Sredstva moraju odmah isplatiti / Vlada za štetu od elementarnih nepogoda pomaže sa 99, 5 milijuna kuna: pomoć odobrena za 19 od 21 županije

Image
Foto: Vijesti.hr

Najviši iznos pomoći, 21 milijun kuna, odobren je za Zadarsku županiju, a u njoj za grad Nin (8 milijuna kuna) koji je sredinom rujna pogodilo snažno nevrijeme u kojemu su vodene bujice nanijele ogromne štete

30.12.2017.
9:20
Vijesti.hr
VOYO logo

Nastojeći im ublažiti štete od raznih elementranih nepogoda koje su ih pogodile ove godine, od olujnog vjetra preko suša i požara do tuče i poplava, Vlada je oštećenicima u 19 od 21 županije odobrila 99, 5 milijuna kuna pomoći, ukupna šteta koju su prijavili iznosi 3,5 milijarde kuna.

Najviše Zadarskoj županiji i Ninu

Najviši iznos pomoći, 21 milijun kuna, odobren je za Zadarsku županiju, a u njoj za grad Nin (8 milijuna kuna) koji je sredinom rujna, kao i šire zadarsko područje, pogodilo snažno nevrijeme u kojemu su vodene bujice nanijele ogromne štete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oštećenicima u Virovitičko-podravskoj županiji namjenjeno je 13,2 milijuna kuna pomoći, u Dubrovačko-neretvanskoj 12, 2 milijuna, u Vukovarsko-srijemskoj 8, 7 milijuna, u Brodsko-posavskoj 7, 2 milijuna, u Osječko-baranskoj 6, 5 milijuna kuna, a u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji šest milijuna kuna.

Iznos od 4, 7 milijuna kuna odlazi oštećenicima u Koprivničko-križevačkoj županiji, 4, 1 milijun onima u Varaždinskoj, 4 milijuna u Zagrebačkoj županiji. Oštećenicima u Splitsko-dalmatinskoj županiji koju su ovog ljeta poharali požari, Vlada pomaže sa 3, 2 milijuna kuna,  onima u Međimurskoj sa 2, 5 milijuna, u Karlovačkoj sa 2, 1 milijun, a u Ličko-senjskoj županiji sa 1,1 milijun kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Manje od milijun kuna pomoći dobilo je pet županija: Sisačko-moslavačka (oko 750.000 kuna), Šibensko-kninska (oko 710.000), Požeško-slavonska (oko 700.000), Primorsko-goranska (410.000) te Krapinsko-zagorska (285.000 kuna).

 Za općinu Popovac 70 kuna, Pakoštane 171, Šestanovac 436 kuna

Gleda li se gradove i općine, nakon Nina, kojem je odobreno 8 milijuna kuna, slijede Opuzen (7, 2 milijuna), Slavonski Brod (3, 7), općine Privlaka (2, 9), Pitomača (2,5), Slivno (2, 4), Sali (2,3), Bednja (2,2), Suhopolje (dva milijuna kuna). Ogulin i općina Špišić Bukovica dobili su po 1,8 milijuna kuna, općina Gradina 1, 7 milijuna, Grubišno Polje te općine Sopje i Ražanac dobili su po 1, 4 milijuna, Zadar i općina Drenovci po 1, 3 milijuna, grad Vrgorac i općina Lukač po 1, 2 milijuna, a Đakovo i općina Vrbanja po 1, 1 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najmanji iznosi pomoći odobreni su općinama Popovac u Osječko-baranskoj županiji (simboličnih 70 kuna), Pakoštane u Zadarskoj (171 kuna) te Šestanovcu u Splitsko-dalmatinskoj županiji (436 kuna).

Sredstva odmah isplatiti

Ministarstvo financija zaduženo je odobrena sredstva doznači izravno na račune županija te gradova i općina, koji ih pak moraju odmah isplatiti oštećenima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spomenutih 99, 5 milijuna kuna Vlada daje iz državnog proračuna kao pomoć po općinama, gradovima i županijama, s tim da 70 posto pomoći 'ide' za potvrđene štete u poljoprivredi, a 30 posto za nepoljoprivredne štete.

Ublažavanju šteta na poljoprivrednim kulturama namijenjeno je 69, 6 milijuna kuna, a dobit će ih poljoprivrednici čije su kulture oštećene od 50 do 100 posto. Navedeni iznos ne uključuje poljoprivrednike kojima je potvrđena šteta po kulturi manja od tisuću kuna, niti iznose pomoći veće od 350.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za saniranje šteta na kućama i građevinskim objektima fizičkih osoba odobreno je 3, 8 milijuna, za one na komunalnoj infrastrukturi devet, za sanacije šteta na lokalnim cestama četiri, a na županijskim cestama 12, 6 milijuna kuna. Troškovi zbrinjavanja stanovništva i zdravstvene zaštite u elementarnim nepogodama 'pokrit' će se sa 416.600 kuna.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo