'NIŠTA NE IDE NA BRZINU' / Kina je godinama bila kao jeti, a sad se 'ukazala': 'Ozbiljni su, a nama je ovo velika prilika'

Kako neslužbeno doznajemo, Grčka je iskazala namjeru da se priključi ovoj inicijativi tako da bi se ovaj summit mogao pretvoriti u 'Summit 17+1'

11.4.2019.
22:29
VOYO logo

'Ne znamo jeste li primjetili, ali nakon što nas trideset godina plaše komunistima, sad komuniste zovemo da nam u tri dana riješe ono što mi nismo u trideset godina. Ali ok, netko gore se valjda dobro zabavlja na naš račun, ali da mi vidimo koliko su ova kinesko-hrvatska bajanja uopće realna. 

Cijela kinesko-hrvatska delegacija je u Dubrovniku jer ondje sutra počinje mega summit "Kina plus 16 zemalja srednje i istočne Europe". Ondje je stiglo još nekoliko stotina kineskih biznismena koji u našoj regiji vide priliku za biznis i ulaganje, a stigla je i cijela regija željna kineskih investicija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voditelj predstavništva HGK u Kini za RTL: 'Kinezi su vrlo ozbiljni oko hrvatskih projekata'

Dugo se o kineskim investicijama u Hrvatskoj pričalo kao da su jeti - svi pričaju o njima, a nitko ih zapravo nikada nije vidio. No čini se da se stvari mijenjaju.

Na upit koliko su spekulacije o kineskim ulaganjima u nizinsku prugu, Kantridu, Uljanik realna, voditelj predstavništva HGK u Kini Dražen Holmik za RTL Direkt je kazao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da, Kinezi su ozbiljni. Udaljenost između Šangaja i Pekinga je između 1400 km, imaju vlakove koji to prelaze u četiri i pol sata. Tako da je nizinska pruga u Hrvatskoj definitivno jedan od projekata koji oni mogu izgraditi. U tom slučaju, od Zagreba do Rijeke bi put, realno, mogao trajati 40-ak minuta", izjavio je Holmik pa se dotaknuo slučaja Uljanik:

"Što se tiče Uljanika, Hrvatska je članica EU. To otvara tržište koje ima 500 milijuna ljudi i otvara neke druge mogućnosti koje je moguće iskoristiti. Tu se mogu proizvoditi brodovi, dijelovi, sklopovi koji će biti 'made in Europe'. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je jedan prvi korak i jako velika prilika za Hrvatsku, naše gospodarstvo i poduzeća jer ovo predstavlja ulaznicu na veliko kinesko tržište i također kineskim investicijama i investitorima da dođu na naše tržište. Mislim da će se sad taj "jeti" ukazati", ustvrdio je voditelj predstavništva HGK u Kini.

Što se tiče poslovanja s Kinezima, Holmik tvrdi:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vrlo bitan je odnos. On se gradi tijekom vremena, ništa ne ide na brzinu i taj je odnos onda dugoročan. Manje je onih koji žele sve obaviti na brzinu. Hrvatske tvrtke još nisu toliko prisutne na kineskom tržištu niti su naši proizvodi toliko zastupljeni. No, Svjetsko prvenstvo kumovalo je tome da se Hrvatska sve više i više prepoznaje. Žele ponijeti dio Hrvatske u Kinu", izjavio je Dražen Holmik za RTL Direkt.

Kako neslužbeno doznajemo, Grčka je iskazala namjeru da se priključi ovoj inicijativi tako da bi se ovaj summit mogao pretvoriti iz "Summit 16+1" u "Summit 17+1", izvijestio je reporter RTL-a Boris Mišević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo