namjerna sabotaža? / Vlada 'zaboravila' povući sredstva iz EU: Odustaje se od reforme obrazovanja?

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Za reformu obrazovanja nisu izdvojena ni ona sredstva koja je država sama, bez natječaja, mogla povući iz Europske unije

11.4.2016.
12:45
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Iako su Tomislav Karamarko i Predrag Šustar cijelo vrijeme ponavljali kako se ne odustaje od reforme obrazovanja, čini se kako Vlada ipak nema nikakvih ozbiljnih planova za njezino provođenje.

Prema pisanju Tportala, za reformu školstva nisu izdvojena ni ona sredstva koja je država sama, bez natječaja, mogla povući iz Europske unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, kako je već više puta najavljivano, bilo je planirano da će Vlada u 2016. godini povući 50 milijuna kuna iz EU fondova za edukaciju nastavnika potrebnu za provođenje kurikularne reforme. 

Ti novci trebali su biti izravno povučeni, bez natječaja, iz tzv. Europskog socijalnog fonda (ESF), a za njihovo povlačenje odgovorni su u Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava kao glavni nositelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sredstva bila su ključna za provođenje reforme jer drugi izvori nikada nisu ni bili planirani. Naime, nikada nije bilo govora da bi novac za reformu bio izdvojen iz proračuna jer se on može dobiti iz fonda. 

Međutim, kako vladajući nisu povukli sredstva za obrazovanje iz EU fondova, čini se da su se ostvarili najcrnji strahovi čelnika Ekspertne skupine za Cjelovitu kurikularnu reformu Borisa Jokića, ali i stotina ljudi koji su s njime radili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane to bi bilo sasvim u skladu s dokumentima Domoljubne koalicije koji su se, navodno greškom, našli u Saboru, a na kojima je pisalo - 'Zaustaviti pokrenuti proces trenutačne kurikularne reforme'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo