VIKEND PROGNOZA DUNJE MAZZOCCO DRVAR / Vruće vam je? Osvježenje stiže već sutra, a za vikend opet ljeto u punom jeku

Image
Foto: Srecko Niketic/Luka Stanzl/Marko Lukunic/PIXSELL

Sutra dnevna temperatura osjetno niža nego danas i malo niža od prosječne za ovaj dio godine

2.7.2020.
17:19
Srecko Niketic/Luka Stanzl/Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Izbori su već sasvim blizu, no nije vruće samo onima u finišu izborne utrke. Vruće nam je svima, jučer se cijela Hrvatska "popela" na više od 30 °C. Split se cijele noći grijao na 26 stupnjeva, osjet ugode zapeo je na „vruće“, a već u 10 sati postalo je vrlo vruće. Nije to ništa neobično za ovaj dio godine. Lani smo noć topliju od 25 stupnjeva imali već 25. lipnja, a prošle godine izdržali smo uz ugodnije noći sve do 20. srpnja. I sljedeća će biti podjednako topla, a tek za vikend možete računati na pad noćne temperature, ali samo za stupanj ili dva.

Na kopnu pak danas strašna sparina. Temperature sredinom dana oko 30 stupnjeva, ali je vlage u zraku oko 50 % pa takozvani indeks vrućine ili indeks topline raste na iznad 35 °C. Vjerujem da ste se korištenjem vremenskih aplikacija priviknuli na parametar koji  zovemo ''Real Feel''. Taj je kao višestruka ličnost, no ima svoje dvije osnovne pojavnosti. Zimska inačica je takozvani ''Wind Chill'' koji se računa pribrajanjem negativnog učinka vjetra na ionako hladne uvjete. Ljeti nam je interesantniji ''Heat Index'' koji nam govori koliki utjecaj na osjet neugode ima vlaga u zraku. Tako nam se primjerice uz temperaturu od 30 °C i vlagu višu od 40 %  čini kao da je 35, a liječnici to opisuju i laganim osjećajem nelagode. Pri 34 °C i 40 % vlage čini nam se kao da je 40 stupnjeva, osjećamo pojačanu nelagodu, a predlaže se da i se klonimo napora. To se, srećom, neće danas dogoditi, zadržat ćemo se u zoni slabije nelagode. A ona će pak sutra prestati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

SUTRA

U petak ujutro još podjednako toplo kao danas, u Dalmaciji svakako još jedna vruća noć. Sve češći pljuskovi, već u jutarnjim satima na zapadu i u Posavini, a od sredine dana u gotovo cijeloj unutrašnjosti te u dijelu Istre i Kvarnera. Zapuhat će i prolazno pojačan sjeverac, udari vjetra mogu dosegnuti oko 65 kilometara na sat, a na sjevernom Jadranu već nakon podneva očekuju se olujni udari bure. Dnevna temperatura osjetno niža nego danas i malo niža od prosječne za ovaj dio godine. Samo će se u Dalmaciji zadržati sunčano i suho i podjednako vruće kao danas. Bura će se ondje proširiti tek predvečer, a tamo gdje bude malo jača, sjevernije od Punte Planke, donijet će i dah ugodnijeg ljetnog vremena.

VIKEND NA KOPNU

Za vikend opet ljeto u punom jeku. Ali ono lijepo i ugodno ljeto, a ne nepodnošljiva žega i sparina. Subota još dijelom oblačnija, prolazna kiša očekuje se u Slavoniji i unutrašnjosti Dalmacije, a u nedjelju već pretežno vedro. Vjetar će biti slab sjevernih smjerova, britko i zdravo vrijeme, baš kakvo bismo i trebali imati na dan u kojem odlučujemo o svojim sudbinama u sljedeće četiri godine. Jutra će biti ugodna, danju vruće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VIKEND NA MORU

U Dalmaciji se u subotu očekuju prolazne nevere, no uglavnom prijepodne. Slijedi ponovno razdoblje stabilnog vremena, suho, noći tople, a dani vrući. Vrijeme po buri koja će, doduše, malo ohladiti tek ugrijano more pa računajte da će se ponovno mjeriti dvadesetdvojke i dvadesettrojke. Dobra strana takva vremena jest da barem nekoliko dana nećemo rabiti onu ružnu riječ „sparina“.

Image
Image
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo