Vještak za psihološke profile pasa / 'Vlasnici su uvijek odgovorni, često ih sami dovedu do agresivnog ponašanja'

Mladen Ercegović komentirao je stravičan slučaj u kojem je pas izgrizao bebu

23.3.2019.
22:00
VOYO logo

Strava u malenom mjestu Repaš, kraj Koprivnice! Argentinska doga, izgrizla je jednomjesečnu djevojčicu koja je s teškim ozljedama operirana u zagrebačkoj Klaićevoj bolnici. Stanje joj je stabilno, iako je beba i dalje u životnoj opasnosti!

Kako doznajemo, napad se dogodio u sobi, kada su u kući bila oba roditelja. Djevojčica je na respiratoru i intenzivnoj njezi, a stanje 39 dana stare djevojčice prati se iz minute u minutu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sama priroda ozljeda je vrlo teška i ugrožava život, alI evo, nadamo se, sutra ćemo napraviti CT mozga da vidimo ima li krvarenja i komplikacija, ali nadamo se najboljemu", rekao je za RTL Goran Roić iz Klinike za dječje bolesti Zagreb. 

Zašto ju je pas izgrizao u spavaćoj sobi, tek se treba utvrditi. Prema pričama mještana, u trenutku napada i majka i otac bili su u kući, a pas je navodno reagirao na djetetov plač i pokušao pomoći. Policija nakon istrage - krivi oca. Susjedi kažu kako je riječ o  normalnoj obitelji koja ima tri psa te da s njima nikada nije bilo problema. Sve ih je ovaj događaj iznenadio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Teško je naći opravdanje'

Sudski vještak za psihološke profile pasa i međunarodni Kinološki trener Mladen Ercegović, dugogodišnji uzgajivač američkih stafordskih terijera kazao je kako je još uvijek teško, zbog manjka informacija, reći što se dogodilo u obiteljskoj kući kraj Koprivnice. 

"Čuo sam što se dogodilo i takav događaj ne opravdava nikakve životinjske nagone pa čak niti kako je pas do tada držan, kako je odgojen jer ovakav događaj od strane psa prema čovjeku je za svaku osudu. Teško je naći opravdanje", kazao je Ercegović gostujući u emisiji RTL Danas. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojasnio je kako Dogo Argentino ne spada pod opasne pasmine. "To je jedna stabilna pasmina uzgojena u Argentini prvenstveno za lov na pume i tu dolazi do izražaja njegov nagon za lovom. Kad imate takvog psa, ako se time bavite, vi ga u urbanoj sredini morate socijalizirati inače dolazi do izražaja njegov nagon za što je zapravo ovaj pas i namijenjen. Kao i kod tih, takozvanih, opasnih pasa, borbenih, pitbull terijera i njegovih srodnika koji su zakonom tretirani kao opasni psi i time zabranjeni, zato jer su nastali iz borbi i njemu je to u genu. Ako ga socijalizirate i taj njegov gen sputavate, što je više moguće, možete imati izvrsnog kućnog ljubimca", kaže Ercegović. 

Tko je odgovoran?

Na pitanje leži li ta odgovornost na vlasnicima pasa, kaže kako ta odgovornost uvijek postoji. Dodao je kako je taj pas po zakonima i pravilnicima automatizmom proglašen opasnim psom te mora proći test socijalizacije. Postoji i mogućnost da takav test prođe, no ovakav slučaj je za svaku osudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne daj bože da je to moje ili vaše dijete, ali da mi netko sada kaže da sam odgovoran da se mojem djetetu nešto dogodi, bilo bi mi strašno teško. Reći sad u ovom trenutku da je odgovornost roditelja, vrlo je upitno. U svakom smislu, vlasnici su uvijek odgovorni. Često puta vlasnici dovedu pse do agresivnog ponašanja, ili neodgovornošću ili neznanjem. Možda nisu znali odgojiti psa. Možda im se ovakva stvar dogodila prvi put u životu, što vjerojatno i je slučaj", kaže Ercegović. 

Kao vlasnik opasnog psa kaže kako se sam , gotovo svakodnevno, nađe u situaciji, kada šeće svojeg psa, da se ljudi boje. "U većini slučajeva svi zaziru od njegove pojave no kad ga podragaju vide kakva je to maza. No s tim je psom rađeno od malena. On je rastao s drugim psima, s mačkama, s djecom, igračkama, on je socijaliziran i naučen na sve", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Vijesti.hr
Image
Foto: Vijesti.hr

Apel javnosti

Za kraj je poručio kako Hrvatski kinološki savez, kao krovna institucija, se ne bavi samo uzgojem pasa u smislu izložbi i prodaje čistokrvnih pasa s rodovnicama već i sportskom radnom kinologijom, lovnom kinologijom, agilitijem, psi za terapije i drugo. Kaže kako postoji stručna komisija koja svaku pasminu pasa, osim svih ocjena i parametara, prvenstveno gleda karakter roditelja kako bi mogli ići u uzgoj.

"Apelirao bi na javnost da prije nego što kupe psa, da se obavezno jave u Hrvatski kinološki savez, a medijima da nam daju prostora da javnost upoznamo i educiramo kako odgajati svojeg psa", poručio je Ercegović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Operirana i u teškom stanju

Jednomjesečna beba kasno sinoć je operirana, stradalo joj je moždano tkivo. Stanje je i dalje kritično. 

"Radi se o vrlo maloj bebi, dojenčadu starom malo više od mjesec dana, dakle vrlo nježne strukture, nježne kosti, dakle, ozljede glavice u toj dobi su vrlo značajne i teške, i ozljede takve prirode zahtjevaju najveću stopu hitnosti", kazao je doktor Roić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po nalogu veterinarske inspekcije, pas je zbrinut je u azilu u Koprivnici radi daljnjeg promatranja, nakon čega će odlučiti hoće li ga eutanazirati. 

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo