Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
drastične kazne

Voditelj za sigurnost na cesti o bjelovarskom Mad Maxu: 'Nije ovo prvi slučaj. Trajno je oduzeto već 20-ak vo...

Nakon što je zadnji put uhvaćen pijan, bez vozačke u neregistriranom vozilu, sud u Bjelovaru mu je auto oduzeo i dao policiji na korištenje

RTL Danas/ 21.12.2021. u 21:11
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Prvi put izrečena je drastična sudska mjera za vozača kojem je teško i nabrojati sve prekršaje u prometu.

Nakon što je zadnji put uhvaćen pijan, bez vozačke u neregistriranom vozilu, sud u Bjelovaru mu je auto oduzeo i dao policiji na korištenje. 

O novom načinu kažnjavanja nepopravljivih vozača RTL-ov Boris Mišević razgovarao je s Josipom Mataijem, voditeljem Službe za sigurnost cestovnog prometa MUP-a.

Hoće li policija uspjeti zaustaviti one koji stalno krše zakone? 

Mataji kaže kako ga nije iznenadila ovako drastična odluka suda. "Nije ovo čak ni prvi slučaj. Od kada su te odredbe na snazi oduzeto je trajno 20-ak vozila, a policija je oduzela oko 300 vozila. Odredba kaže da ako vozač u tri godine ima već dva prometna prekršaja, ona najveća prekršaja koja možete napraviti, kada napravite treći prekršaj policija privremeno oduzima vozilo. Sud to treba riješiti u roku 15 dana i može i trajno oduzeti vozilo. Što se i dogodilo u ovom slučaju", objašnjava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Postoji i zakonska mjera, za koju malo građana zna, a to je trajno oduzimanje vozačke dozvole. "To vam je kao da nikada ni niste imali vozačku dozvolu, kao da morate ponovno ići na vozački. Ako vozač prikupi do devet negativnih prekršajnih bodova, a ostali vozači do 12 negativnih prekršajnih bodova vozačka dozvola se jednostavno ukida. Morate mirovati dvije godine i onda tek ponovno polagati, ali prije tog polaganja morate ponovno proći autoškolu. Ukinutih vozačkih dozvola imamo preko pet tisuća", ističe.

Kaže kako smatra je mjera ukidanja vozačkih dozvola potpuno u redu jer vozači koji konstantno krše i teško krše propise su pokazali niti da dobro voze.

"Prevencija donosi rezultate. Nažalost, ove godine nam je stanje sigurnosti lošije međutim ako uspoređujemo ovu godinu s prošlom znamo da je prošle bilo puno manje prometa. Očekujemo da će ova biti slična onoj 2019. godini", rekao je Mataji.

RTL Danas/ 21.12.2021. u 21:11
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Imaš priču? Javi nam se!

Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.

Pošalji priču