Političke peripetije / Vlaho Orepić za RTL Danas: 'I Plenković i Petrov su morali znati za sve, obojica su odgovorni'

'Saznao da se odvijaju ti sastanci i oštro sam upozorio gospodina Petrova da nema razloga da se provode tajni sastanci, već da podnese prijavu', kazao je bivši Mostovac za RTL

23.5.2018.
18:42
VOYO logo

"Ovo je čovjek od mojeg najvećeg povjerenja", je li to rečenica koja bi mogla označiti početak kraja Andreja Plenkovića kao premijera i šefa HDZ-a? On sam ne otkriva je li to rekao već proziva nekadašnjeg koalicijskog partnera. Most bježi od odgovora, a oporba ih traži i odlazak vladajućih...

Je li, dakle, odvjetnik Šavorić premijerov čovjek, Plenković umjesto odgovora lopticu prebacuje na bivše koalicijske partnere Most. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neka se Božo Petrov dobro prisjeti, neka govori o onome koga je on zvao", rekao je danas Plenković.

O kome se radi, Petrov nije odgovorio, već je nestao iz Sabora. A ni iz Mosta nisu htjeli pred kamere. "Jasno je da su to spinovi. Zna se kad je Most izašao iz Vlade. Neka Plenković kaže...", izjavio je Nikola Grmoja, politički tajnik Mosta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na famoznom sastanku u Vladi, uz Borgovce, i premijera, bili su Martina Dalić, Božo Petrov, a navodno i ministar financija Zdravko Marić, no ni on ništa ne otkriva. 

Tko je pozvao Šavorića? Naravno da to pitanje nije mogao izbjeći niti pred saborskim odborima kada je stigao predstaviti svoje nove ljude u Vladi. "Šavorić je došao po Duhu svetom, ali nismo čuli", rekao je Tomislav Panenić iz Mosta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nismo nikakvi bliski prijatelji. Nemamo ni brojeve telefona, ni nekakvog intimnog prijateljstva između mene i Šavorića, da se znamo, znamo, poštujemo - da", kazao je Plenković.

Čak i kada je snimao predizborni spot HDZ-a kaže, premijer nisu se vidjeli. "Nismo se vidjeli godinama pa ni tada ne Veliku Gospu u 6 ujutro."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko je Šavorića pozvao da da radi na Lexu agrokor, nije otkrio. Ali je pojasnio koga je doveo Božo Petrov.

"Predložio je gospodina Bricelja i gospodina Beseka, njemu sam čak ponudio da bude izvanredni povjerenik."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši Mostovac Marko Vučetić pozvao je bivše kolege da progovore o svemu što znaju. "Gospodin Petrov ako je sudjelovao na sastanku dužan je objasniti koja je njegova bila uloga, ako treba, treba snositi i odgovornost."

Da su u tada vladajući HDZ i Most sve znali, ali skrivali javnosti, upozoravaju u oporbi. "Vidim činjenicu da će se pojaviti još neki mailovi pa se boji, oporezan je i prebacuje lopticu na drugog", kazao je Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vraća se neka druga ekipa i Plenkovićevi dani su odbrojani, jedino je pitanje kada će ga HDZ smijeniti", smatra Krešo Beljak iz HSS-a.

"Plenković je zadnji koji bi se trebao skrivati iza bilo koga, ali moramo rasvjetliti - godinu i tri mjeseca šutio", rekao je Peđa Grbin iz SDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povjerenje svojih ministara Plenković ima, bar javno. A njegov novi ministar za kojeg se smatra da je desna struja HDZ-a na napade oporbe kaže: "Neka napadaju, imamo i mi oružje", rekao je Darko Horvat.

Božo Petrov na prozivke uzvraća tezom da je riječ o spinovima. "Mi smo nudili istražno povjerenstvo HDZ-u, da se utvrdi stanje u Agrokoru, HDZ je to odbio. Tražili smo stanku prije glasovanja, da razmislimo o svemu, opet su odbili. HDZ nastavlja sa spinovima, a sad im pomažu sateliti. Mi na to nećemo reagirati. Ako im nedostaje ruku u Saboru, mi ćemo im, za potrebe istine, dati ruku", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A čije je i kakvo oružje, najbolje će se znati nakon vikenda i Sabora HDZ-a. 

Iako je zajednička sjednica Odbora za gospodarstvo i Ustav trebala biti saslušanje novih ministra gospodarstva i potpredsjednika Vlade, vrlo brzo se sve pretvorilo u rešetanje premijera Plenkovića. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odmah nakon početka zajedničku sjednicu Odbora demonstrativno je napustio SDP-ovac Gordan Maras.

O političkim peripetijama u RTL-u Danas razgovarali smo sa saborskim zastupnikom Vlahom Orepićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gospodine Orepiću, koliko ste vi znali o cijelom procesu nastanka lex Agrokora?

Gospodin Petrov kao moj politički šef i gospodin Plenković tada me nisu uključili u rješavanje tog problema kao ministra unutarnjih poslova i nisam sudjelovao u tim sastancima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Niste tražili da sudjelujete?

Ne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako ste onda Petrovu javno zamjerili što je održavao tajne sastanke oko Agrokora?

Što je tu bitno? Je li gospodin Petrov znao ili nije znao, to uopće nije bitno. Bitno je u ovom trenutku da njihove dužnosti koje su obnašali podrazumijevaju da su morali znati, iz tog proizlazi odgovornost i jednog i drugog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bili ste i vi ministar unutarnjih poslova, jeste li tražili da vas uključe u to?

Ne možete to tražiti. Najbitnije je da se na taj način ne rješavaju problemi, ne na skrivenim sjednicama sa skrivenim akterima. Na taj način se nije ništa riješilo i utonuli smo u dublji problem. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jeste li dobili nekakve dodatne informacije s obzirom na vašu funkciju o tajnim sastancima?

Saznao da se odvijaju ti sastanci i oštro sam upozorio gospodina Petrova da nema razloga da se provode tajni sastanci i ukoliko bilo kakve odgovornosti po pitanje afere Agrokor postoje, trebaju podnijeti prijavu. Gospodin Petrov je podnio prijavu i policija je odmah postupila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko je vama rekao za te sastanke, na kojima je bio i gospodin Bricelj?

Gospodin Petrov me upoznao sa sastancima. Reagirao sam i moja dužnost je u potpunosti zadovoljena. Policija je reagirala, i to na iznenađenje mnogih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jeste li znali da je Bricelj mogući povjerenik u tom trenutku?

Nisam upoznat s onime što se raspravljalo na sastancima.

U periodu kasnije, kad se pisao lex Agrokor, tko je bio iz Mosta upoznat s cijelim procesom?

Pretpostavljam uži krug, ne i ministri. Ja osobno nisam bio upoznat.

Je li to razlog zašto ste napustili Most?

Jasno sam rekao da sam pokušao nekakve proceduralne stvari definirati u Mostu, odnosno prilagoditi i uskladiti ih s onime kako sam smatrao da treba. Ulazilo se u konfliktne situacije i smatrao sam da je korektno zbog moje političke dosljednosti da izađem iz Mosta, i to sam napravio.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo