PRIČA O INI / Vlada više ne želi otkupiti dionice INA-e, pravni stručnjak za arbitraže za RTL skeptičan: 'Nisam siguran...'

Čim dođe božićno vrijeme, u Vladi se priča o Ini

30.12.2021.
20:45
VOYO logo

Pet godina otkako je iznenada najavio da će Hrvatska vratiti INA-u u državne ruke, Andrej Plenković zaustavlja taj proces. Umjesto planiranog otkupa dionica, za koji nikad nisu objasnili odakle novac, Vlada se okreće pravnoj bitci. Cilja na pobjedu u novom arbitražnom postupku u Švicarskoj, gdje je Hrvatska već jednom izgubila.

Premijer optimizam temelji na pravomoćnoj presudi u slučaju Sanader-Hernadi, kojom je utvrđeno davanje mita za upravljačka prava u naftnoj kompaniji. Iz MOL-a odgovaraju, dioničarski ugovor može se mijenjati samo sporazumno dakle uz njihov pristanak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čim dođe božićno vrijeme, u Vladi se priča o Ini. No, ne o otkupu dionica, već će pokušati  ponovno poništiti Ugovor iz 2009., sada na temelju pravomoćne presude Sanaderu i Hernadiju.

„U ovim promijenjenim okolnostima smatramo da je oportuno zastati s procesom mogućeg otkupa dionice koje MOL drži u Ini, dok se ne razriješi ova nova pravna okolnost“, izjavio je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Image
VLADA ODUSTAJE OD PLANA /

Ministar Ćorić o INA-i: 'Komunikacija s MOL-om oko otkupa dionica će se zaustaviti. Držimo da je to jedina razumna odluka'

Image
VLADA ODUSTAJE OD PLANA /

Ministar Ćorić o INA-i: 'Komunikacija s MOL-om oko otkupa dionica će se zaustaviti. Držimo da je to jedina razumna odluka'


Tako bi se na temelju ove presude, po kojoj je Hernadi dao mito Sanaderu kako bi Hrvatska prepustila upravljačka prava u Ini, zatražila revizija pred švicarskim sudom, gdje smo već izgubili 2016.

„Nije riječ o manevru jer je Hrvatska za realnu otkupnu cijenu dionica imala novac“, kazao je Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja.

Na potez Hrvatske, u Mol-u na naš upit odgovaraju da je dioničarski ugovor valjan, i može se samo sporazumno mijenjati, sve ostalo je protuzakonito.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekivan odgovor, s obzirom da bi poništenje ugovora ipak dovelo do nekih promjena.

„Poništenje ugovora iz 2019., to pretpostavlja vraćanje na postavke iz 2003. godine. Poništenje bi dalo puno veći manevarski prostor Hrvatskoj u upravljanju Ine“, izjavljuje Ćorić.

Dobar potez, smatra i nekadašnji direktor Ine Davor Štern, no posljedice se kaže ne mogu izbrisati, a i pitanje je koliko MOL ustvari ima dionica, 49 posto dionica je samo službeno.

„Što se tiče poslovanja u Ini ne vidim da će biti neke velike razlike, ako je MOL u međuvremenu stekao više od 50 posto upravljačkih prava onda je njegov način upravljanja, pa će upravljati INA-om kao i do sada“, kazao je Davor Štern, bivši direktor INA-e.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Hrvatska će tako do veljače uputiti zahtjev u Švicarsku. Pravni stručnjak na arbitražu kaže nije siguran da je u našem slučaju revizija uopće moguća. 

„Ta pravila su tek sada izmijenjena u švicarskom pravu, kad bi tako ipak bilo, došlo bi te nove arbitraže u kojem bi postupak bio sasvim drugačiji i odluka drugačija“, rekao je Miljenko Giunio, pravni stručnjak za arbitraže.

Postupak bi počeo tek 2023. Trajanje prošle arbitraže je bilo tri godine. Posljednjih pet Plenković se opravdava zbog ove izjave.

„Stoga će Hrvatska pokrenuti proces otkupa cjelokupnog udjela MOL-a u INA-i po modelu koji smo već razradili“, izjavio je premijer Plenković.

A nije samo Plenković obećavao, problemi i pregovori oko ove najjače hrvatske kompanije traju već 18 godina. I baš u svakoj Vladi se govorilo u kupnji Ine. A bivši premijer minirao je planove svog tadašnjeg ministra gospodarstva.

„Neću građane dovesti pred prosjački štap“, kazao je Zoran Milanović.

Pokrenute su dvije arbitraže, jedna još traje u Washingtonu. Zbog Ine, odnosno afere konzultantica pala je i Vlada Tima Oreškovića.

A kakvo je stanje u Ini, odnosno kakav je hrvatski utjecaj, najbolje se moglo čuti na suđenju Sanaderu.

„INA se razvija u smjeru podružnice MOL-a, u nekim terminima ju zovu tvrtka kćer“, izjavio je Ivan Krešić, bivši hrvatski član Uprave INA-e.

Prošlo je 18 godina otkako je MOL ušao u INA-u, a 2009-te nakon preuzimanja upravljačkih prava prvi čovjek mađarske kompanije ovako je govorio.

„Od sada pa nadalje, MOL i INA zajedno se smiju i zajedno plaču“, kazao je Zsolt Hernadi, osuđeni predsjednik i izvršni direktor MOL-a.

Od tadašnje INA-e ipak ostala je samo sjena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo