Društvo s tajnama / Vladari iz sjene: Hoće li nakon slučaja Jelenić hrvatski masoni postati još tajnovitiji?

Za Katoličku crkvu masoni su štovatelji sotone, a upravo među prvim masonima u Hrvatskoj su svećenici

24.2.2020.
7:00
VOYO logo

Smatraju ih najmoćnijim društvom na svijetu! Oni su slobodni zidari - masoni, a glavna im je posebnost - tajnovitost.

U Hrvatskoj možda više i ne. Posebno nakon što je svoje članstvo u masonskoj loži priznao ni manje ni više nego glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić, ali i ugledni odvjetnik Veljko Miljević, nakon čega se klupko tajnovitosti počelo raspetljavati.

U manje od 24 sata Dražen Jelenić postao je bivši, a tajne masona obuzele su cijelu zemlju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko koje sve vidi, piramida i šestar neki su od njihovih glavnih simbola. Postoje već stoljećima, imaju svoje lozinke, koriste tajno rukovanje. Slobodnih zidara u svijetu ima oko tri milijuna.

Kažu da ih je u Hrvatskoj oko 800. Nakon što su u javnosti izašle fotografije s ceremonije hrvatskih masonskih okupljanja, njihova glavna osobina tajnovitost je dovedena u pitanje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako se na njima ne vidi glavni državni odvjetnik, Dražen Jelenić postao je prva žrtva. Nakon što je prokazan, Jelenić je priznao da je mason od 2018., mjesec dana prije nego je postao glavni državni odvjetnik. Pozvao ga je prijatelj, što mu je kaže, imponiralo, jer braća masoni biraju samo uglednike. Osim ostavke izbora nije imao.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko je odao Jelenića, prvi čovjek lože Veliki orijent Nikica Gabrić, kaže nije. Sam je, tvrdi, žrtva reketa novinara 7dnevno, koji su ga zbog fotografija ucjenjivali, a Jelenića je došao upozoriti, a ne moliti za pomoć.    

U manje od 24 sata glavni državni odvjetnik je morao otići, a priča o masonima tek je počela. Da je i on član, priznao je pred kamerama RTL-a i jedan priznati odvjetnik - Veljko Miljević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cilj im je, kažu, borba za humanizam i spiritualnost. Ono što izaziva intrige, njihovi su rituali, bratsko pomaganje i tajnovitost članova. Miljević kaže da među masonima u Hrvatskoj ima i bivših i sadašnjih političara.

Iz Vlade poručuju da ministri nisu masoni, no u ložama sjede liječnici, političari, odvjetnici, navodno čak i pripadnici Sigurnosno-obavještajne agencije. Neki od njih svoje tajno članstvo trebali bi upisati u imovinsku karticu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj nema žena masona, ne žele otkriti ni visinu članarine, a o svakom novom članu raspravljaju mjesecima.

U srži masonskog vjerovanja je priča o Hiramu Abifu, graditelju Salomonovog hrama u Jeruzalemu, koji je umro braneći tajno znanje. U društvu se napreduje kroz inicijacije, 33 dramske predstave, koje predstavljaju stupnjeve.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Katoličku crkvu masoni su štovatelji sotone. A upravo među prvim masonima u Hrvatskoj su svećenici, poput Strossmayera i Vrhovca, koji su se okupljali u blizini zagrebačke katedrale. 

Masoni su bili brojni američki predsjednici, spominju se i poznati glumci, ali i Nikola Tesla, Ivan Meštrović, Ivo Andrić, pa čak i Josip Broz Tito. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Masone neki nazivaju vladarima iz sjene, a rad hrvatskih slobodnih zidara, nakon afere, vjerojatno će biti još tajnovitiji. 

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo