'ŽUPAN JE VOZIO' / Ovo je prilog iz Potrage koji je pokrenuo krah Dekanića. Troje svjedoka potvrdilo nam je da laže

Troje očevidaca, od kojih dvoje pred kamerom - potvrdilo je da pijani župan bio potpuno sam. Pokušali su ga skloniti s ceste prije nesreće, ali nisu uspjeli

25.4.2022.
20:00
VOYO logo

Da nije bilo snimke objavljene na jednoj lokalnoj stranici na Facebooku, priča o županu koji je slupao parkirani automobil ne bi danima punila medije. Vjerojatno ne bismo ni znali da je vukovarsko-srijemski župan napuhao 1,44 promila vozeći se u službenoj, skupoj, Škodi koju su platili porezni obveznici.

Ali, zahvaljujući mladom paru koji je ovjekovječio trenutak priča se zakotrljala. Zahvaljujući njihovoj hrabrosti da ipak stanu pred naše kamere, makar i skrivenog identiteta, možda se i otkotrlja, umjesto da se zataška. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sam je bio u autu, to definitivno", kazuje nam muškarac.

Shvatili su to još desetak minuta prije nesreće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izašli smo s autoceste na Babinu Gredu i krenuli prema Andrijaševcima to jest Cerni. Čovjek je naišao iz suprotnog smjera, jednostavno prešao na moju stranu i nakon toga smo se mimoišli", dodaje.

Image
'ŽUPAN JE BIO SAM' /

VIDEO Očevici ekskluzivno za Potragu: Pijani župan Dekanić osobno je vozio službeni auto kojim se zabio u drugi, donosimo snimke

Image
'ŽUPAN JE BIO SAM' /

VIDEO Očevici ekskluzivno za Potragu: Pijani župan Dekanić osobno je vozio službeni auto kojim se zabio u drugi, donosimo snimke

Tad još nisu znali tko je za volanom. Okrenuli su se i krenuli za njim. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jer smo išli na to da možda je, sudeći po tome kako je prošao po cesti, da je čovjek možda pijan ili da mu je pozlilo, da jednostavno ne bi ubio sebe ili ti ga možda nekoga drugoga", kazuje nam ženska očevitkinja.

Kako je vozio, kažu, pravo je čudo da nije došlo do veće tragedije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Doslovce je ispao iz auta i molio da se ne zove policija'

"Jednostavno od bankine do bankine da auto ide, pokušao sam, blicao sam, svirao sam da zaustavim. No, u jednom trenutku je skrenuo lijevo i udario u auto, auto je udario u ogradu i srušio je", dodaje muškarac.

Ni tad još nisu znali tko je vozač. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad smo došli na mjesto nesreće on je jednostavno izašao s vozačevog mjesta. Vidno pijan. Doslovce je ispao iz auta. Tako da, molio je da se ne zove policija, da će se sve riješiti. Međutim i ta žena kojoj je razbio automobil, ona je, kako bih vam rekao, rekla i sama u nekom smislu, ali tiho, to je župan, nemojte zvati policiju", prepričava muškarac.

"Kad je izašao van, rekao sam mu jednostavno da me je skoro udario, skoro ubio. I u tom trenutku je on počeo izvlačiti se da se neće zvati policija, počeo se ispričavati", dodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da se to uistinu tako dogodilo potvrdila nam je još jedna svjedokinja koja je molila da joj ne spominjemo ime i da je ne snimamo. U polusatnom razgovoru prepričala je iste detalje kao i ovo dvoje naših sugovornika. Spomenula je i to da se zaustavio automobil s muškarcem koji je vikao na župana da ih je skoro ubio nekoliko minuta ranije. To su bili oni.

"Izašli su susjedi okolo koji su se počeli skupljati kada smo mi isto tako izašli iz auta. Njih oko, mislim, šest ili sedam susjeda okolo", kazuje nam očevidac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Vozačev jastuk bio je otvoren, suvozačeva strana netaknuta'

Shvatili su da župan nije ozlijeđen, no primijetili su još jedan detalj koji je izostao u policijskom izvješću. 

"Vozačev jastuk je bio otvoren kao što sam već htio reći. Suvozačeva strana je bila netaknuta. Može se i po tome utvrditi da je bio sam u autu, a ne da ga je vozio kum, rođak ili tko već."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje jesu li sigurni da je bio pijan ili možda samo ozlijeđen, ošamućen, muškarac nam odgovara:

Sigurno je bio pijan, vidno pijan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isto tvrdi i susjeda. Na kraju krajeva i policija u priopćenju priznaje da je župan napuhao 1,44 promila. Zanimljivo je i to da je župan u svom priopćenju ustvrdio da je policiju pozvao sustav iz automobila. 

"Da, ja sam zvao policiju. Imam poziv kad je bio", kazao nam je očevidac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz screenshota njegovog telefona jasno je vidljivo da je broj 192 nazvao u ponoć i 55. Razgovor je trajao 51 sekundu. 

"Nazvao sam policiju i rekao sam da je gospodin župan imao prometnu nesreću na izlazu iz Andrijaševaca na ulasku u Cernu. Na što su mi oni rekli samo – Ok, poslat ćemo nekoga." 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje je li policiji rekao da je župan bio sam i da je on skrivio nesreću odgovara: 
"Da, rekao sam da je on bio sam i da je on napravio nesreću, međutim ispostavilo se sasvim treće u policijskom izvješću da je netko drugi vozio", objašnjava.

Nakon što su pozvali policiju, otišli su s mjesta nesreće. Vratili su se nakon desetak minuta i snimili videa koja su nam ustupili. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jednostavno smo išli na to da snimimo, da imamo neki dokaz, da jednostavno pokušamo zaustaviti to zataškavanje", kazuje nam očevitkinja.

Županu ovo nije prva prometna nesreća

Nije ovo županu prva takva nesreća. Prije tri godine, tada voditelj vinkovačke ispostave Hrvatskih šuma također službenim automobil, također alkoholiziran, zabio se u automobil pun časnih sestara. Napuhao je 1,06. No, kako je kažnjen, odnosno je li uopće kažnjen - od suda nismo uspjeli doznati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tri dana nakon nesreće pred kućom više nema slupanog automobila. Ograda koja je srušena od siline udarca zakrpana je ceradom. Vlasnica automobila van sebe od zanimanja medija. Kroz suze nas je zamolila da je pustimo na miru. Susjedi svi s istom pričom – ništa mi ne znamo. 

Rijetki su oni koji progovore više od rečenice. Susjed preko puta pokušao je kolegu Hedla upoznati s vlasnicima oštećenog automobila. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Išli smo unutra, onda nas je ovaj, kaže Hedl nikad nisam tu bio, ja rekoh ja nisam odavde. Onda, onda nas je on najurio napolje obojicu, kaže ne daj nikakve izjave i tako", govori nam susjed. 

U Cerni vladaju strah i zavjet šutnje

Posjetili smo i kafić u Andrijaševcima u kojem je, potvrdili su nam to i svjedoci iz kafića, župan bio i pio prije nesreće. Ne sjećaju se je li sam sjeo u automobil, no zanimljivo je da se, u takvom stanju, nije zaputio prema kući, nego u suprotnom smjeru, prema Cerni. Nije poznato kamo je išao. 

U Cerni vladaju strah i zavjet šutnje. Niti vlasnica oštećenog automobila niti susjedi ne žele pred kameru. Ali, kad se kamera ugasi neki od njih potvrdili su nam da je zapravo ono što su nam rekli naši sugovornici ranije istina. Iako se ne poznaju, njihove priče poklapaju se do u detalje. Svi tvrde – župan je vozio sam, jedva je izišao iz auta, teturao je i molio da ne zovu policiju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, upravo s policijom kreće onaj najzanimljiviji dio. Jer ono što su naši sugovornici snimili nakon što su se vratili na mjesto nesreće, moglo bi biti zanimljivije od same nesreće. 

"Nakon što smo se vratili, desetak minuta nam je trebalo, još jedan automobil je bio. Sad, da li je neki Volkswagen ili Škoda to ne možemo utvrditi. Tri čovjeka su hodala oko auta, vidjeli smo da mobiteli stoje u ruci i da se zove okolo. I kad smo se okrenuli i kad smo se vratili, počeli vraćati nazad prema Vinkovcima, tada je tek policija naišla. Znači, do dolaska policije od poziva je možda prošlo nekih 45 minuta. Već su se onda mogli organizirati da netko dođe i kaže, evo, ja sam vozio i to je to", kazuje nam muškarac, a očevitkinja dodaje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ali taj trenutak je izgledalo kao da ta tri lika, kao da čuvaju auto da netko ne bi stao ili slikao ili nešto tako. "

Ono što je nama na toj njihovoj snimci zapelo za oko je upravo Škoda Karoq. U jednom kadru snimke vidi se registracija. Kasnije nije bilo teško doznati da je vlasnik automobila upravo Krešimir Bićanić, čovjek koji je navodno vozio županovu Škodu.

Dekanić je Bićanića prvi put spomenu u svom priopćenju, dva dana nakon prometne nesreće, koristeći tada samo njegove inicijale. Da nije vozio župan nego Bićanić u priopćenju je, nekoliko sati nakon župana, objavila i policija. Bićanić je rodbinski povezan sa županom. I eto, prigodno, na mjestu nesreće koju je navodno upravo on prouzročio u županovoj službenoj Škodi, našla se i njegova privatna Škoda. 

