VOJNI ANALITIČAR O NABAVI AVIONA / Igor Tabak: 'Veleposlanik je rekao da je predao dokument premijeru. To je veliki pomak u sadržaju''

Vojni analitičar portala Obris je za RTL Direkt komentirao trenutnu situaciju s nabavkom aviona

28.1.2019.
22:53
VOYO logo

Gost RTL Direkta je Igor Tabak s portala Obris koji je među prvima upozorio da ovo s nabavkom aviona "ne bu dobro".

Vojni analitičar portala Obris komentirao je današnji demanti američkog veleposlanika Roberta Kohorsta o tvrdnjama hrvatskih dužnosnika da nisu znali dok je istodobno objavljen non-paper koji pojašnjava Kohorstove riječi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas je prvi radni dan otkako je završio onaj 'government shutdown' u Americi koji je već 35 dana usporavao funckioniranje cijelog sustava. Vjerujem da su zadnjih 30 i nešto dana pažljivo slušali što se kod nas događa, ali nisu mogli reagirati iz svojih internih situacija zato me ne čudi da je danas veleposlanik rano ujutro bio na Markovom trgu.

S druge strane, nemojmo zaboraviti jednu zanimljivu razliku - veleposlanik je izričito rekao da je predao dokument premijeru, a s druge strane, čuli smo tehnička razmjena između veleposlanstva i službi vlade. Došli smo do toga da možemo diskutirati tko je zaprimio, tko je predao... Do prije koji tjedan je još bilo da nitko nije vidio ni čuo ni znao... Ovo je veliki pomak u sadržaju", smatra Igor Tabak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rizici ovog posla su bili poprilično vidljivi za sve koji prate vojne stvari, vojne odnose i u nekim drugim stvarima Izraela i SAD-a, prema tome, to nije takva misterija. Hrvatska je igrala s puno emocija, jako entuzijastično, meni se već duže vrijeme čini da smo podcijenili jedan cijeli set međunarodnih vojno-diplomatskih rizika i za očekivati je da će nešto imati za reći i glavni igrač u cijeloj toj stvari", tvrdi Tabak.

O raspravama je li "non-paper" ili "white paper", kazao je: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kakve god to informacije bile, one su bile bitne prije godinu, godinu i pol dana kada je Hrvatska još birala. Dakle, u njima se sugerira što pitati da bi bili dobro informirani za donošenje odluke. Prema tome, sad kad smo u ožujku 2018. donijeli odluku, kad je sve palo u vodu, a nismo poštovali uopće proceduru, sad je potpuno svejedno što u tom papiru piše. Jedino što treba uzeti u obzir, ako krenemo u novi natječaj da ne ponavljamo iste stvari", kazao je Tabak.

Nadam se da ovu analizu ne radi isto stručno povjerenstvo koje je biralo i koje je sastavljalo ponude

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To stručno povjerenstvo je jedna zanimljiva stvar. Ispitivao sam po funkcijama, ako ne već po imenu tko je u njemu i nisam dobio odgovor. Nadam se samo da ovu analizu ne radi isto stručno povjerenstvo koje je biralo i koje je sastavljalo ponude, itd. To je pitanje snage. Uspješan odabir aviona - to je pitanje snage cijele države i to će se vidjeti u skoro vrijeme i držim fige da ćemo to uspjeti, no da je jednostavna - nije", kazao je.

Kad je Vlada poništila natječaj, ministar Krstičević odmah je najavio novi proces koji je bio dosta izravan za novi F-16 Block 70/72 , dakle, za originalni američki F-16, ali novi novcati. Tabak smatra da se radi o neprimjerenoj izjavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ta izjava, ako se ne varam dana nakon Vlade je jedna grozna i neugodna stvar. Nije slučajno da ju je samo koji sat kasnije premijer izričito demantirao. Takvim izjavama se dovodi u pitanje bilo kakva objektivnost i ozbiljnost postupanja i prije onom natječaju koji je propao i budućem.

Druga je stvar da Hrvatska, objektivno gledano, ima jedan teret sumnji što se tiče korupcije. Sve te stvari koje nemaju elementarne transparentnosti nisu dobri. Za Hrvatsku bi bilo najbolje kada bi smogla snaći snage za napraviti jedan ozbiljan, jasan, međnarodni natječaj za kojim se onda ne bi vukli nikakvi repovi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovačka koja je potpisala ugovor bi isporuka trebala početi 2023. godine, ali već u nepostojećem papiru Non paperu su se američke sugestije o rokovima isporuke su se jako razlikovale od ovih naših koji su ciljali 2020. izbornu godinu. Pitanje je imamo li za to snage, za odlučiti, koliko će koštati... 

Nemojte zaboraviti da je Hrvatska u ovom nesretnom zadnjem natječaju imala dvije ponude za nove avione, prema tome, rado bih čuo cijene kojima se tu barata da sam na mjestu nadležnih jer ideja je dobiti najviše za novce kojima raspolažemo. Ako se iz SAD-a može izvući optimalna stvar, onda super! No treba pitati naokolo, a i situacija se na međunarodnom tržištu se promijenila otkako smo zadnje skupljali te ponude, cijene su se promijenile...", kazao je Tabak za RTL Direkt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadodaje da kako se Hrvatsko ratno zrakoplovstvo uz trenutne MIG-ove može još neko vrijeme 'održati'.

"Mislim da mogu. Broj jedan, ti avioni nisu završili svoj vijek, a drugo, mislim da smo iz ovog natječaja, uz sve njegove minuse, ipak nešto naučili. Moglo bi biti riješivo i mimo ovih izbornih stvari", komentirao je Igor Tabak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo