USPJEH NA SVJETSKOJ RAZINI / Voditelj tima KB Merkur: 'Prve transplantacije jetre izvodili smo na svinjama koje smo sami kupovali'

Hrvatska transplantacijska medicina bilježi kraj još jedne uspješne godine

26.12.2019.
21:40
VOYO logo

Postoji li ljepši dar od novog života? Dok razmišljamo jesmo li bližnjima za Božić darovali baš ono što su željeli, transplantacijski tim zagrebačke bolnice Merkur ne samo za blagdane, nego svaki drugi dan nekome omogući bolje sutra, a sinoć su ondje obavljene dvije transplantacije - bubrega i jetre.

Za Božić je Ante Marušić stigao  iz Splita na transplantaciju jetre koju čeka već godinu dana. No, preteško bi mu palo, kaže, da zna od koga je stigla jetra koja će njemu omogućiti novi život: ''Njegova je sudbina lošija od moje. Zasad. Jer jedna osoba je poginula, ne znam, izgubila život da bih ja dobio. To je tako. Dok nekom ne smrkne, drugom ne svane, to vam je tako u životu''.

Dok je on čekao možda i najvažniji trenutak u životu, s božićne trpeze, iz obiteljskog okruženja ili izlaska u zagrebački Merkur stiglo je 25 ljudi koji će mu to omogućiti, a jedan od njih je i Branislav Kocman, voditelj Centra za transplantaciju KB Merkur. Iz Splita je stigla i jetra po koju je tranplantacijski tim krenuo helikopterom nekoliko sati ranije. I nije prošlo ni desetak minuta od ulaska u bolnicu, a operacija je već počela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KB Merkur je jedan od vodećih centara za transplantaciju jetre u svijetu, a Hrvatska je na vrhu Eurotransplantove liste po broju presađivanja organa. Jadranka Pavičić Šarić, anesteziologinja, objašnjava: ''Danas je 25 kolega podredilo svoj privatni život, dalo se na raspolaganje da bi se transplantacijski program se odvio i to je tako zadnjih 20 godina''.

Božićni transplantacijski tim Merkura sinoć je od istog donora jednoj sretnici presadio i bubreg. Marušićeva operacija trajala do dva u noći, objašnjava Dubravka Skeja, glavna sestra transplantacijskog tima KB Merkur: ''Bio je jako dug dan, od pet ujutro, kad smo saznali da postoji donor, od puta u Split, odraditi tamo eksplantaciju, vratiti se sa svojom ekipom ovdje odraditi transplantaciju i dan traje dugo. Božić je, ostavili smo svoje doma same, nije lijepo, ali kad vidite da ste nešto ovako napravili, osjećamo se svi doista ispunjeno, kad poklonite nekome svoj Božić''.

Marušić, koji u ovom trenutku vjerojatno gleda kako je to sve izgledalo dok je bio anesteziran, jutros se probudio s novom zdravom jetrom, a pacijentica pored njega u isto je vrijeme dobila bubreg.

Dežurna liječnica Majda Buhin zadovoljna je njihovim oporavkom: ''Oboje su potpuno stabilni, klinički zadovoljavajuće, pokazuju, oba transplantirana organa pokazuju zadovoljavajuću sliku tako da je to najljepši poklon i njima i nama''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Još mamuran od anestezije, Marušić kaže da je sretan što se probudio – ''Božić je sada ljepše, a Nova godina će biti još ljepša''.

Stela Ljubičin je stigla iz Mostara, gdje je šest godina išla na dijalizu. Kad joj je jučer zazvonio telefon zamalo se nije javila jer je bila na misi: ''Ovo je danas moj novi rođendan. Božić, sretna sam jednostavno ...Ne mogu vjerovati, naprosto ne mogu vjerovati da više neću morati ići na dijalizu''.

I dok Ljubičin i Marušić rade planove za svoj novi život, posao transplantacijskog tima ne miruje. Već danas su krenuli u Osijek po organe koji će spasiti barem još dva života.

No put do ovakvih uspjeha nije bio lak, otkrio je u razgovoru za RTL Danas Borislav Kocman, voditelj transplantacijskog tima KB Merkur i jedan od vodećih transplantacijskih kirurga u svijetu: ''Bilo je puno prepreka, ali i truda i uloženih vlastitih sredstava i entuzijazma''.

Prvu jetru presadio je 1998.  godine, a tada je, prisjetio se, ''takva operacija trajala 13 ili 14 sati, a sada je prosjek između dva i pol do tri i pol sata. To je operacija koja od glave do pete ima svoju shemu''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

U početku su sami nalazili svoje pacijente: ''Mi smo pripremu započeli 1997. godine, postojala je ideja u krugu kirurga, mojih kolega, Leonardo Patrlj, koji više ne radi u KB Merkur, i ja išli smo u Pariz i vidjeli da mi to možemo, a nakon što smo se vratili dogovorili smo s anesteziolozima, oni su otišli u Berlin i svi smo shvatili da je to nešto što je nama dostupno''.

Pripreme su bile, malo je reći, krajnje zanimljive – vježbali su na životinjama, otkrio je Kocman: 'Plaćali smo 12 kuna po kilogramu za svinju koju smo sami kupovali, kao i opremu. Bilo je tu puno sreće, ali i podrške od centara eksplantacijskh izvan Zagreba. Tu nismo imali razumijevanje nekih drugih odjela. Sami smo regrutirali prve pacijente, a kad se sve 'zalaufalo', uključili su se i drugi, a i politika je shvatila da je riječ o važnoj stvari''.

Sama lista za transplantaciju je transparentna, istaknuo je Kocman, objasnivši da je se postavlja s obzirom na MELD bodovni sustav. Ove godine obavljeno je 109 transplantacija jetre, a sveukupno ih je dosad bilo 1.463. Gušterače je bilo više od 130 te bubrega 710, pobrojao je Kocman i zaključio: ''Obavili smo i niz kombiniranih operacija jetre s bubrezima, kao i jetre s gušteračom. Sposobni smo napraviti transplantaciju svakog organa u trbuhu''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo

Još iz rubrike