PROGNOZA ŽELJKE POGAČIĆ / Vrijeme će se napokon smiriti: Bit će pretežno sunčano i suho, ostaje iznadprosječno toplo

Utorak, četvrtak i dani vikenda bit će djelomice do pretežno sunčani i suhi

18.11.2019.
16:57
VOYO logo

Rezimiranje ekstremnih vremenskih (ne)prilika posjetilo me na znakovitu poruku  glavnog tajnika Svjetske meteorološke organizacije Petteria Taalasa iz 2017. godine: „U budućnosti: toplije, sušnije i kišovitije“. Poruka koja se je odnosila, naravno, na klimatske projekcije. Ovaj studeni ćemo zasigurno pamtiti kao jedan od najkišovitijih.

Prosječne mjesečne oborine premašene su u gorskoj Hrvatskoj, unutrašnjosti Dalmacije i sjevernom Jadranu već u prvih 10 dana ovog mjeseca, a sva kiša koja je u zadnjih tjedan dana pala predstavlja višak koje tlo ne može upiti i ravnomjerno rasporediti što za područje gorske Hrvatske ponegdje i više od 200 litra po četvornome metru. Ne čudi zato i porast razina rijeka i pripremno stanje vodostaja. No, ovaj tjedan vrijeme će se malo smiriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL.hr
Image
Foto: RTL.hr

Jedini kišni i oblačniji dan ovog tjedna u cijeloj zemlji će biti srijeda. Padat će povremeno i gotovo posvuda od jutra, a do kraja dana će se skupiti 10-ak litara po četvornome metru, samo u unutrašnjosti Dalmacije malo više. Utorak, četvrtak i dani vikenda bit će djelomice do pretežno sunčani i suhi. Nadoknadit će se time manjak sunčanih sati od prošlog tjedna. Međutim, zbog puno vlage koja stiže iz smjera mora, u gorju i zaobalju nije isključena poneka kap kiše. Jutra će biti hladnija od dosadašnjih, s temperaturom oko 5 °C. Česta će ponovno biti jutarnja magla, osobito u drugom dijelu tjedna u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj te duž Posavine gdje bi se mogla zadržati i do podneva. Značajnog zahladnjenja nema na vidiku.

Image
Foto: RTL.hr
Image
Foto: RTL.hr

Prema kraju tjedna će se vrijeme i na moru postupno stabilizirati, barem što se tiče vjetra. Jakih udara juga, uglavnom do 80 km/h bit će još sutra i to većinom na sjevernom i srednjem Jadranu. U srijedu će pod Velebitom vjetar nakratko okrenuti na umjerenu buru, a južni Jadran će i dalje biti pod dominantnim, ali slabim do umjerenim jugom. Kiše će biti manje, puno manje nego prethodnih dana i neće padati svugdje. Najveća vjerojatnost za nju je u sjevernim priobalnim područjima, a u srijedu i u Dalmaciji. Međutim, bit će i kraćih sunčanih razdoblja, a najsunčaniji dani će biti utorak i u petak. Temperatura se neće znatnije mijenjati, ostaje iznadprosječno toplo za ovaj dio godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo