DIVLJE GRADILIŠTE / Vlasnik zgrade u Jurišićevoj ima odobrenje samo za skelu, ne i obnovu: 'Zamislite, zid je sanirao u 2 ujutro!'

Komad zida jučer je letjeo sa zgrade nekoliko koraka od Trga bana Jelačića i blokirao promet

20.8.2022.
20:45
VOYO logo

Digao se crveni gusti dim, a samo je skela sačuvala ulicu i prolaznike od moguće nesreće u Jurišićevoj ulici u Zagrebu. Dan kasnije, dok raspetljavamo priču izgleda kako je ta skela jedino za što vlasnik ove zgrade uopće ima odobrenje, ali da vidimo o čemu se radi susjedi nas puštaju na krov.

S krova vidimo Trg bana Jelačića, Katedralu i razrušeni dio pročelja zgrade. Skidali su vijenac, dio nosivog zida, a očito nisu adekvatno zaštitili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dio je ispupčen pola metra do 70 centimetara prema ulici, naravno to je diranje konstrukcije i to se onda srušilo sve dolje", kazala je Viktorija Ćurić, predstavnica stanara u Jurišićevoj 8.

Image
Što se to dogodilo? /

VIDEO/FOTO Kaos u Jurišićevoj prilikom obnove dimnjaka: 'Sve će se urušit. Pale su tramvajske žice'

Image
Što se to dogodilo? /

VIDEO/FOTO Kaos u Jurišićevoj prilikom obnove dimnjaka: 'Sve će se urušit. Pale su tramvajske žice'

Da bude jasno i transparentno, niti prstom nismo kročili na privatan posjed jer nam se vlasnik ne javlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekadašnje Kino Grič na ovoj je adresi bilo od 40-ih, ali prava je zvijezda zgrada bila kao nekadašnje svratište "K tri gavrana".

Od kako je zatvoreno zgrada prvo postaje smetlište, pa okupljalište za narkomane, zatim za beskućnike. Otkupljuje je tvrtka Roberta Odobašića koji se danas nije javljao, kao ni izvođač radova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vidimo divlje gradilište koje nema nikakvu oznaku ni da je gradilište ni što se radi, samo čujemo lupanja, samo čujemo devastacije. Ovo je ipak centar grada, ovo su ipak spomenici kulture, čovjek bi očekivao da ne možeš samo tako doći i rušiti", kazao je Matija Đambić, stanar Jurišićeve 8.

A zapravo je sve počelo tako da je komunalni redar naložio vlasniku uklanjanje oštećenih dijelova, zgrada je kao dio stare jezgre zaštićeno kulturno dobro. Projekt je morao dostaviti u veljači, još uvijek nije pa mu Zavod nije izdao odobrenje za radove. Štoviše, nakon urušavanja izdali su mu privremenu zabranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radi se o zgradi koja je nakon potresa dobila crvenu naljepnicu, međutim kako smo uspjeli doznati nije prijavljena Ministarstvu graditeljstva za obnovu. U ovom trenutku ne vidimo naljepnicu ali isto tako ne vidimo niti tablu da se radi o gradilištu što je bio jedan od velikih problema inspekciji koja je izašla na teren i to je bio jedan od razloga zašto su zatvorili gradilište.

Zabranjuje radove i inspekcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Inspekcija rada za zaštitu na radu je donijela usmeno rješenje kojim je zabranjeno obavljanje radnih postupaka i poslova dok se ne osigura urušavanje zgrade i njenih dijelova. Inspekcijsko postupanje je u tijeku", navodi Državni inspektorat.

Vlasnik je jedino morao hitno sanirati ostatak zida koji je mogao pasti. Kažu susjedi, to je učinio oko 2 ujutro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cijelu noć sam slušao što se događalo, nisam mogao spavati. To je non stop nešto padalo, nešto lupalo", tvrdi Đambić.

U zgradi do, na broju 8, su za obnovu od potresa, osim milijuna kuna, trebali dozvola i dozvola, arhitekata, konzervatora, restauratora, statičara, inženjera, a sad im se događa da netko smije samo doći i rušiti i pustiti da njima voda curi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ćurić kaže kako su zabatni zid sanirali, a sanaciju platili iz svog džepa.

A s obzirom da se radi o zgradi u kojoj živi i predstojnik ureda premijera Frka Petešić možda netko i čuje njihove molbe i vapaje da netko riješi pitanje rupe umjesto krova jer dolaze kiše, pa snijeg, a vrlo je izgledno da će ova skela tu stajati još dugo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo