proces kreće ispočetka / Vrhovni sud zbog povrede postupka srušio presudu muškarcu koji je ubio vlastitu suprugu

Image
Foto: Thinkstock/ILUSTRACIJA

Vrhovni je sud ukinuo prvostupanjsku presudu, uvaživši žalbu Matanova branitelja zbog bitne povrede odredbi kaznenog postupka

2.5.2018.
13:29
Thinkstock/ILUSTRACIJA
VOYO logo

Karlovčanin Damir Matan koji je na Županijskom sudu u Karlovcu osuđen na 31 godinu zatvora jer je u srpnju 2015. godine usmrtio svoju suprugu i ozlijedio punicu, a zatim pokušao izvršiti samoubojstvo, ponovno će se naći na klupi za optuženike, piše Jutarnji.hr. 

Vrhovni je sud, naime ukinuo prvostupanjsku presudu, uvaživši žalbu Matanova branitelja zbog bitne povrede odredbi kaznenog postupka i Kaznenog zakona, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja te zbog odluke o kazni. Važući presudu i žalbu, Vrhovni sud smatra da se pobijana presuda temelji na nezakonitim dokazima - zapisnicima o ispitivanju svjedoka koji su zbog svog srodstva s Matanom oslobođeni obveze svjedočenja, a prethodno na to nisu bili upozoreni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom suđenja ispitani su okrivljenikova kći, punica i brat, no prije nisu bili upozoreni na mogućnost korištenja blagodati, odnosno nije im priopćeno kako se njihovi iskazi mogu koristiti kao dokaz u postupku, a to nije bilo navedeno ni u zapisniku sa suđenja. 

Matan je nepravomoćno osuđen na 31 godinu zatvora zbog teškog ubojstva supruge Snježane Matan u srpnju 2015. u kući u karlovačkom naselju Drežnik. Dan prije ubojstva su se posvađali, on ju je pijan optuživao za nevjeru jer joj je u mobitelu pronašao poruke nekog muškarca. Tukao ju je, čemu je svjedočila kći koja je pozvala baku u pomoć. Idućeg dana napao je Snježanu kad se vratila s posla, s više od 3 promila alkohola u krvi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvo ju je izudarao rukama i nogama, a zatim u nju ispalio smrtonosni hitac u glavu. Nakon toga ju je još jednom, dok je ležala na podu, pogodio u leđa. Matan je na kraju i sebi pokušao oduzeti život propucavši si usnu šupljinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo