NEMIRNA VEČER U STRANCI / Vrh HDZ-a zadubljen u analizu gubitka izbora: Jesu li krivi crni labudovi, Škoro ili Plenković?

U sjedištu HDZ-a sastao se stranački vrh nakon pobjede SDP-ova predsjedničkog kandidata Zorana Milanovića

7.1.2020.
19:30
VOYO logo

Dva dana nakon izborne noći okupio se vrh HDZ-a da bi analizirali izborni neuspjeh, ali i jedinstvo u stranci koje je dodatno poljuljano rezultatom predsjedničkih izbora. Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković najavio je jutros burnu večer u središtu stranke. Izjave uoči sjednice bile su uglavnom suzdržane, a sjednica bi mogla potrajati satima. 

Posebni premijerov savjetnik Robert Kopal uoči večerašnje sjednice Nacionalnog vijeća i Predsjedništva HDZ-a na kojoj će biti analizirani razlozi gubitka izbora istaknuo je da su predsjednički izbori izrazito individualizirani te da ponekad animozitet prema kandidatu nadvlada stranačku preferenciju.

On je, iako ne izravno, jasno dao do znanja da odgovornost prebacuje na samu kandidatkinju, kazala je reporterka RTL-a Damira Gregoret koja prati sjednicu ispred HDZ-ova sjedišta u Zagrebu i doznaje da bi sjednica mogla potrajati satima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kopal je podsjetio da je na europskim izborima HDZ pobijedio, kao i da ne treba smetnuti s uma da su predsjednički izbori specifičan tip izbora pa se ne mogu uspoređivati rezultati tih različitih vrsta izbora. S obzirom na to je da nakon izbora za Europski parlament spominjao crnog labuda, Kopal je rekao da se ne radi o crnom labudu: ''Crni labud može se dogoditi samo jednom jer je neočekivan, a sve dalje, pa i u vezi onoga što se dogodilo na ovim izborima, više nisu crni labudovi''.

Najrealniji je, čini se, bio Ivan Anušić, voditelj kampanje Kolinde Grabar-Kitarović na predsjedničkim izborima, koji je uoči večerašnje sjednice Nacionalnog vijeća i Predsjedništva HDZ-a na kojoj će biti analizirani razlozi gubitka izbora, rekao da na rezultate nisu utjecali nevažeći listići, glasači Miroslava Škore ili sam Škoro. Svi snose odgovornost za rezultate izbora, i kandidatkinja i svi koji su oko toga radili. "Svi smo spremni podnijeti sankcije i odgovornost, nema upiranja prstom ni u koga drugoga; ni Škoro ni bilo tko drugi nije kriv za gubitak izbora", kazao je Anušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Damir Krstičević se suzdržao od komentara, rječit nije bio niti predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, a Jandroković je, kako smo već rekli, još jutros najavio da sjednica neće biti mirna kao današnja sjednica Predsjedništva Sabora na kojoj nije bilo nikakvih nesuglasica. Na sjednici vrha HDZ-a zasigurno će biti postavljeno pitanje odgovornosti unutar same stranke u kojoj ove godine slijede unutarstranački izbori, a podsjetimo, Milijan Brkić, zamjenik predsjednika HDZ-a, u izbornoj noći dao je naslutiti da bi se mogao kandidirati za šefa stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo