za rtl danas / Voditeljica respiracijskog centra KB Dubrava: 'Imamo dvostruko više bolesnika koji završavaju na kisiku nego u prosincu'

24.4.2021.
18:43
VOYO logo

Ovaj tjedan mnoge su bolnice tražile pomoć Zagreba - zbog nedovoljno ljudi, kreveta, ali i respiratora. Kako je u najvećoj Covid bolnici za RTL Danas govori Nevenka Piskač Živković,voditeljica respiracijskog centra KB Dubrava.

Kakva je situacija u bolnici, ima li dovoljno respiratora?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno da ima, ne možemo na 420 bolesnika biti bez dovoljno respiratora, Sada imamo 75 aktivnih respiratora, a ukupni broj za sada je 81. 
Koliko je pacijenata na kisiku, po čemu se razlikuje situacija sad u odnosu na prosinac?

Razlikuje se  i to značajno, prošle godine smo imali najviše 22 bolesnika na visokom prostoru kisika, a momentalno sada ih je  45. Jednostavno su respiratorno nestabilniji, treba im više kisika, dolaze na visokom protoku, jednostavno rekla bih da je priroda bolesti takva i razlikuje od starog virusa, ima dosta srednje životne dobi bolesnika u dobi od 40 i 60 godina.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nedostaje li liječnika i medicinskih sestara?

Bolnica je velika, naravno ne možemo sami , nema dovoljno liječnika internističke struke koji zbrinjavaju bolesnike,  nama su ovdje kolege iz ostalih zagrebačkih bolnica dijelimo 14 odjela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moram reći da smo danas ujutro bili sretni i spontano zapljeskali na jutarnjem sastanku jer smo u 24 sata otpustili 30 bolesnika, to je super, ali ako svaki dan dođe 37 ili 40 njih, neprestano smo u plusu.

U Dubravi se liječilo 97 cijepljenih osoba, 12 onih koji su primili dvije doze . kako to da su oni završili u bolnici, a cijepljeni su?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To smo se i mi pitali, pogotovo infektolozi, Proučavali te bolesnike, pogotovo one s dvije doze i analizirana je njihova razina antitijela, moramo reći da je riječ o bolesnicima starije životne dobi iznad 80 godina i uočeno da razina antitijela kod njih nije bila tako povišena. što bi znali da njihov organizam nije proizvodio dovoljno antitijela. 
Kakva je situacija na post covid odjelu, kakve su slike tih ljudi?
Post Covid aktivan je neprestano, kroz njega prošlo oko 1 000 bolesnika, simptomi se nisu značajnije promjenili, aktivno uključujemo u liječenje tih bolesnika. 

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo