nova radna mjesta / Vlada spašava Brodarski institut: državno jamstvo za kredit od 2,54 milijuna eura

Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

U posljednjih godinu dana s Instituta je otišlo oko 25 inženjera pa je plan nove Uprave da se odmah krene u zapošljavanje novih stručnjaka

30.7.2015.
11:15
Marko Prpic/PIXSELL
VOYO logo

Vlada je u četvrtak dala suglasnost Brodarskom institutu za kredit kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) i dala državno jamstvo za taj kredit, koji bi trebao omogućiti opstanak i nastavak rada Instituta.

Iznos kredita je 2,54 milijuna eura, na rok otplate od sedam godina, a jamstvo na 80 posto iznosa kredita odnosno 2,03 milijuna eura. Prva rata dospijeva 31. siječnja 2018. godine. Kredit će se koristiti za financijsku konsolidaciju i restrukturiranje Instituta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar financija Boris Lalovac podsjeća da je Brodarski institut 2. srpnja ove godine proglašen pravnom osobom od strateškog i posebnog interesa.

"To je znanstveno-istraživačka organizacija koja se nalazi u vrlo velikim problemima i da Vlada nije reagirala vjerojatno bi završila u stečaju", rekao je Lalovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je, dodaje, prepoznala stratešku važnost te dugo godina zanemarivane kompanije, koja se, kako je rekao, mora spašavati putem kredita i jamstva.

Radnici Brodarskog instituta, njih otprilike 140, već četiri mjeseca nisu dobili plaće, objavili su nedavno mediji. U posljednjih godinu dana sa Instituta otišlo je oko 25 inženjera, pa je plan nove Uprave da se odmah krene u zapošljavanje novih stručnjaka kako bi se nadoknadio manjak te mogla nastaviti i povećati proizvodnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Institut je početkom srpnja imao ugovorenih poslova u vrijednosti oko 15 milijuna kuna, a novac od kredita potreban mu je da bi se spriječilo raskidanje tih ugovora jer, osim što ostaju bez inženjera, nemaju novac ni za nabavu materijala kako bi završili ugovorene poslove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo