5. KRUG POREZNE REFORME / Vladinom poreznom reformom - od siječnja rastu plaće. RTL Danas donosi izračune tko će najviše profitirati novim obračunom poreza

Njima nisu potpuno zadovoljni ni sindikati, ni gospodarstvenici, a oporba ovakvu poreznu reformu naziva Superhik reformom.

5.11.2020.
20:10
VOYO logo

Plaće od siječnja rastu, nekima više - nekima manje! Vlada smanjuje porez na dohodak s 24 na 20, odnosno s 36 na 30 posto. Poduzetnicima pak uskače a smanjenjem stope poreza na dobit s 12 na 10 posto .

Njima nisu potpuno zadovoljni ni sindikati, ni gospodarstvenici, a oporba ovakvu poreznu reformu naziva Superhik reformom. Kako će je osjetiti građani izračunao je Ilija Radić. 

Prezna reforma - peti dio. Vlada u Sabor šalje novi val poreznih rasterećenja za građane i gospodarstvenike.

"I sa ovim novim valom bit ćemo na preko 10 milijardi kuna rasterećenja hrvatskih građana i gospodarstvenika", kazao je premijer Andrej Plenković.

Građani se mogu veseliti povećanju primanja, no samo oni s većim plaćama. Samac koji živi u Zagrebu s bruto plaćom od 6000 kuna smanjenjem stope poreza na dohodak s 24 na 20 posto mjesećno će dobiti oko 100 kuna veću neto plaću. Onaj s plaćom 15 tisuća kuna u bruto iznosu može računati na 378 kuna više, a oni s bruto plaćama većima od 43 tisuće kuna, kojima se smanjuje i stopa poreza s 36 na 30 posto, mogu računati na porast primanja veći od tisuću kuna mjesečno.

Za oporbu ovaj potez vlade će dodatno raslojiti društvo.

"Dvadeset, trideset tisuća onih s najvećim plaćama ostvarit će najveći benefit od porezne reforme, a većina građana i građanki ove zemlje neće dobiti ništa", kazao je Peđa Grbin, predsjednik SDP-a.

"Nastavak serije superhik reformi ministra Marića. Mi predlažemo to da se uvedu minimalno četiri porezne stope, da imamo progresivno oporezivanje, da prva stopa bude daleko niža, dakle maksimalno 10 posto", kazala je Sandra Benčić (MOŽEMO!)/saborska zastupnica.

Barem još jednu dodatnu stopu, onu od 12 posto, traže i sindikati.

"Onda bi ovaj dio radnika koji čini 64 posto radnika u Hrvatskoj oko prosječne plaće dobili ne 150, nego 250 kuna više, ali bi znatno manje dobili oni radnici, onih 3 posto koji imaju preko 30 tisuća kuna", kazao je Mladen Novosel. predsjednik Saveza samostalnih sindikata.

Dvije trećine građana s najmanjim primanjima ni dosad nije bilo u poreznim škarama, kaže ministar Marić i dodaje da je na Vladi samo smanjenje poreza. Povećanje plaće je na poslodavcima.

"Porezna politika, pa tako i zakon o porezu na dohodak nije taj koji definira kolika je nekome plaća. On definira od ugovorene plaće između posloprimca i poslodavca koliko se usteže poreza i posredno prireza. Možemo tako analogiju vući kod nekih poduzetnika koji zapravo korekcijom bruto plaće na niže tu razliku ostavljaju sebi", rekao je Zdravko Marić, ministar financija.

A ima Vlada dobre vijesti i za poslodavce. Stopa poreza na dobit za poduzetnike s godišnjim prihodom do 7,5 milijuna kuna smanjuje s 12 na 10 posto.

"Smanjenjem poreza na dobit s 12 na 10 posto za preko 93 posto društava u Hrvatskoj, isto tako smanjenjem na dohodak držimo da će i jedan i drugi impuls pomoći kako poduzećima, odnosno pravnim osobama s jedne strane, tako i građanima i građankama", rekao je ministar Tomislav Ćorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


No, poduzetnici ne dijele zadovoljstvo resornog ministra.

"Nažalost Vlada nema hrabrosti niti vizije da pokrene sustavne reforme koje bi dovele do smanjenja javnog sektora koji guši poduzetništvo i privatne inicijative", kazao je Dražen Orešćanin, udruga Glas poduzetnika.

Smanjenjem poreznih davanja i brojnih nameta na proizvode koji se najviše kupuju, kažu poduzetnici, omogućilo bi građanima da za svoj novac dobiju više, čime bi se postigao isti efekt kao i povećanjem plaća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo