kako dalje? / Vrhunac krize u Agrokoru: Todorić optužen za lažiranje financijskih izvještaja, srušen kreditni rejting, a dobavljači prijete prisilnom naplatom

Zadnja, ali još nepotvrđena vijest je da je jedan od velikih dobavljača Agrokora aktivirao svoje zadužnice što bi moglo izazvati stampedo prisilne naplate

29.3.2017.
22:31
VOYO logo

Agrokor od kojeg ovisi golemi dio hrvatskog gospodarstva u ovom trenutku je na samom vrhuncu krize. Loše vijesti izmjenjuju se jedna za drugom, sve jedna lošija od druge.

Zadnja, ali još nepotvrđena vijest je da je jedan od velikih dobavljača Agrokora aktivirao svoje zadužnice, ako to još nije učinio, što bi moglo izazvati stampedo prisilne naplate koji bi mogao potpuno blokirati kompaniju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A sve je krenulo oko 16 sati kada su ruski bankari objavili da je Agrokor lažirao svoja financijska izvješća.

Oko svega toga je večeras održan i hitan sastanak ključnih dobavljača s ruskim bankarima. Sve prati reporter RTL-a Boris Mišević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osobito je neugodna situacija za ministra financija Zdravka Marića. Naime, on je od 2011.- 2015. u Agrokoru bio izvršni direktor za strategiju i tržište kapitala. Već ga se počelo prozivati za odgovornost po tom pitanju.

POGLEDAJTE JOŠ: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Zagrebačka burza u crvenom: pad Crobexa za tri posto, potop Agrokorovih izdanja

>> Drugi čovjek ruske banke VTB izrazio sumnju u Agrokorova financijska izvješća: 'Sada je glavno zaustaviti paniku'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Ako stvari krenu po zlu: Todorić očistio obiteljsku rezidenciju i osigurao djecu​

No, u ministarstvu financija tvrde kako se ministar Marić u Agrokoru uopće nije bavio niti je bio nadležan za izradu financijskih izvještaja. I doista po opisu posla to je bio djelokrug prvog financijaša Agrokora a to je zadnje dvije godine Ivan Crnjac, izvršni potpredsjednik Agrokora za financije i bliski prijatelj obitelji Todorić. Ali i bez ove afere Crnjac je prvi na odstrelu Agrokorovih vjerovnika, osobito banaka, koje na to mjesto žele postaviti čovjeka od svog povjerenja.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gdje se i na kojim stavkama u Agrokoru eventualno neistinito prikazivalo stanje dugova zasad je još nepoznanica, ali evo što su o stanju dugova za sada utvrdili financijski analitičari. Dakle samo tijekom ove godine Agrokor svojim investitorima po razno raznim osnovama, od kamata i obveznica do faktoringa i raznih drugih dospijeća, mora platiti  minimalno 450 milijuna eura. 

Po procjeni naših analitičara goruće pitanje je dug dobavljačima s preko 150 dana kašnjenja u plaćanju a on prema njihovoj procjeni iznosi oko 2,5 milijarde kuna ili oko 300 milijuna eura. Kad se zbroje sve obaveze Agrokoru za  tekuću likvidnost i otplatu obaveza ove godine treba oko 750 mil eura. Obzirom da je Agrokor početkom godine u siječnju od Sberbanke već dobio novi kredit od 60 milijuna eura, a plaćeno je i oko 50 milijuna kamata i dospjelih mjenica do kraja godine ostaje rupa od najmanje 600 milijuna eura. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali to je samo tek zagrijavanje za vruću 2018. Agrokoru tada dospijeva minimalno 300 milijuna eura kamata, i 500 milijuna eura glavnice raznih kredita. I onaj najteži, nemilosrdni PIK loan kredit za koji je Ivica Todorić založio kompletno vlasništvo nad Agrokorom u iznosu od 535 milijuna eura. Dakle samo po toj osnovi u 2018. Agrokoru treba minimalno 1 milijarda eura svježeg novca. I sad ruski bankari kažu da ni to nije sve, da su pronašli još veće dugove nego što su prikazani.

Inače, vijest o lažiranju financijskih izvještaja Bloomberg je objavio u 15.45, taman da prije zatvaranja burzi Agrokorove obveznice i dionice ponovo zarone i to jako duboko. Obveznice su tako u Frankfurtu, Berlinu i Sttutgartu potonule za više od 10 posto, na samo 42 posto svoje nominalne vrijednosti. Toliko su otprilike potonule i dionice Agrokorovih kompanija na Zagrebačkoj burzi:  najviše su stradali Ledo i Jamnica koji su pali za oko 12, to jest 15 posto.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svakom slučaju sve je bliži trenutak kada će ovako ili onako morati intervenirati ili se bar oglasiti i hrvatska Vlada, čeka se povratak premijera Plenkovića s Malte.  

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo