optimistična prognoza / Vujčić o padu BDP-a: 'Očekujemo da će u 2021. Hrvatska imati snažan gospodarski oporavak'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Na to će, pak, ističe guverner HNB-a, utjecati i daljnji razvoj epidemiološke situacije u Hrvatskoj i u Europi

1.9.2020.
12:48
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Guverner HNB-a Boris Vujčić rekao da je pad BDP-a od nešto više od 15 posto u skladu s kretanjem u Europskoj uniji, gdje je u prosjeku BDP pao 14 posto, a ovisio je o intenzitetu epidemioloških mjera.

"Što se tiče cijele godine, očekujemo da će u trećem kvartalu ostvarenja turizma biti bolja od onih što smo u osnovnom scenariju projicirali. U osnovnom smo očekivali pad turističkih prihoda od 70 posto, a s obzirom na ostvarenja, možemo reći da očekujemo u ovom trenutku da će pad biti između 30 i 50 posto ostvarenja u usporedbi s 2019. godinom", rekao je Vujčić, dodavši da što brojka bude bliža 50 posto, to je vjerojatnije da ćemo imati manji pad BDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
prva procjena dzs-a /

Najveći pad u 25 godina! Hrvatski BDP zbog koronakrize u drugom kvartalu potonuo za 15,1 posto

Image
prva procjena dzs-a /

Najveći pad u 25 godina! Hrvatski BDP zbog koronakrize u drugom kvartalu potonuo za 15,1 posto

Na to će, pak, ističe guverner HNB-a, utjecati i daljnji razvoj epidemiološke situacije u Hrvatskoj i u Europi, kao i eventualne dodatne mjere koje će se poduzimati, tako da je neizvjesnost i dalje dosta visoka.

HNB očekuje da će u 2021. godini Hrvatska imati snažan oporavak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Makroekonomsku stabilnost možemo bez problema održavati, fiskalni pokazatelji da se poboljšavaju, što se tiče trenda kretanja odnosa javnog duga prema BDP-u. Što se tečaja tiče, mi smo spremni održavati stabilnost ovoga tečaja sve do ulaska u eurozonu", rekao je Vujčić  gostujući na N1.

"HNB osigurava likvidnost, kako kunsku, tako i deviznu.Tečaj je stabilan, a kamatne stope na povijesno najnižim razinama. Kamatne stope na stambene kredite došle su na 2,5 posto, znači tijekom krize su pale, a što se tiče gotovinskih kredita, i tu su na najnižim granama", rekao je Vujčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što više raste rizičnost, to će uvjeti biti stroži. Pali su gotovinski krediti, a stambeni krediti i dalje rastu i ove godine porasli su oko 9 posto. U novom ciklusu APN-a možemo očekivati ponovno da će se povećati stambeni krediti, dok za gotovinske kredite to ne možemo očekivati", prognozira guverner HNB-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo