u noći muzeja / Vrata otvara zagrebački muzej policije: 'Možete vidjeti sačmaricu kojom je ubijen Vinko Pintarić'

U muzeju se može naći i policijski službeni bicikl iz sedamdesetih

31.1.2020.
22:30
VOYO logo

Diljem Hrvatske održava se tradicionalna Noć muzeja. Ove godine prvi put vrata Otvara i najnoviji hrvatski muzej - muzej policije. Smješten je u Svetošimunskoj ulici u Zagrebu. Vjerno prikazano mjesto zločina pa čak i prava krv. Sve je u ovom muzeju autentično.

Policijski ured iz sredine prošlog stoljeća

''U jednoj vitrini prikazana je kriminalistika. Sve ono s čime se susreću kriminalistički službenici. Nekoliko pištolja zaplijenjenih u kriminalističkim obradama, jedna sačmarica kojom je ubijen najpoznatiji hrvatski serijski ubojica Vinko Pintarić'', objasnila je voditeljica Muzeja policije Helena Jelinek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon njih ulazi se u prostorije u kojoj je prikazan jedan policijski ured iz sredine prošlog stoljeća gdje se može pogledati jedan stari poligraf, poligrafska stolica, pano sa signaletičkim fotografijama. Kamera i stolica na kojoj posjetitelji mogu sjest i slikat se i imati svoje signaletičke fotografije.

''Imamo ovdje i jedan stari ormar iz 40-tih, odnosno 50-tih godina gdje se nalaze negativi na stakalcima svih počinitelja kaznenih djela. Danas je sve to na kompjutorima. Danas ovako nešto više ne postoji i ovo nam je jedan od vrijednih eksponata'', kazala je Jelinek.

Iako smo u najmlađem muzeju u Hrvatskoj za njega se već pročulo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Odlučio sam posjetiti, vidjet kako je uređeno, šta sve sadrži i evo, mogu reći da su stvarno vrhunski'', kazao je posjetitelj Antonio Šijanski.

Poligraf je samo izložbeni

Iz 70-tih i 80-tih godina svi pamte legendarnog fićeka, ali nije se samo tako išlo na intervencije. U muzeju se može naći i policijski službeni bicikl iz sedamdesetih. Izloženi su i dokumenti koji su se s vremenom mijenjali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Zanimljivo je da je jedna je gospođa radila u upravnim poslovima našeg ministarstva od 1945. godine do umirovljenja. Ona je radila na poslovima ispisivanja krasopisom imena na dokumente'', rekla je voditeljica muzeja policije.

Muzej će večeras biti otvoren od 18 sati do jedan sat iza ponoći. I napomena, ako ste pomislili kako bi bilo zgodno nekog bliskog poligrafski testirati samo informacija, riječ je o izložbenim eksponatima koji nisu u funkciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo