Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
GORDAN JANDROKOVIĆ

'Volio bih da obnova ide brže i da Fond bude konstruktivan, a da se manje ponaša kao netko tko kritizira'

Puno je elemenata koje utječu na sporost u obnovi, tvrdi predsjednik Sabora

RTL Danas/ 15.9.2021. u 18:27
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U RTL-u Danas gostovao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković s kojim je Damira Gregoret razgovarala i o vrućim saborskim temama, ali i aktualnim događanjima s obzirom da su se nakon dva mjeseca odmora zastupnici vratili na Markov trg. 

Jandroković je na početku razgovora komentirao početak zasjedanja nakon ljetne stanke i misli li da su oporbeni zastupnici iskoristili priliku da vladajućima postave konkretna pitanja.

"Dugo sam u Saboru ali ne pamtim da je ovako lagano prošlo aktualno prijepodne bez prave političke strasti i sadržaja kada je u pitanju oporba. Dijelim ocjenu da oporba nije dobro iskoristila aktualno prijepodne i očito da su problemi koje oporba ima u vlastitim redovima u većini oporbenih stranaka dovelo do toga da budu bezidejni", kazao je.

Image
AKTUALNO PRIJEPODNE U SABORU

VIDEO Beljak: 'Simpatizer je Jandrokovića nazvao Njonjom i završio na policiji'; Plenković: 'Nemam vam što reći. Za razliku od vas, ja sam ok'

Image
AKTUALNO PRIJEPODNE U SABORU

VIDEO Beljak: 'Simpatizer je Jandrokovića nazvao Njonjom i završio na policiji'; Plenković: 'Nemam vam što reći. Za razliku od vas, ja sam ok'

Komentirao je i je li, kako je rečeno u Saboru, prijavio osobu koja ga je nazvala gospodin Njonjo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"To nije istina, to je jedan od pokazatelja na kojoj razini oporba igra ovakve utakmice. To je toliko ispod razine i bizarno je da takvo pitanje dođe na akutalno prijepodne. Zaštićena sam osoba i o mojoj sigurnosti brinu nadležne službe, ali nisam nikoga prijavio za prijetnju", kazao je. 

'Imamo ozbiljnu dilemu, želimo postupiti ispravno'

Osvrnuo se i na pitanje čelne osobe Vrhovnog suda i otkrio hoće li HDZ podržati suca Dobronića kojeg predlaže predsjednik Zoran Milanović.

Upravo se čita

Image
'To je koncentracijski logor'

Mučna ispovijest ratnog zarobljenika: 'Davali su nam 30 sekundi za jelo, tretirali su nas kao životinje'

"HDZ i naši partneri još uvijek odlučuju o tome kako ćemo se postaviti i ne mogu reći finalni stav. Mogu reći svoje promišljanje i promišljanje dijela kolega s kojima sam razgovarao. Imamo ozbiljnu dilemu jer bismo htjeli postupiti ispravno. S jedne strane imamo kandidata koji je pod stegovnim postupkom DSV-a, očito nije ispunjavao normu", kazao je.

{"RELATED":/4104124}

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Na konstataciju da je DSV odgovorio Odboru i da je kazao da HDZ nije zatražio od njih očitovanje, Jandroković je kazao da je Odbor zatražio očitovanje.

"Dobili smo odgovor da se vodi stegovni postupak. Da bi netko postao prvi čovjek Vrhovnog suda, a vodi se stegovni postupak zbog neispunjavanje norme, mislim da ne šaljemo dobru poruku. Druga stvar je mišljenje struke koja je jedinstvena kada su u pitanja opća sjednica Vrhovnog suda. Ona je rekla ne sucu Dobroniću. Nadalje, on nema upravljačkog iskustva, nije vodio nijedan sustav, i do sada je sudac prve razine Trgovačkog suda. To je jedna strana priče. S druge strane svjesni smo da ako ga ne izaberemo da će se priča o izboru predsjednika Vrhovnog suda nastaviti što ne pridonosi stabilnosti ukupnog demokratskog sustava, niti je to korisno za pravosudni sustav. Nije predsjednik Vrhovnog suda osoba koja će reformirati pravosudni sustav, ali bilo je bolje da ga imamo. Pred dilemom smo, izabrati čovjeka koji nije u potpunosti osoba koja bi mogla obavljati tako visoku dužnost, a ako ga ne izaberemo imamo nastavak trakavice. Skoro ćemo donijeti odluku vodeći se razmišljanjem da odlučimo kako mislimo da je bolje za građane", kazao je Jandroković te dodao da će vjerojatno odlučiti do kraja mjesca.

'Obnova ne ide brzo koliko smo htjeli'

Komentirao je i izmjene Zakona o obnovi.

"Po informacijama koje imam na Vladi bi Zakon o obnovi trebao biti do kraja mjeseca i mi ćemo ga žurno staviti na raspravu u Sabor jer želimo da se proces obnove ubrza", kazao je Jandroković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Jandroković je komentirao i je li Damir Vanđelić prava osoba za biti na čelu Fonda za obnovu.

"Ono što mogu konstatirati je očito da proces ne ide brzo koliko smo htjeli. Očito je da postoje problemi s imovinsko-pravnim odnosima, postupkom javne nabave, nelegaliziranim objektima, a očita je i napetost koja postoji između ministarstva i Fonda. Puno je elemenata koje utječu na sporost u obnovi, a nadam se da će Vlada vrlo brzo poslati prijedlog, a da ćemo ga u Saboru još brže izglasati te da će Zakon biti dobar. Što se tiče Vanđelića, o tome neka sude građani. Volio bih da stvari idu brže i da Fond puno aktivnije i pozitivnije te s više strasti sudjeluje u obnovi, da pripomaže, bude konstruktivan, a da se manje ponaša kao netko tko kritizira i ne nosi odgovornost koju ima on i naš ministar Horvat", kazao je.

Na pitanje mislili da bi to bilo bolje s nekim drugim na čelu Fonda, Jandroković je kazao da ne može o tome suditi. 

"Ja vjerujem da još postoji vremena i volje da se stvari ubrzaju i to je važno građanima. Nije bitno tko će to učiniti nego da se to učini", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

'Inicijative poput Vučićeve bi trebalo izbjegavati'

Jandroković je govorio o pozivu Aleksandra Vučića koji je pozvao građane srpske nacionalnosti diljem svijeta da izvjese srpske zastave te komentirao je li to opasna inicijativa. 

"To je promašena inicijativa i drago mi je da nije naišla na odaziv predstavnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj. Prema informacijama koje imam, ništa se od toga nije dogodilo i mislim da se radi o dobro promišljenoj i mudroj odluci. Kada takve inicijative dolaze iz Beograda koji je bio početkom devedesetih nositelj svih ratova koji su se dogodili na prostoru bivše Jugoslavije, pa sada inicijativa na prostorima gdje se vodio agresorski rat, to nema nikakvog smisla. To nisu poruke budućnosti, to su poruke koje podsjećaju na vrijeme s početka devedesetih, a Srbija iz tog vremena nosi teško breme. Siguran sam da bi takve inicijative trebalo izbjegavati i drago mi je da je hrvatska javnost i da su predstavnici srpske nacionalne manjine tako smireno i mudro reagirali", kazao je.

Osvrnuo se i na mogući referendum o uvođenju eura koji traže Suverenisti u Saboru. 

"Oni traže političku nišu. Smatramo da smo sporazumom o pridruživanju i referendumom ulasku u EU riješili to pitanje jer je pitanje eura bio dio referenduma u godini kada smo ulazili u EU. Oni mogu pokušavati, moje je čvrsto uvjerenje, a i velike većine građana po istraživanju iz sedmog mjeseca, 61 posto hrvatskih državljana jest za uvođenje eura. Imaju dobre razloge. 44 milijarde kuna smo u plusu, čeka nas 24 milijarde eura u idućih sedam godina iz različitih fondova EU. Pelješki most nikada ne bi bio izgrađen da nismo članica EU, to utječe i na našu sigurnost kod Schengen", kazao je te dodao da je čvrsto stajalište Vlade da referendum nije moguć zbog odredbi sporazuma o pridruživanju EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

'Može li Škoro biti potpredsjednik Sabora? To je pitanje za oporbu'

Komentirao je i previranja u Klubovima u Saboru i oporbi.

"Oporba je u stanju koje nismo baš mogli predvidjeti da će se dogoditi, da se dva najveća kluba nalaze u takvim problemima da su u podjelama, da je klub Domovinskog pokreta napustio velik broj zastupnika pa i njegov osnivač i predsjednik stranke. Što se tiče SDP-a, očito su veliki prijepori, vodi se politička bitka unutar stranke jesu li izbačeni članovi članovi Kluba. Ootpuno su nemoćni i nisu koncentrirani na ono što je njihova glavna zadaća, a to je pokušaj utjecaja na Vladu da bude bolja, još kvalitetnija, da donosi odluke koje su još više u interesu građana. Oporba mora biti korektiv, a oporba koja se bavi samim sobom gubi smisao i od nje nema neke velike koristi", kazao je. 

Jandroković je i komentirao može li Miroslav Škoro ostati potpredsjednik Sabora.

"To je pitanje za oporbu u Saboru. Oni između sebe se moraju dogovoriti i odrediti tko će biti drugi potpredsjednik iz redova oporbe. Tu ne želim arbitrirati", kazao je.

Na pitanje može li Zlatko Babić, gradonačelnik Kutine koji je povezan s aferom Eko Moslavina, ostati u HDZ-u, Jandroković je kazao da je vrh stranke zadužio županijsku organizaciju da proanalizira ono što se vidjelo u medijima.

"Nakon toga ćemo moći donijeti odluku. Ne bih želio suditi temljem onoga što sam čitao ili vidio u medijima. Volio bih prepustiti nadležnim državnim institucijama da odrade svoj posao, kao što su radili u čitavom nizu slučajeva unazad godinu ili dvije. Tu je vidljivo da je tu bilo dužnosnika HDZ-a, SDP-a, HNS-a, nezavisnih zastupnika. Očito je da DORH i USKOK rade ni po babu ni po stričevima, držeći se Zakona", kazao je.

Na tvrdnju da iz oporbe kažu da insitutcije rade po nalogu, Jandroković je kazao da je to nevjerojatna teza. 

"Kada se dogodi da bude uhićen netko iz redova HDZ-a, onda je to u redu jer smo mi kao korumpirani, a kada se to isto dogodi u njihovim redovima kažu da je to osmislio HDZ. To tako ne funkcionira. Hrvatske institucije imaju slobodne ruke i svatko tko je prekršio zakon može se naći na udaru zakona i tako treba i biti", zaključio je Jandroković.

RTL Danas/ 15.9.2021. u 18:27
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
'ne voli samo žene već i novac'

Prava sapunica u Sikirevcima, a u glavnoj ulozi župnik: 'Sumnjao sam da se moja supruga dopisuje s nekim...'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba