sačuvajmo grad / Vlahušić o apelu UNESCO-a: 'Usvojit ćemo sve sugestije, godinama se borim za takve smjernice'

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić gostujući u RTL-u Danas kazao je kako će Grad usvojiti sve sugestije UNESCO-a

16.5.2016.
18:55
VOYO logo

Smjernice UNESCO-a kažu kako bi Dubrovnik trebao ograničiti broj turista koji mu dolaze s kruzera, Orlandov stup treba odmah ukloniti sa Straduna, a gradnja golf rizorta na Srđu može ići dalje, ali uz neke uvjete.

Image
promatračka misija /

UNESCO odobrio golf na Srđu, ograničio broj turista s kruzera i poručio vlasti: 'Uklonite Orlandov stup sa Straduna'

Image
promatračka misija /

UNESCO odobrio golf na Srđu, ograničio broj turista s kruzera i poručio vlasti: 'Uklonite Orlandov stup sa Straduna'

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić gostujući u RTL-u Danas kazao je kako će Dubrovnik usvojiti sve sugestije UNESCO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Punih sedam godina se borim za ono što je napisano u smjernicama. Dubrovnik smo naslijedili, treba ga sačuvati. Ovo je najvažniji izvještaj kojeg smo dobili od 1979. godine i ono govori kuda Grad treba ići. Ne ići u povijesnu jezgru, nego proširiti grad. Dobili smo suglasnost za Golf na Srđu, ali ne smije biti vidljiv 50 metara od horizonta. Moramo razvijati druge djelove grada, a više od 8.000 ljudi ne smije biti u jednom trenutku u jezgri Dubrovnika", kazao je. 

"U nepunih 40 godina Dubrovnik je pretrpio i prirodnu i ljudsku nesreću. I iz jedne i iz druge nesreće smo naučili što trebamo raditi. Donijeli smo sve projekte i planove. Izvješće nas samo usmjerava kakav Dubrovnik treba biti u idućih 50 do sto godina", dodao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlahušić je istaknuo kako će o Orlandovom kipu odlučiti Ministarstvo kulture, a on će 'preuzeti račun'. 

UNESCO preporučuje i hitnu zamjenu Orlandova stupa replikom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dakle, ono što je Orlandov problem ustvari je nebriga koja je vođena dosad nad njim, odnosno loši pokušaji obnove", naglasio je  restaurator Đivo Dražić.

Zamjeraju i korištenje cementa, a ne vapnene žbuke pri obnovi zidina. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi radovi koje danas društvo obavlja na zidinama, ne danas nego zadnjih 50-tak godina, rade se sa žbukama koje su odobrene i od konzervatora i od Ministarstva kulture", kontrira Denis Orlić, predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine.

Podsjetimo, projekt Golf na Srđu, prema UNESCO-u, može ostati. No planirene vile ne bi se smjele vidjeti iz Starog grada, a noću ne bi smjele previše osvjetljavati. Srđevci ovo  prihvaćanje dovode u pitanje jer država  valorizaciju baštine nije radila od 1979.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas vidimo da to očito namjerno nije napravljeno tako da bi ovakav i slični projekti bili mogući i dopustivi", istaknuo je Ivan Viđen  iz Srđ je Grad.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo