NASLJEĐE ZA GENERACIJE / Ideja vukovarskog branitelja: 'Da jednog dana možemo Vukovar proglasiti prijestolnicom ljudskih prava'

Inicijativa za donošenjem zakona potekla je iz samog Vukovara

6.2.2020.
21:48
VOYO logo

18. studenog odsad će biti neradni dan, a to znači da će ulicama Vukovara u Koloni sjećanja kročiti još više ljudi pa će i trgovci, hotelijeri, ugostitelji zaraditi kunu više. Zato i sami Vukovarci podržavaju prijedlog.

Inicijativa za donošenjem ovog zakona potekla je iz samog Vukovara, no dogradonačelnik iz redova Hrvatske konzervativne stranke Marijan Pavliček, iako zadovoljan, volio bi da se zakon proširi: "Dan sjećanja na žrtvu Vukovara postaje neradni dan, odnosno blagdan i omogućit će svim hodočasnicima da dođu u Vukovar. Naravno i sama simbolika je tu vrlo bitna, ali nažalost ja moram isto tako reći žao mi je što se ovim Zakonom nije uspjelo riješiti goruće pitanje dvojezičnosti".

A oko ovoga Zakona ovoga puta nema nesuglasica ni s predstavnicima srpske manjine u Gradskom vijeću.

"Mi smo svakako za sva rješenja koja će pomoći da grad Vukovar napreduje da i svi građani napreduju pa tako i predstavnici srpske nacionalne manjine. I apsolutno podržavamo sve napore koje Vlada radi u tom smjeru'', istaknula je Vesna Vujić, vijećnica iz SDSS-a.

No branitelj Vlado Iljkić koji je autor samog imena "Vukovar - mjesto posebnog pijeteta" vizionar je koji je razmišljao i puno dalje od zakona. Za njega je ovo trebao biti dugoročni projekt sa snažnom antiratnom porukom, sročen u misli i zakone mirotvoraca koje bi ostale kao nasljeđe za nove generacije.

"Vukovar bi trebao prerasti u međunarodni centar humanističkih znanosti. I ljudska prava bi trebala dosegnuti takvu razinu da jednog dana možemo Vukovar proglasiti prijestolnicom ljudskih prava po uzoru na proglašavanje gradova prijestolnicama kulture'', istaknuo je Iljkić.

I legendarna vukovarsku bolnica odsad će biti u rangu kliničkih bolničkih centara, što bi trebalo značiti sigurnije plaće, bolje uvjete rada, ali i financijski prostor za disanje Vukovarsko-srijemske županije koja je do sada bila osnivač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo