VRHOVNI SUD UVAŽIO ŽALBU / Vrhovni sud odlučio: Udruga Vigilare uznemirava naše LGBTIQ sugrađane svojom homofobnom peticijom

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Duginim obiteljima naročito je zasmetalo što je u peticiji pisalo da je 'takvo okruženje za djecu štetno te doprinosi stvaranju nezdravih pojedinaca, a time i nestabilnog društva'

25.5.2022.
11:22
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Iz Duginih obitelji u srijedu su izvijestili kako je Vrhovni sud RH uvažio žalbu te udruge na presudu sutkinje Jadranke Travaš, te u presudi potvrdio da je udruga Vigilare poticala na diskriminaciju i uznemiravanje LGBTIQ osoba i njihovih obitelji.

Dugine obitelji tužile su Vigilare zbog pokretanja peticije naziva "Stop homo-propagandi državne televizije. Zaustavimo fake-duge, zaštitimo djecu i obitelj!".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Utvrda 'Rebro' /

Dosje Ćorušić, od pištolja do KBC-a: Omiljeni ginekolog Kaptola i Batarela, ekspert kadar za 3 sata naći premijera

Image
Utvrda 'Rebro' /

Dosje Ćorušić, od pištolja do KBC-a: Omiljeni ginekolog Kaptola i Batarela, ekspert kadar za 3 sata naći premijera

Udruga Vigilare je u svibnju 2021. pokrenula peticiju prema Ministarstvu rada, obitelji i socijalne politike zbog, kako kažu, zaštite djece koju se namjerava dati na udomljavanje ili posvojenje istospolnim parovima.

Duginim obiteljima naročito je zasmetalo što je u peticiji pisalo da je "takvo okruženje za djecu štetno te doprinosi stvaranju nezdravih pojedinaca, a time i nestabilnog društva“ i da „Hrvatska televizija preko homoseksualnog sadržaja želi skuhati našu djecu i cijelo društvo, te nametanjem homo-propagande normalizirati ono što je neprirodno i nastrano“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog presude, Vigilare mora u roku od osam dana ukloniti s web stranice sadržaj na kojoj se nalazila peticija, zabranjuje im se daljnje objavljivanje i korištenje sadržaja koji na bilo koji način diskriminira LGBTIQ osobe, njihove obitelji i djecu, naknaditi troškove postupka udruzi Dugine obitelji, te moraju na svoj trošak također u roku od osam dana objaviti presudu u dnevnim novinama. 

Martinović: LGBTIQ osobe u Hrvatskoj i dalje su izložene učestalom nasilju i diskriminaciji

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik udruge Dugine obitelji Daniel Martinović rekao je kako im je drago da je taj slučaj konačno gotov te naglasio kako je "iznimno važno što je Vrhovni sud prepoznao diskriminaciju, i presudio da se diskriminirajući sadržaj mora ukloniti".

"LGBTIQ osobe u Hrvatskoj i dalje su izložene učestalom nasilju, diskriminaciji i demoniziranju, te ova presuda je korak naprijed u smjeru da Hrvatska postane barem donekle progresivna članica Europske unije", zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Duginih obitelji podsjetili su i na kronologiju događaja od početka 2021. kad je, kako su naveli, Županijski sud u Zagrebu nepravomoćno proglasio Vigilare krivim za diskriminaciju, na što se udruga Vigilare žalila s obrazloženjem da je sutkinja Sandra Artuković Kunšt pristrana budući da je sudjelovala kao privatna osoba na Povorci ponosa i u medijima izjavila da je feministkinja.

Slučaj je dodijeljen novoj sutkinji, i to Jadranki Travaš, poznatoj javnosti po presudi u kojoj je homofobne izjave Zdravka Mamića okarakterizirala kao slobodu govora – i čiju presudu je naknadno Vrhovni sud u reviziji preinačio i utvrdio da je Zdravko Mamić počinio izravnu diskriminaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ponovljenom slučaju, sutkinja Jadranka Travaš navela je kako Vigilare nije diskriminirao, nego iznosio stajalište, te u svojoj presudi citirala je katekizam. 

Na takvu presudu udruga Dugine obitelji se žalila, i konačno Vrhovni sud RH preinačio je još jednu presudu sutkinje Travaš, čime je potvrdio da je Vigilare poticao na diskriminaciju i uznemiravanje LGBTIQ osoba i njihovih obitelji, stoji u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo