uz korona mjere / Vojnici, branitelji i policajci već 29 godina hodočaste Majci Božjoj bistričkoj: 'Puna srca smo tu, jednostavno je lijepo'

Entuzijazma među tisućama hodočasnika - nije nedostajalo

3.10.2021.
19:05
VOYO logo

Već 29 godina hrvatski vojnici, branitelji, redarstvenici, policajci i vatrogasci hodočaste Majci Božjoj Bistričkoj u nacionalno svetište. I ove godine uz korona mjere, pa je vojni biskup Jure Bogdan kroz propovijed naglasak stavio upravo na aktualno vrijeme koje je, kako je rekao, prožeto bolešću i neimaštinom. No mjesta za optimizam ima. 

Tradicionalno hodočašće u Mariji Bistrici za hrvatske vojnike, policajce i branitelje i ove godine održalo se u skromnijem izdanju zbog epidemioloških mjera. Tako je i križni put bio skraćen, no entuzijazma među tisućama hodočasnika - nije nedostajalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Puna srca smo tu i vjera... lijepo je! Jednostavno je lijepo'', kazao je Vjekoslav Čaklec, zapovjednik počasne krapinske postrojbe 'Krapinski Ilirci'.

''Pa danas nas je stiglo desetak članova postrojbe s civilima, znači nekih 20 ljudi je stiglo iz Čakovca ovdje'', rekao je Marijan Murković, član Zrinske garde Čakovec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
uoči sutrašnjeg otvorenja /

Dvije godine i 2 milijuna kuna: Obnovljen je spomen dom blaženog Alojzija Stepinca! Provjerili smo što sve vjernici mogu vidjeti

Image
uoči sutrašnjeg otvorenja /

Dvije godine i 2 milijuna kuna: Obnovljen je spomen dom blaženog Alojzija Stepinca! Provjerili smo što sve vjernici mogu vidjeti

Svake godine dolazimo na hodočašće u Mariju Bistricu. Super. Kao i uvijek'', rekao je član povijesne postrojbe Hajduka Mijata Tomića iz Tomislavgrada Mate Ćavar.

Kao i svake godine sudjeluju visoka izaslanstva vojske, policije, civilne zaštite, vatrogasaca, pa i branitelja.

''Hrvatskim braniteljima je krunica oko vrata i vjera bila u tim najtežim danima Domovinskog rata prostrijeh i ohrabrenje za iznijeti sav taj teret - tako i danas'', izjavio je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Vjera je jedan stup koji hrvatski vojnik mora imati kod sebe, a i ovo hodočašće ja mislim da će osnažiti one osnovne i ljudske principe, vrijednosti - to je iskrenost, poštenje, poniznost... sve ono što hrvatski vojnik ima i želi osnažiti'', kazao je brigadni general Ivan Turkalj.

Misu u Crkvi blaženog Alojzija Stepinca na otvorenom predvodio je vojni ordinarij te podsjetio vjernike da ne gube optimizam.

''Ovaj svijet i ono što nam se događa počesto su nalik pustinji koja je prepuna praznina, strahova, bespomoćnosti, a baš su takve pustinje šansa da ponovno otkrijemo u svome životu one vrijednosti koje su bitne za naš život'', rekao je msgr. Jure Bogdan iz vojnog ordinarija u RH.

A one su - istinska vjera i nada koje oslobađaju od pesimizma i beznađa u vremenu kada smo svi zajedno suočeni s previše neizvjesnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo