neobična kazna / 'Vozilom počinio prometni prekršaj Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti': Da, dobro ste pročitali! Evo što kažu u policiji

Image
Foto: Ilustracija/Jurica Galoic/PIXSELL

Čitatelj RTL.hr-a ostao je nemalo iznenađen kada je nedavno na njegovu adresu stigla kazna koju su mu poslali iz policije

20.4.2021.
13:00
Ilustracija/Jurica Galoic/PIXSELL
VOYO logo

Čitatelj RTL.hr-a (podaci poznati redakciji) ostao je nemalo iznenađen kada je nedavno na njegovu adresu stigla kazna koju su mu poslali iz policije.

On je, naime, bio u jednom kafiću u Velikoj Gorici kada je ušla policija i zapisala ih radi kršenja epidemioloških mjera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bilo nas je 20-ak. Prijatelj i ja smo sjedili u staklenoj poluzatvorenoj terasi. Ušla je policija i utvrdili su da kršimo mjere jer nismo imali maske. Nije mi baš jasno kako smo to kršili, ali dobro. A onda sam primio kaznu. Ostao sam malo zbunjen sadržajem", ispričao je za RTL.hr.

Naime, u kazni između ostalog piše da je:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"... Policijski službenik ove Postaje izvješćem o počinjenom prekršaju broj: ... utvrdio da je vozilom registarske oznake dana... počinjen prometni prekršaj opisan iz članka 47. stavka 2. točka 9. ZAKON O ZAŠTITI PUČANSTVA OD ZARAZNIH BOLESTI kažnjiv po članku..."

Image
Foto: Poslao čitatelj
Image
Foto: Poslao čitatelj

Naš sugovornik je kaznu platio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Platio sam unutar tri dana jer kako i piše, ako se plati u roku tri dana onda može i pola iznosa pa sam tako i učinio. Mislim da ne bi imalo nikakvog smisla da sam pokušao ulagati nekakve žalbe", kaže naš sugovornik i dodaje kako je u međuvremenu doznao da nije jedini koji je primio ovakvu kaznu.

I u pravu je. Naime, slučaj je za RTL.hr komentirao odvjetnik Antonio Volarević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ovom slučaju se radi o očitoj omašci u pisanju Obavijesti o počinjenom prekršaju. Iako se takvi propusti ne bi smjeli događati, ipak se ne radi o nekoj uskrati prava građanina kojem je obavijest upućena. Iako nisu ugodne, ovakve greške u pisanju idu u kategoriju onih koje izdavatelj obavijesti ili budućeg prekršajnog naloga može samostalno naknadno i ispraviti. Dogodi se ponekad i da sudske presude sadrže neke pogreške u imenima, brojevima, ali i druge vrste pogrešaka u pisanju, pa Prekršajni zakon predviđa da sud (u ovom slučaju policija) može i po službenoj dužnosti donijeti rješenje o ispravku očito pogrešnog navoda. Količina pogrešaka u predmetnoj obavijesti nije mala, ali se može ispraviti.  U svakom slučaju građaninu stoji na raspolaganju mogućnost izjavljivanja prigovora nakon što zaprimi prekršajni nalog, ako smatra da prekršaj koji mu se sadržajno stavlja na teret nije počinio. Za sada, građanin može tražiti ispravak pogrešnih navoda u predmetnoj Obavijesti, a pogreške može otkloniti i sam izdavatelj, pojašnjava Volarević.

Na naš upit, odgovorili su i iz Policijske uprave zagrebačke, a odgovor prenosimo u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovim Vas putem obavještavamo da su u konkretnom slučaju prilikom unosa izvješća o počinjenom prekršaju omaškom „povučeni“ krivi podaci. Nakon utvrđene nenamjerne omaške izdat će se nova „Obavijest o počinjenom prekršaju“ koja će osobi, na koju se odnosi,  biti dostavljena uz isprike zbog nenamjerne omaške prilikom upisivanja podataka.

Naime, policijski su službenici u konkretnom slučaju utvrdili počinjenje prekršaja opisanog u članku 47 stavak 2 točka 9 Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konkretno, utvrdili smo da se više osoba ne pridržava epidemioloških mjera u ugostiteljskom objektu u čijem su zatvorenom prostoru boravili i konzumirali alkoholna pića bez zaštitnih maski, a osobi koja Vam se obratila i koja Vam je dostavila svoju skeniranu „Obavijest o počinjenom prekršaju“, prilikom pisanja odnosno njezine pripreme se dogodila spomenuta nenamjerna omaška.

S obzirom da nam je zakonit, kvalitetan i profesionalan rad na prvom mjestu, cijenimo ovakav oblik konstruktivnog ukazivanja na nenamjerne omaške, a koji ćemo, kao izdvojeni slučaj, ujedno iskoristiti i u svrhu edukacije svih službenika koji rade na poslovima prekršajnog postupka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz ovog primjera neupitna je obveza poštivanja zakonskih propisa kojima se štite prava drugih, dok u odnosu na građana i u skladu sa zakonom izdanog službenog  pismena, nenamjerna omaška nije uzrokovala štetu."

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo