zbog formalnih razloga / Vrhovni sud odbacio žalbu suspendiranog zamjenika glavne državne odvjetnice Dražena Jelenića

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Jelenić je lani u veljači dao ostavku na dužnost glavnog državnog odvjetnika pošto je otkriveno da je član masonske lože

27.4.2021.
12:19
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Vrhovni sud u utorak je izvijestio da je zbog formalnih razloga odbacio žalbu zamjenika glavne državne odvjetnice Dražena Jelenića nakon što ga je Državnoodvjetničko vijeće (DOV) sredinom travnja na tri mjeseca udaljilo s dužnosti.

Jelenić je lani u veljači dao ostavku na dužnost glavnog državnog odvjetnika pošto je otkriveno da je član masonske lože. Nakon ostavke nastavio je raditi kao zamjenik glavne državne odvjetnice, ali ga je DOV na sjednici 13. travnja privremeno udaljilo s dužnosti slijedom zahtjeva za pokretanjem stegovnog postupka koji je 6. travnja podnijela glavna državna odvjetnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrhovni sud u priopćenju je pojasnio da je u ovom slučaju postupao kao drugostupanjsko tijelo u postupku za stegovnu odgovornost zamjenika državnih odvjetnika, nakon što je Jelenić podnio žalbu na odluku DOV-a.

"Kada Državnoodvjetničko vijeće u stegovnom postupku donese odluku o privremenom udaljenju od obavljanja državnoodvjetničke dužnosti, tada se ta odluka može pobijati žalbom. No, ovdje nije riječ o odluci o privremenom udaljenju koja bi bila donesena u stegovnom postupku, nego o odluci donesenoj prije pokretanja stegovnog postupka. Za takvu je odluku zakonom propisano da žalba nije dopuštena, ali je moguće pokrenuti upravni spor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato je Vrhovni sud Republike Hrvatske, bez upuštanja u to je li odluka o privremenom udaljenju pravilna ili nije i bez upuštanja u to je li žalba osnovana ili nije, zbog formalnih razloga odbacio žalbu zamjenika glavne državne odvjetnice Republike Hrvatske", priopćio je Vrhovni sud.

Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek zatražila je pokretanje stegovnog postupka protiv Jelenića zbog sumnje da je ponašanjem suprotnim načelima Etičkog kodeksa počinio stegovno djelo kojim se nanosi šteta ugledu državnog odvjetništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahtijevajući privremeno udaljenje dužnosnika od obavljanja dužnosti, Hrvoj Šipek je predložila izricanje stegovne kazne razrješenja od dužnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo