tjedna prognoza željke pogačić / Vrućina i sparina neće nedostajati ni u srpnju: Na kopnu sutra osvježenje, na Jadranu traje toplinski val

Image
Foto: Marko Dimić/Grgo Jelavić/Pixsell

Ako ste osjetljivijeg zdravlja, svakako smanjite napor i boravak na otvorenome u najtoplijem dijelu dana

1.7.2019.
16:00
Marko Dimić/Grgo Jelavić/Pixsell
VOYO logo

Zakoračili smo u srpanj, klimatološki najtopliji i najsunčaniji mjesec, a na obali i mjesec s najmanje oborina u godini. Prema dugoročnom prognozama, vrućina i sparina u srpnju neće nedostajati, iako će vjerojatno izostati one ekstremne.

KOPNO

Na vrućinu, ali i još neugodniju sparinu, na kopnu računajte i sutra. Iako temperature neće biti ovako visoke kao danas, zbog mnogo vlage u zraku, bit će nepodnošljivije! Tlak zraka će i dalje padati čime su svi preduvjeti za nepovoljnu biometeorološku prognozu ispunjeni. Ako ste osjetljivijeg zdravlja, svakako smanjite napor i boravak na otvorenome u najtoplijem dijelu dana. Ujedno će to biti i najava pogoršanja vremena koje u središnju Hrvatsku stiže u utorak poslijepodne. U najzapadnijim predjelima, većinom uz granicu sa Slovenijom i u Gorskom kotaru, moguće je i lokalno nevrijeme praćeno tučom, a navečer i u noći na srijedu i u ostatku središnje Hrvatske. Nestabilno, uz lokalne pljuskove zadržat će se sve do četvrtka. Zapuhat će sjeverac i donijeti blago olakšanje od vrućina. Slavoniju i unutrašnjost Dalmacije spomenuta kiša neće zahvatiti, barem njihov veći dio. Tamo se toplinski val nastavlja i u srijedu. Ipak, u četvrtak duž Posavine raste vjerojatnost za kišu, ali o tome više i preciznije u našim dnevnim prognozama na TV ekranima. Za vikend je moguće novo, jače pogoršanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MORE

Manjak oborina u lipnju Dalmacija neće nadoknaditi ni ovaj tjedan. Konkretnija i ozbiljnija kiša se ne očekuje. Sjeverni Jadran bi s nekoliko litara kiše, koliko bi se moglo skupiti u srijedu navečer i u četvrtak poslijepodne, mogao izaći iz kategorije „vrlo sušno” u „sušno”. No, čini se da bi ti očekivani pljuskovi mogli donijeti više štete nego koristi. Za razliku od kopnenih predjela, na moru se toplinski val nastavlja i u drugom dijelu tjedna. Uz vrlo vruće dane, opasnost za zdravlje uzrokovat će i noćna temperatura, odnosno vrlo tople, gotovo tropske noći. Na jugu Dalmacije najniža temperatura neće se spuštati ispod 25 °C sve do kraja tjedna. U utorak će pod Velebitom zapuhati mjestimice jaka bura, u srijedu još malo pojačati. Moguće je da će ponovno imati fenski učinak i umjesto da ohladi, još će dodatno zagrijati zrak. Nasuprot tome, more će se izmiješati i sniziti površinsku temperaturu za nekoliko stupnjeva. No, ne brinite se, more ostaje i dalje ugodno za kupanje, sasvim osvježavajuće.

Detaljniju prognozu donosimo u RTL-u Danas u 18.30. Ako je propustite, redovito ju možete pogledati na našoj Facebook stranici RTL Vrijeme i na istoimenom Instagram profilu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo