CRNE LISTE / Vlada snižava PDV: Istražili smo hoće li i trgovci sniziti cijene? Slovenci su to uspjeli s crnim listama nepoštenih

Iako trgovce na sniženja nitko i ništa ne obvezuje, za one nepoštene se najavljuju takozvane crne liste

17.2.2022.
18:55
VOYO logo

Vlada od 1. travnja snižava PDV na mnoge prehrambene artikle, pa se s razlogom pitamo hoće li i trgovci sniziti cijene da i građani osjete neku korist?

Ne budu li se iza oznaka nalazile i niže cijene mesa, ribe, jaja, voća i povrća, ulja i dječje hrane, iz Vlade najavljuju takvi trgovci mogli bi završiti na crnoj listi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Crne liste kao takve mislim da su vrlo loše rješenje. Ispada da smo mi u sektoru trgovine lopovi koji uvijek želimo zaraditi na kupcima. Vjerujem da u 99,9 posto trgovina neće doći do toga da netko neće sniziti svoje cijene u iznosu koliko će biti snižen PDV", tvrdi Denis Čupić, predsjednik Udruge trgovine i logistike.

Image
OK SU MJERE, ALI.. /

Za Direkt ribar, frizer, cvjećarka, svećenik i ekonomist o paketu Vlade: 'Teško će nas to izvući. U nemilosti smo trgovaca'

Image
OK SU MJERE, ALI.. /

Za Direkt ribar, frizer, cvjećarka, svećenik i ekonomist o paketu Vlade: 'Teško će nas to izvući. U nemilosti smo trgovaca'

Kupci, već istraumatizirani poskupljenjima sa svih strana, ne vjeruju u niže cijene dok ih ne vide na policama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne vjerujem. Jer vam je ulje sad po 16 kuna, bilo je po 7, 8 kuna. I da smanjite PDV opet vam je 40, 50 posto viša cijena. Tak da uopće ne vjerujem. A sad trčati od dućana do dućana di su jeftinije stvari to je suludo", smatra Janka Pokupec iz Zaprešića.

I oko crnih lista su pesimistični.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možda bi to bilo dobro, al ne bi to bilo efekta. Sve bi opet ljudi zaboravili. I tu crnu listu", kaže Danica iz Jakovlje.

No, provjerili smo, veliki trgovci poput Konzuma, Kauflanda, Lidla i Spara, tvrde da će cijene doista sniziti, neki već i od 1. ožujka. Iz Plodina nisu odgovorili, a snižavat će i manji trgovci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Korigirat ćemo u punom iznosu. Što to znači? Smanjenje PDV-a s 13 na 5 posto u biti znači smanjenje krajnje cijene za 7 posto. Ukoliko bi vi novinari, potrošači ili netko iz Vlade, inspektorata primijetio da lanci nisu snizili cijene vjerojatno bi se možda i mogle uvest te crne liste, ali ja sam uvjeren da si ni jedan trgovac to neće dopustiti", objašnjava Dragan Munjiza, direktor Lonia trgovine.

Dopustili su si to slovenski trgovci kada su uvodili euro prije 15 godina pa su njihove potrošačke udruge doista i sastavile crne liste. Provodili su nadzore, ali i surađivali s kupcima koji su im prijavljivali poskupljenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trgovcima smo dozvolili da u potpunosti napišu obrazloženja koja su sami trebali predstaviti potrošačima. Rezultat je bio da su trgovci jako dobro razmislili što će i zašto zadržati. Ukupan rezultat kampanje, od kojih je crna lista bila jedna od mjera, je jednostavno bio taj da smo u Sloveniji prvih nekoliko mjeseci nakon uvođenja eura imali deflaciju", objašnjava Breda Kutin, predsjednica Udruge potrošača Slovenije.

PDV je na iste kategorije proizvoda snižen i prije 3 godine s 25 na 13 posto. Tada su u prvi mah cijene doista i bile niže, kasnije je sve opet poskupjelo. No, tada nisu ovako divljale cijene energenata, a nije nas čekalo ni uvođenje eura. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo