VELIKO PRIZNANJE / Vujčić najbolji guverner u Istočnoj i Srednjoj Europi: 'Sačuvali smo tečaj i financijsku stabilnost'

Image
Foto: Screenshot/Youtube

Ovo priznanje hrvatskom je guverneru dodijelila publikacija GlobalMarkets

13.10.2018.
22:30
Screenshot/Youtube
VOYO logo

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić proglašen je najboljim guvernerom u Srednjoj i Istočnoj Europi u 2018. godini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo priznanje hrvatskom je guverneru dodijelila publikacija GlobalMarkets koja prati rad godišnjih skupština Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, kao i brojnih drugih međunarodnih financijskih institucija.

U obrazloženju upućenom guverneru HNB-a ističe se njegova važnost za uspješno, ali malo gospodarstvo u regiji, koja se odupire još jednom valu previranja na tržištima u nastajanju. Vrijednost guvernerova rada potvrđena je u srpnju 2018. kada je dobio potporu da vodi hrvatsku središnju banku u drugom šestogodišnjem mandatu, smatra urednički odbor GlobalMarkets-a. Pozornost Hrvatske narodne banke usmjerena je na tečaj, s ciljem ulaska u "čekaonicu" europske zajedničke valute do 2020., pri čemu se euro koristi kao sidro za tečaj kune. Hrvatska se suočava s izazovima, ponajprije s razmjerno visokom razinom javnog duga, koji je iznosio 78% BDP-a u 2017. Ipak, Hrvatska se također nalazi na dobrom putu u pogledu stanja javnih financija, kažu analitičari i ekonomisti. Njezine međunarodne pričuve dosegnule su najvišu razinu dosad od 16,5 milijardi eura (19,3 mlrd. USD) u lipnju. "Vujčić dobro obavlja težak posao ", rekao je glavni ekonomist jedne banke usmjerene na Srednju i Istočnu Europu – zaključuje se u obrazloženju nagrade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na upit što za njega znači ovo priznanje, guverner Vujčić je odgovorio:

"Izuzetno mi je drago da sam primio ovu nagradu koju prvenstveno smatram priznanjem za sve zaposlenike Hrvatske narodne banke, odnosno  za sve ono što je HNB radio u posljednjih nekoliko godina. Uspjeli smo ispuniti svoje zakonskim mandatom utvrđene ciljeve odnosno sačuvati tečaj i financijsku stabilnost u uvjetima duge recesije. Također, i bankovni smo sustav održali stabilnim, te je iz krize izašao i jači nego ranije, a da porezne obveznike pritom nije koštao ni jedne kune. Stoga ćemo i u narednom razdoblju, u kojem nam cilj put prema euru, voditi računa da dobro predviđamo što će se događati u budućnosti, i na vrijeme poduzimamo mjere iz naše nadležnosti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

GlobalMarkets međunarodna je specijalizirana publikacija koju izdaje Euromoney Trading Ltd. Nagrada GlobalMarkets Award dodjeljuje se od 2004. godine najboljim ministrima financija i guvernerima središnjih banaka tržišta u nastajanju. Uz Srednju i Istočnu Europu, uključeno je pet drugih regija, primjerice Jugoistočna Azija i Latinska Amerika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo