oporba i većina složni! / Vlada uvažila argumente liječničke struke. Neće ih tražiti da rade posao policije, zastupnici zadovoljni

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Vlada je odustala od nakane da obveže liječnike da o zdravstvenom stanju pacijenta vozača moraju obavijestiti policiju

15.7.2022.
11:41
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Saborski zastupnici i oporbe i većine izrazili su u petak zadovoljstvo činjenicom da je Vlada uvažila argumente liječničke struke i odustala od nakane da obveže liječnike da o zdravstvenom stanju pacijenta vozača moraju obavijestiti policiju.

"Jako sam sretna raspletom situacije, na dobrobit je odnosa MUP-a i liječnika te na korist liječničke struke da može raditi svoj posao", kazala je Renata Sabljar Dračevac (Socijaldemokrati) povlačeći amandman na predložene izmjene Zakona o sigurnosti na cestama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isto tako je postupio i Darko Klasić (HSLS), dio saborske većine. "Drago mi je da se postiglo suglasje s medicinskom strukom, pa moj amandman gubi smisao", kazao je.

Razvojem događaja zadovoljna je i Andreja Marić (SDP), koja ipak ustrajava da se o amandmanu SDP-a glasuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sreća je da ste slušali naše prijedloge, de facto ste prihvatili naš amandman, koji je gotovo istovjetan Vladinu, ali ga iz inata odbijate jer je iz oporbe", kazala je vladajućima Marić.

Amandman Vlade

Amandmanskom intervencijom na konačan tekst zakona, Vlada predlaže da se izmijene odredbe koje u bitnom propisuju obvezu svim liječnicima, odnosno liječniku koji je obavio pregled ili je liječio vozača te izabranom liječniku, da o privremenoj nesposobnosti upozori vozača te dano upozorenje evidentira u medicinskoj dokumentaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Privremena nesposobnost ne može biti duža od šest mjeseci, a po isteku roka vozač se neće ponovno upućivati na liječnički pregled.

Za liječnike koji ne obavijeste vozača o privremenoj nesposobnosti i podatak o tome ne evidentiraju u medicinskoj dokumentaciji propisane su prekršajne sankcije, kao i za vozače koji će upravljati vozilom na cesti za vrijeme dok mu je liječnik izdao upozorenje o privremenom zdravstvenom stanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odredbe o privremenoj nesposobnosti vozača stupit će na snagu danom donošenja izmjena Pravilnika o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače.

Odredbe o postupanju liječnika u pogledu trajne nesposobnosti za vožnju se ne mijenjaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo

Još iz rubrike