GOSTOVAO U RTL-U DANAS / Voditelj tima liječnika heroja: 'Za pola sata su svi bili u bolnici. Napravili su fantastičan posao'

U RTL-u Danas gostovao je voditelj tima koji je muškarcu spasio prste dr. Davor Mijatović

11.7.2019.
18:45
VOYO logo

Veliki uspjeh kirurga iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb koji su unesrećenom muškarcu vratili prste bez kojih je ostao koseći travu i to operacijom koja je trajala više od pola dana.

Od trajnog invaliditeta spasio ga je vrhunski tim liječnika koji je izveo dosad nezapamćen zahvat. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upozoravamo da bi fotografije i snimka mogla biti uznemirujuća.

Obična košnja u dvorištu pošla je po krivu. 42-godišnjak je ostao bez prstiju lijeve ruke zbog komadića žice koji je izvukao iz kosilice, a ona mu je povukla ruku. Bez panike je, kažu liječnici, stigao u KBC Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANI ČLANCI

Donijeli četiri prsta, susjed došao s još jednim

"Pacijent je došao jako sabran, s bratom ne preko Hitne, nego su sami sebi organizirali prijevoz. Došli su s četiri prsta sa sobom, susjed je donio još jedan prst", rekao je plastični kirurg u KBC-u Zagreb Anto Dujmović

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ubrzo se našao na operacijskom stolu gdje je krenuo maratonski zahvat. Operacija je počela iza 21 sat, a završila sljedećeg dana poslijepodne. Sve se odvijalo prije tjedan dana. "Izrazito teška operacija. Najčešće dođu pacijenti koji su odrezali, prerezali, amputirali jedan prst i to je posao od nekoliko sati, 3 ili 4 sata da se to sve poštima. To nije posao za jednog čovjeka, to je za cijeli tim, nas petorica", kazao je Dujmović. 

Petorica kirurga u dva tima. U operacijskoj sali jedni su pripremali prste, a drugi šaku. Kako bi vratili sve prste na šaku - prvo su morali spojiti kost, potom krvne žile, zatim tetive, a na kraju živce. Prišivanje svakog prsta trajalo je dva sata. U zagrebačkoj bolnici do sada nisu imali sličan zahvat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uspjeli su za to vrijeme napraviti zaista veliki posao, to je uspjeh organizacije i pokazatelj što KBC može učiniti zato jer imamo dobre ljude i ekipe dobrih ljudi", kazao je zamjenik ravnatelja KBC-a Milivoj Novak.

"On je super"

Pacijent se dobro oporavlja. U bolnici bi mogao ostati još dva tjedna. Očekuju ga fizikalna terapija te dug oporavak. "On je sad super, pratimo ga, prsti su svi dobro, a to je najbitnije. Sad imamo sva prava očekivati da će to biti sve dobro", rekao je Dujmović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od tragedije do herojskog čina kirurga koji su uspjeli ozlijeđenom spasiti ruku i tako mu dali novu priliku za normalan život.  

Muškarac će imati potpuno funkcionalnost šake

U RTL-u Danas gostovao je voditelj tima koji je muškarcu spasio prste, pročelnik Zavoda za plastično- rekonstruktivnu kirurgiju KBC-a Zagreb, dr. Davor Mijatović koji je kazao da će muškarac nakon oporavka imati "potpunu funkcionalnost šake". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Operacija je uspjela. Najkritičnije razdoblje su prva četiri dana, odnosno četvrti na peti dan kada je najveći postotak začepljenja krvnih žila, odnosno kada se stvara tromboza", rekao je Mijatović i dodao kako je to vrijeme prošlo jer je danas osmi dan od operacije te da se može reći da je operacija uspjela. 

"Rehabilitacija će biti duga. Može trajati i više od godine dana", kazao je Mijatović te objasnio kako je tekla cijela "operacija" od kada su ga obavijestili o dolasku pacijenta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kolega me obavijestio što je stiglo, poslali su mi i fotografiju na pametni telefon. Nazvali smo svoje ljude, oni su se odazvali i to je kod nas normalno. Ja to zovem našim "GO timom". Za pola sata su svi bili u bolnici, sve smo se dogovorili. Momci su krenuli raditi i napravili su fantastičan posao", kazao je Mijatović . 

Upozorio je da se kod takve ozljede, kada se dogodi, ne može napraviti gore nego staviti odsječene prste na led jer će doći do ozebline prsta". "Treba ga zamotati u bilo kakvu krpu, može biti i kuhinjska i ne mora se paziti na sterilnost. Zamotati u krpu, staviti u najlon vrećicu i posudu s vodom. Unutra malo staviti leda, ali ne previše, i tako ga transportirati", kazao je Mijatović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo

Još iz rubrike