'Dovoljno je bilo usporediti kretanje njegova i mobitela navodnog vozača'

"Meni je neugodno što sam bio policajac 30 godina i neugodno mi je što se tako policijski službenici ponašaju“, kazuje Nikola Kajkić, bivši policijski inspektor i županijski vijećnik Vukovarsko-srijemske županije.

Nikola Kajkić, osim što je bivši policajac, aktualni je županijski vijećnik i Dekanićev protukandidat na izborima za župana. Ali, kad politiku stavite po strani, imate čovjeka koji zna kako se moglo ustanoviti tko je uistinu vozio. 

Dovoljno je bilo usporediti kretanje njegova i mobitela navodnog vozača Krešimira Bićanića. No, to nije jedina metoda. 

"Onog trenutka kad se pojavila sumnja, ako to nije bila u datom momentu, naknadno dan-dva se pojavila sumnja da vozač nije bio Krešimir Bićanić, u tom trenutku je policija morala izuzeti vozilo, staviti ga u prostor policijske uprave. Od strane krim tehničara je trebalo izuzeti tragove s mjesta vozača i suvozača i to poslati na vještačenje u kriminalistički centar MUP-a Ivan Vučetić. U roku 24 sata bi dobili da li je uopće Krešimir Bićanić u tom trenutku uopće i bio ikada u tom vozilu, a dobili bi onakav odgovor kakav stvarno odgovara istini", objašnjava Kajkić.

No, to policija nije učinila. Automobil je završio u servisu. Što se tiče naše informacije da se na automobilu nije otvorio suvozačev zračni jastuk, kaže – sad se u servisu svašta može prikriti. 

"Znači, morala su se oba dva zračna jastuka aktivirati ukoliko je bila osoba i na mjestu vozača i na mjestu suvozača", objašnjava dalje Kajkić.

Ako je Bićanić uistinu vozio Dekanićevu Škodu, policija se morala zapitati što je onda njegova Škoda radila na mjestu nesreće. Tko je onda vozio taj automobil. 

Dekanić nije htio pred kamere

Župan Dekanić nije bio voljan stati pred kamere i pojasniti sve ove nejasnoće. Poručio nam je da trpi pritiske i napade i znakovito dodao – "Doći će vrijeme kad ću pojasniti sve". Dali smo mu priliku da se očituje pisanim putem. Pitali smo ga tvrdi li još uvijek da nije vozio nakon što smo mu iznijeli informacije koje smo prikupili. 

"U trenutku nesreće bio sam suvozač u automobilu. 

Vaša tvrdnja da sam desetak minuta prije nesreće prešao u suprotni trak i zamalo izazvao sudar s automobilom iz suprotnog smjera nije točna; ponavljam, nisam upravljao automobilom", poručio je.

Ponavlja i da je sustav iz automobila pozvao policiju, a je li to učinio još netko - ne zna. Što se Bićanićeva vozila na mjestu nesreće tiče, kaže: 

"Nakon nesreće na mjesto događaja automobilom Krešimira Bičanića stigla je njegova supruga."

Upite smo slali i policiji. Prije svega zanimalo nas je što je na mjestu nesreće, prije dolaska patrole, radilo vozilo navodnog vozača koji je skrivio nesreću. Postavili smo još nekoliko logičnih pitanja, poput onog - na osnovu čega su zaključili da nije vozio pijani Dekanić nego trijezni Bićanić koji je, odjednom, ničim izazvan, na suprotnoj strani ceste udario u parkirani automobil. Odgovorili su samo da su proveli očevid, ali da rade i dodatne izvide. Sve to razlozi su zašto se naši sugovornici boje otkriti identitet. 

"Iz tog razloga što je ovo mala sredina svako svakog zna Ida ne bi imali kasnije problema Jer ipak ispada da se budemo s rogatim a to je nažalost tako", kazuje nam očevidac.

"I zbog svoje osobne sigurnosti", dodala je očevitkinja.

Slučaj istražuje Državno odvjetništvo

Što se ovdje uistinu dogodilo sad istražuje Državno odvjetništvo. Slučaj je prijavljen i USKOK-u koji nam još nije potvrdio je li krenuo istraživati zlouporabu položaja i ovlasti. Činjenica jest da sve ovo ne bi bilo teško otkriti ili potvrditi kada bi za tim postojala volja. Prije svega politička jer vrh HDZ-a do sad nije komentirao barem činjenicu da se njihov istaknuti član pijan vozi debelo van radnog vremena i pušta volan skupocjenog službenog automobila u ruke nekome tko nije niti zaposlen u županiji. 

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo