'Radimo kao i hitna pomoć' / Vozači sanitetskog prijevoza ne odustaju: 'Ministar nije u pravu, naš glas konačno se čuje!'

Traže da im se vrati koeficijent koji im je 'oduzet' 2011.

12.2.2020.
19:19
VOYO logo

Štrajku Hrvatskog sindikata sanitetskog prijevoza, koji je nepravomoćnom odlukom Županijskog suda u Zagrebu proglašen nelegalnim, solidarno su se priključili i vozači i medicinski tehničari Domova zdravlja. 

U čak 13 gradova u Hrvatskoj prevozili su se samo hitni, onkološki i bolesnici za dijalizu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve je više onih koji se priključuju štrajku, unatoč nepravomoćnoj zabrani te od svojih zahtjeva očito ne namjeravaju odustati.

"Tražimo povratak koeficijenta na staro, na 2011. godinu kada su oni ukinuti. Od tada je prošlo devet godina, a naš se posao povećava sve više svakim danom. Od nekih 50 pacijenata koje prevezemo dnevno njih barem 10 do 15 posto je iz domene hitne medicine", rekao je u razgovoru za RTL Danas Božidar Jakelić, vozač sanitetskog prijevoza Doma zdravlja u Šibeniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar zdravlja Vili Beroš rekao je u srijedu da ne mogu imati isti koeficijent kao vozači hitne pomoći jer ne rade isti posao. Jakelić se s time ne slaže.

"Mislim da ministar u tom slučaju nije u pravu. Jednostavno, u trenutku kad liječnik uđe u vozilo saniteta, to nije više jedan klasični sanitetski prijevoz", rekao je Jakelić te dodao: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sanitetski prijevoz se naručuje 24 sata ranije do 150 kilometara, a dalje 48 sati ranije. Znači, hitna medicinska pomoć u Šibeniku doveze pacijenta dva kilometra dalje i mi to preuzimamo i krećemo prema obljižnjim KBC-ima, a najbliži KBC je udaljen 80 kilometara. U tom prijevozu kršimo sva moguća prometna pravila, imamo liječnike u autu, anesteziju, inkubatore... Svu opremu koja je oprema hitne pomoći".

Jakelić kaže da se nada će im ministar ovaj put udovoljiti: "Konačno se čuje naš glas, konačno su Zagrepčani, a oni su jedan od najvećih sanitetskih prijevoza u Hrvatskoj, pokrenuli priču. Suprotno, mi možemo raditi po pravilniku za sanitetski prijevoz, ali to ne bi bilo dobro, ponajprije za pacijente. No ja se nadam da ćemo naći rješenje". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo