ŠIRI SE SPLITSKA KAMPANJA / Vozači oči u oči s onima kojima su uzeli parking: 'To je u globalu divlji zapad, ne poštuju pravila'

Image
Foto: Nikola Cutuk/Duško Marušić/Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Opomena koja je krenula iz Splita akcijom "Želiš li se mijenjati za mjesto?", sada se munjevito širi

23.1.2019.
13:30
Nikola Cutuk/Duško Marušić/Hrvoje Jelavić/PIXSELL
VOYO logo

Ne služe da bi bili bliže ulazu u šoping centar ili da bi široko mogli otvoriti vrata i lijepo izići iz automobila. Ona su tu s razlogom. Šira su od ostalih mjesta za parkiranje da osobe s invaliditetom mogu ući i izići iz auta.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U globalu vam je divlji zapad i ne poštuje se. Iz mog iskustva ne poštuje se, znači čistom srećom vi možete negdje naći mjesto. I često puta ljudi stanu evo samo na 5 minuta", kaže Tatjana Varga, članica Hrvatskih udruga paraplegičara i tetraplegičara.

Koji se onda pretvore u njezinih 30 minuta kruženja i traženja novog mjesta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opomena koja je krenula iz Splita akcijom "Želiš li se mijenjati za mjesto?", sada se munjevito širi. 

"Priključili se se nama i Solin, Kaštela, Trogir, Šibenik, Dubrovnk. Imamo najavu da će i grad Zagreb i grad Vukovar", kaže Marko Bartulić, direktor Split parkinga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ideja 'oči u oči' s osobama kojima su zauzeli mjesto im je došla, kažu, kad su shvatili da niti kazne ispod brisača niti patroliranje "pauka" nemaju previše učinka. 

"Nisu oduzeli pravo nekom drugom, nego upravo ljudima s kojima se mogu poistovijetiti, koji imaju svoj najnormalniji život, koji idu na treninge, koji idu u školu, koji idu na posao", kaže Bartulić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I u Dubrovniku će uskoro pored parkirnih mjesta osvanuti table s fotografijama osoba s invaliditetom.

"Tako da puno više utječemo na svijest građana i samim time dignemo tu svijest na to da se ne mogu netko tko nema ovlaštenje niti ima posebne potrebe da parkira uopće na ta mjesta", kaže Tomislav Tabak, direktor Sanitata u Dubrovniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošle je godine samo u Zagrebu pauk odvezao više od 2000 automobila s invalidskih mjesta, a napisano je preko 3000 kazni. Jedan vlasnik, ako mu auto odveze pauk, takav prekršaj može platiti od 1200 do 2700 kuna.

"Godišnje obilježi se stotinu mjesta za osobe s invaliditetom. Kad ne bi bilo kršenja koje se svakodnevno događaju na gotovo svim parkirališnim mjestima, to bi bio broj koji bi mogao zadovoljiti", objašnjava Marica Mirić, Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo kada bi svi osvijestili koliko jedan iscrtani znak na asfaltu i plava tabla nekome znače u životu.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo