potvrdili turudićevu odluku / Vrhovni sud odlučio: Glavaš ipak ostaje na slobodi!

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Branimir Glavaš ne vraća se u istražni zatvor. Tako je odlučio Vrhovni sud RH odbivši žalbu Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu koje je tražilo da Glavaš iza rešetaka čeka pravomoćni rasplet slučajeva 'Selotejp' i 'Garaža'

25.5.2015.
7:21
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Vrhovni sud odlučio je da Branimir Glavaš ostaje na slobodi. Kako piše Večernji list, udsko vijeće Vrhovnog suda, čiji je predsjednik sudac Dražen Tripalo, a članovi su Žarko Dundović i dr. sc. Zdenko Konjić, još 17. travnja odbilo je žalbu državnog odvjetnika na odluku Županijskog suda u Zagrebu o puštanju Branimira Glavaša na slobodu.

Image
NARUŠENOG ZDRAVLJA /

Branimir Glavaš hitno prebačen u zatvorsku bolnicu: hoće li pristati na pomoć?

Image
NARUŠENOG ZDRAVLJA /

Branimir Glavaš hitno prebačen u zatvorsku bolnicu: hoće li pristati na pomoć?

Odluka je u petak poslana Županijskom sudu, no glasnogovornica Vrhovnog suda Sanja Katušić Jergović rekla je tada da njen sadržaj neće biti objavljen dok je ne prime stranke u postupku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je drugo sudsko vijeće Vrhovnog suda – pod predsjedanjem suca Damira Kosa – odlučujući ranije odredilo prvo da istražni zatvor može trajati do pravomoćnog okončanja postupka, ali ne dulje od kazne izrečene Glavašu nepravomoćnom presudom (znači do 10 godina zatvora), Ustavni sud to je ukinuo uvaživši Glavaševu ustavnu tužbu.

Potom je Vrhovni sud odredio da istražni zatvor može trajati najduže do 5. svibnja iduće godine, no Glavaševa je obrana istog dana ponovno zatražila njegovo puštanje na slobodu. Nakon 26 dana Remetinca i zatvorske bolnice, gdje je bio zbog štrajka glađu, na slobodu ga je 31. ožujka pustilo izvanraspravno vijeće Županijskog suda, koje se vodilo ranijim stavovima Ustavnog suda, ali i činjenicom da bi, u slučaju da je Glavaš ostao na izdržavanju kazne u Mostaru, još 18. ožujka bio pušten na uvjetni otpust.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na tu se odluku Vrhovnom sudu žalilo Županijsko državno odvjetništvo tražeći da se ukine odluka izvanraspravnog vijeća i Glavaša ponovno vrati u istražni zatvor. Prije odlučivanja Vrhovni sud žalbu je poslao na tzv. razgledavanje glavnom državnom odvjetništvu, što je uobičajena procedura predviđena zakonom i Vrhovni sud za njom poseže u 'kompliciranijim slučajevima'. Glavni državni odvjetnik po tom zahtjevu ne izražava svoje mišljenje, već nakon razmatranja predmeta može eventualno odustati od podnesene žalbe, no to se u ovom slučaju, kao i većini ostalih, nije dogodilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo