Traume su još svježe / Vujčić uplašio sve: Trebate li promjenjivu kamatnu stopu zamijeniti fiksnom? Plenković posalo poruku

Banke bi također mogle i smanjiti svoje marže u trenutku kada su kamate na međubankarske zajmove negativne.

18.10.2021.
20:00
VOYO logo

Upozorenje guvernera HNB-a da bi rata kredita mogla porasti za petinu, uznemirila je građane kojima je trauma zvana franak još svježa. Čeka li nas sličan scenarij? U situaciji najmanjih kamatnih stopa u povijesti, one mogu samo u jednom smjeru, kaže ekonomski analitičar Grubišić.

"Postoji povijest i većih stopa. Kada vam je ekonomska varijabla na dnu, vrlo vjerojatno može ići samo u jednom smjeru, a to je prema gore. Prema tome ne treba biti šokiran ako dođe do porasta kamatnih stopa", kaže ekonomski analitičar Andrej Grubišić.

Iz Vlade se nisu oglasili o pesimističnoj guvernerovoj najavi. Teoretska mogućnost za rast kamata postoji, slaže se i bivši ministar financija iz doba krize franka, Boris Lalovac. No, Vujčićeva izjava ga je iznenadila.

"Mi sljedeće godine ulazimo u euro, tako da moram priznat da me malo čudi ovakva panika što se tiče rasta kredita, a s druge strane govore kada uđemo u euro da će nam se rate kredita smanjiti", kaže bivši ministar financija Boris Lalovavc.

Promjenjiva kamatna stopa formira se od fiksnog dijela i referentne kamatne stope. Za kredite u eurima to je euribor - stopa zaduživanja na europskom međubankarskom tržištu. On je u ovom trenutku negativan, što kredite s promjenjivom kamatnom stopom čini povoljnima. No, rastom euribora, rast će i kamate, čak i na kunske kredite, jer Nacionalna referentna stopa s odmakom prati euribor.

Tako dužnik koji ima kredit u iznosu od 100 000 eura na 20 godina po kamatnoj stopi od 2,55 posto plaća ratu od 495 eura, izračunava Grubišić.

"Ako dođe do povećanja kamatne stope za jedan postotni bod, recimo, na 3 i pol, onda rata ide gore desetak posto. Ako dođe do povećanja 2 postotna boda otprilike dvadesetak posto", kaže Grubišić.

Što bi povećalo ratu kredita do 600 eura. Ipak, dužnici s promjenjivom kamatnom stopom ne trebaju strahovati, odgovaraju za RTL iz Svjetske banke.

"Za očekivati je da će kamatne stope u većini europskih zemalja početi rasti u srednjem roku. Međutim, taj bi rast trebao ostati ograničen, pa je rizik da će se dužnici suočiti sa značajnim rastom rata kredita uistinu mali."

Do kraja kolovoza ove godine u Hrvatskoj je 39 posto kredita imalo varijabilnu kamatnu stopu. Gotovo isto toliko ih je bilo s fiksnom za vrijeme cijelog trajanja otplate, a 23 posto s kombiniranom kamatnom stopom.

Image
SMIRUJU SITUACIJU /

Riječi guvernera o povećanju rate kredita odjeknule i među strukom: 'Takav scenarij je malo vjerojatan'

Image
SMIRUJU SITUACIJU /

Riječi guvernera o povećanju rate kredita odjeknule i među strukom: 'Takav scenarij je malo vjerojatan'

Iz varijabilne u fiksnu

Guverner Vujčić naglašava da dužnici koji su u strahu od rasta kamata mogu u banci zatražiti promjenu stope iz varijabilne u fiksnu.

"2017. HNB je izdala preporuku bankama da omoguće ljude koji imaju i varijabilne kamatne stope upravo kako bi se umanjio ovaj rizik", rekao je guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić 17. listopada 2021. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, preporuka je ipak preporuka, ne obveza.

"Kada je javno pozvao da postoji problem s varijabilnim kamatnim stopama, postavlja se pitanje hoće li banke sada nuditi te fiksne kamatne stope i pod kojim uvjetima", kaže Lalovac.

Banke bi također mogle i smanjiti svoje marže u trenutku kada su kamate na međubankarske zajmove negativne. No, i to je zasad ostavljeno isključivo na volju bankarima.

Plenković je poručio guverneru HNB-a te rekao da oni ljudi koji nose šešir, dakle donose neke odluke  da je njihova dužnost da informiraju javnost, da objašnjavaju situaciju, ali ne da siju paniku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je da je Hrvatska u dobroj situaciji i da su kamatne stope najniže u povijesti. Takođe nije mu jasno zašto se sije panika. 

"Cilj političkih nastupa je taj da govore istinu da signaliziraju teme, ali ne i paniku. Prema tome meni nije jasno kako je ta tema postala aktualna. Iz ovoga što je rekla njegova zamjenica, europska banka ne kani dirati. Kao što sam rekao u subotu ne treba skakati na prvu loptu. Treba smireno raditi dalje", rekao je Plenković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo