u 8 županija / Vozači saniteta od danas u štrajku: Trajat će do ispunjenja zahtjeva

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Ministar zdravstva Vili Beroš u nedjelju je poručio da podržava svaki prosvjed koji je u skladu sa zakonom

16.5.2022.
8:31
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Oko 400 vozača saniteta, medicinskih sestara i tehničara u sanitetskom prijevozu od ponedjeljaka su u štrajku koji će trajati do ispunjenja zahtjeva, odnosno do izjednačavanja plaća svim vozačima u sustavu saniteta.

Štrajk će obuhvatiti osam županija i gradove u kojima je sanitet pod domovima zdravlja - Karlovac, Krapinsko- zagorsku županiju, Slavonski Brod, Knin, Vukovar, Bjelovarsko-bilogorska županiju, Novalju, Šibenik, Drniš, Požegu i Novu Gradišku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sedam županija - Zadarskoj, Sisačko-moslavačkoj, Koprivničko-križevačkoj, Virovitičko-podravskoj, Zagrebačkoj, Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj sanitet je pod zavodima za hitnu medicinu. Oni ne mogu štrajkati, ali će raditi isključivo prema pravilniku o sanitetskom prijevozu.

Štrajk će trajati do ispunjenja zahtjeva, odnosno donošenja uredbe kojom bi se plaće vozača saniteta izjednačile na razini cijele države koje se danas razlikuju i po 1500 kuna, ovisno o županiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'Ovaj put do kraja!" /

Štrajk vozača saniteta, sestara, tehničara nakon 10 godina ignoriranja. Reakcije: 'Tko mora umrijeti!?'

Image
'Ovaj put do kraja!" /

Štrajk vozača saniteta, sestara, tehničara nakon 10 godina ignoriranja. Reakcije: 'Tko mora umrijeti!?'

Organizator štrajka je Sindikat medicinske sestre/tehničari zajedno iz kojeg kažu da su i prije ponedjeljka bili vidljivi problemi na terenu zbog štrajka.

"Odgođeni su brojni prijevozi najavljeni za idući tjedan. Najviše problema bit će u manjim gradovima i sredinama gdje je pretežno starije stanovništvo koje ovisi o sanitetskom prijevozu, a koji će im od ponedjeljka biti uskraćen. Tako su, primjerice, ravnatelji pojedinih domova zdravlja liječnicima već uputili poziv da se 'snalaze kako znaju'", naveli su u sindikatu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikat: Prioritetni pacijenti bit će prevoženi i za vrijeme štrajka

U sindikatu su podsjetili da pregovori s Ministarstvom zdravstva o koeficijentima vozača saniteta traju već 10 godina, a Ministarstvo im sada šalje dopis u kojem navodi kako nije njihov poslodavac.

Ministar zdravstva Vili Beroš u nedjelju je, uoči početka štrajka, poručio da podržava svaki prosvjed koji je u skladu sa zakonom, ali nema tolerancije za uskraćivanje zdravstvene skrbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napomenuo je da se usuglašava rješenje sa svim dionicima koji odlučuju o plaćama vozača saniteta te podsjetio da su Vlada i ministarstvo prošle godine uspostavili dijalog sa sindikatima i pokazali volju za rješavanjem tog pitanja.

Stoga, kako je dodao, nema razloga za traženjem rješenja na ulici ili "preko leđa" pacijenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je i da od domova zdravlja i vozača saniteta očekuje nastavak pružanja kontinuirane zdravstvene zaštite.

Prethodno su iz sindikata najavili da će svi pacijenti koji su prioritetni, oni na dijalizi, onkološki i naručeni na operacije, biti prevoženi i za vrijeme štrajka, a prevozit će ih 30 posto vozača u domovima zdravlja koji će morati po zakonu raditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Organizator štrajka je Sindikat medicinske sestre/tehničari zajedno, a podršku im daje i Hrvatski sindikat hitne medicine i inicijativa 'Hitna uživo 194'.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo