pružili ruku pomoći / Volonteri u Opatovcu pokazali veliko srce i vratili osmijeh na lica brojnih izbjeglica

Hrvatska je pokazala veliko srce. Nakon tisuća mučnih kilometara, izbjeglicama ponekad samo čaša vode ili mjesto za punjenje mobitela, puno znači. A brojni volonteri samoinicijativno ili kroz razne udruge, ovih su im dana barem malo olakšali put

23.9.2015.
19:11
VOYO logo

Za osmijeh djece potrebno je zaista malo. Nijemac Franck već 15 godina živi u Zagrebu i čekanje iscrpljenih izbjeglica pred kampom Opatovac učinio je barem malo lakšim. Franck iz Udruge Music Kids u Baptističkoj crvki Zagreb, ondje za okupljenu djecu, izvodi trikove i tako im, koliko god mu mogućnosti dopuštaju, vraća osmijeh na lice. 

Da što manje fali, trude se i Slavonci. Jasminka je skupila hranu od susjeda, pa je dijeli svima koji hodaju od granice do kampa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jučer sam cijeli dan ja taksirala, to je bilo po osam osoba s djecom, majke su isto bile s djecom, sve kompletno pokupim i vozim je gore do Opatovca", rekla je Jasmina Baut. 

Iz Osijeka su samoinicijativno krenule pomoći Ana i Renata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kod kuće se sve dogovorimo, tko što ima, koliko ćemo stvari ponijeti i donirati, i zatim krećemo na put", rekla je Renata. 

"Najteže je ono što slušamo svaki dan i komentari koje čitamo, a onda kada upoznaš izbjeglice, vidiš da je to sasvim druga situacija, da su obični ljudi kao i mi", rekla nam je Ana. 

Volonteri su brzo primijetili da prazna baterija na mobitelu izbjeglice najčešće sprečava da se jave obitelji, pa je bilo dovoljno nekoliko produžnih kablova za puno veselja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To se pokazalo kao nešto stvarno iznimno korisno za izbjeglice, osim punjenja spojili smo im i mogućnost bežičnog interneta", rekla je Sara iz Green Peace organizacije.

Volonteri crvenog križa su dosad spojili 20 rastavljenih obitelji, a od danas djeluju i preventivno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo obitelji u kojoj je otac sa djetetom, a majka je ovdje, pa na neki način radimo prevenciju gubitka kontakta i postavili smo jedan šator u kojem bi se trebali sastati", prepričala je Vesna Krivušić, voditeljica Nacionalnog ureda službe traženja Crvenog križa.

Upravo po malim, ali značajnim gestama, većini izbjeglica Hrvatska će ostati u sjećanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo