PILETIĆ NE ŽELI KALKULIRATI / Vlada se hvali novim paketom mjera, a umirovljenicima na jesen stiže nikad veća povišica

Ministar Piletić još ne želi kalkulirati s iznosom usklađivanja

22.6.2022.
21:00
VOYO logo

Prosječna bruto plaća isplaćena u travnju je iznosila 10 245 kuna što znači da su plaće od početka godine rasle 6,5 posto. Osim radnicima, to je bitno i umirovljenicima jer prosječna bruto plaća, uz šestomjesečnu inflaciju, određuje rast njihovih mirovina.

"Prema ta dva parametra kada se prema formuli 70:30 izračuna postotak usklađivanja mirovine, to bi sad u ovom trenutku bilo 6 posto", kaže Željko Šemper, član Predsjedništva Hrvatske stranke umirovljenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To znači da bi oni s prosječnom mirovinom, koja iznosi 2 706 kuna, mjesečno dobili 162 kune više. Naravno, postotak bi najviše povećao najveće mirovine, pa će tako oni s prosječnom saborskom mirovinom dobiti čak 643 kune više.

Ministar još ne želi kalkulirati s iznosom usklađivanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
RTL DOSJE /

Cijene divljaju, a u poteze Vlade gledaju umirovljenici, radnici i poslodavci: Analiziramo kako nas vladajući vode kroz krizu

Image
RTL DOSJE /

Cijene divljaju, a u poteze Vlade gledaju umirovljenici, radnici i poslodavci: Analiziramo kako nas vladajući vode kroz krizu

"Mi još ne znamo koliko će točno biti usklađivanje s prvim srpnjem mirovina za prvo polugodište 2022., ali upravo zato idemo s cjelokupnim paketom koji će vrlo brzo ugledati svjetlo dana i naći se na saborskim klupama", kaže Marin Piletić, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

U tom paketu koji na snagu stupa prvog siječnja reguliraju se obiteljske mirovine, a najniže mirovine porast će za jedan i pol posto. Vlada se hvali da su u njihovom mandatu mirovine porasle 20 posto. Šemper tvrdi da taj porast nije odluka vlade nego zakonska obveza, a razlika između mirovina i plaća je sve veća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prije pet godina udio prosječne mirovine u plaći je bio 40 posto, a sada je pao na 35,6 posto. To je daleko od onoga što je ova vlada obećavala", kaže Šemper.

"Mi paralelno formiramo novu skupinu svih zainteresiranih dionika mirovinskog sustava, akademske zajednice, umirovljeničkih udruga, predstavnika Vlade da nastavimo dalje promišljati kako ovaj sustav učiniti još adekvatnijim", tvrdi Piletić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umirovljenici smatraju da je ovaj oblik računanja mirovina nepravedan jer opća stopa inflacije ne odražava potrebe umirovljenika koji troše uglavnom na lijekove, režije i hranu.

"Da se izradi jedna umirovljenička potrošačka košarica koja bi bila osnovica za izračun postotka potrošačkih cijena, odnosno inflacije. To bi bio onda odraz onoga što umirovljenici troše", kaže Šemper.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U radnu skupinu nije uključena oporba, ali i oni predlažu promjenu modela izračuna usklađivanja.

"Da u vrijeme inflacije mirovine rastu po 100 posto stopi inflacije, a u vrijeme kada inflacija nije toliko izražena po stopi porasta plaća", kaže Peđa Grbin, predsjednik SDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako plaće u svibnju i lipnju očekivano budu rasle, a izvjesno je da će i inflacija nastaviti rasti, usklađivanje mirovina moglo bi na kraju biti i veće od 6 posto što će biti najveće usklađivanje u povijesti države.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo