PODRŠKA IZ BANSKIH DVORA / Vlada u borbi protiv voćne muhe: Proizvođačima mandarina potpore od 20 milijuna kuna

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Jedan od najvažnijih faktora o kojima uvelike ovisi urod mandarina je sredozemna voćna muha

23.5.2019.
11:38
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo


Ministarstvo poljoprivrede pripremilo je Program potpore za proizvođače mandarina za 2019. godinu u ukupnom iznosu od 20 milijuna kuna. Program je usvojen na današnjoj sjednici Vlade.

Korisnik potpore je proizvođač mandarina i klementina koji je upisan u Upisnik poljoprivrednika za površine na kojima proizvodi mandarine i klementine i koje su upisane u ARKOD sustav Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Iznos potpore utvrđuje se razmjerno površinama pod mandarinama i klementinama upisanima u ARKOD.

Na urod mandarina utječu agrotehničke mjere, klimatske prilike i štetni organizmi (nametnici, bolesti). Jedan od najvažnijih faktora o kojima uvelike ovisi urod mandarina je sredozemna voćna muha čije suzbijanje predstavlja sve veći trošak u ukupnim troškovima proizvodnje. Zato je cilj ove potpore poboljšati ukupne rezultate i održivost proizvodnog potencijala oštećenog zbog velike rasprostranjenosti i štetnog djelovanja sredozemne voćne muhe te potaknuti provođenje aktivnosti iz Akcijskog plana, što uzrokuju dodatne troškove u proizvodnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Akcijskim planom o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i suzbijanje sredozemne voćne muhe u dolini Neretve za razdoblje od 2018. do 2021. godine određuje se način sustavne provedbe fitosanitarnih mjera za suzbijanje Sredozemne voćne muhe s ciljem iskorjenjivanja ovoga štetnika.

''Sredozemna voćna muha čini velike gospodarske štete proizvođačima mandarina u dolini Neretve, ali i na dubrovačkom obalnom području, na Hvaru, Korčuli, Lastovu i Visu. Zbog toga su troškovi proizvodnje visoki što utječe na održivost i poslovanje proizvođača. Korisnici potpore iz ovog Programa su obvezni tijekom njegove provedbe pridržavati se svih mjera propisanih Naredbom i Akcijskim planom za suzbijanje sredozemne voćne muhe. Izuzetno je važno spriječiti daljnje širenje ovog nametnika i očuvati proizvodnju mandarina. Naše stručne službe su na terenu i u svakom trenutku mogu pomoći savjetom proizvođačima mandarina. Besplatnim, naravno“, poručio je
potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.


Proizvodnja agruma u poljoprivrednoj proizvodnji Hrvatske zauzima vrlo važno mjesto, a koncentrirana je u Jadranskoj Hrvatskoj gdje se na površinama od oko 2.000 ha najvećim dijelom proizvode mandarine, a nešto manje klementine, limuni, naranče i ostali agrumi. Na mandarine otpada 95 posto od ukupnih površina pod agrumima, a prosječna proizvodnja mandarina i klementina iznosi oko 42.220 tona.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo