O NOVOM NACRTU / Weber: 'Todorić nakon nagodbe neće više biti vlasnik nijedne dionice Agrokora'

Detalje prilično složenog okvira nagodbe za Agrokor u RTL-Direktu pojasnila je zamjenica izvanrednog povjerenika - Irena Weber

10.4.2018.
22:49
VOYO logo

Glavnu riječ u novom Agrokoru će voditi dvije ruske banke Sberbank i VTB, i američki Knighthead fond, no Weber ne može potvrditi da će oni zajedno držati 52 posto Agrokora. "O konkretnim postotcima ne mogu govoriti. Riječ je o činjenici da još uvijek se na samom modelu radi.

Danas smo postigli jednu važnu stvar a to je potpis okvirnog sporazuma o ključnim elementima nagodbe. Taj model je usuglašen od strane svih vjerovnika grupe Agrokor i taj model predviđa korištenje IPM modela za samu provedbu nagodbe", kazakla je Weber.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdi kako će budući vlasnici Agrokora biti financijske institucije. "Riječ je o vjerovnicima koji u dosadašnjem procesu nisu bili isplaćeni u gotovni. Svoja potraživanja konvertirati će u vlasništvo buduće nove grupe. 

Jedini način na koji ti vjerovnici mogu naplatiti svoje dugove je ukoliko nova kompanija poveća svoju vrijednost, ukoliko posluje dobro, ukoliko postane profitabilna i bude iskorak na strana tržišta - to je fokus svih budućih vlasnika, povećanje vrijednosti nove kompanije", kazala je Weber.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S kolegom Fabrisom Peruškom nagdobu je postigla u šest tjedana, a kaže kako je za razliku od Ramljaka nova izvanredna uprava preuzela stabiliziranu kompaniju. 

"Peruško je već spominjao slikovito da smo ušli u 80. minuti utkamice - što je točno. Dobili smo kompaniju koja je stabilizirana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kompanije posluju dobro u skladu s planovima održivosti. Sjetit će te se da je Ramljak u 12. mjesecu prezentirao prvi nacrt nagodbe i mi smo nastavili raditi na toj nagodbi, pregovarati s vjerovnicima i brusiti elemente nagodbe kako bi bila prihvatljiva vjerovnicima i dobavljačima", kazala je Weber dodajući kako je jedan od ključnih elemenata sporazuma dogovor sa svim vjerovnicima, među kojima je najveći Sberbank.

Weber je i objasnila nacrt novog Agrokora prema kojem će krovna tvrtka biti u Nizozemskoj  ikoja će biti vlasnik hrvatskog Agrokor Holdinga, a koji će bti vlasnik niza novih, zrcalnih tvrtki u Hrvatskoj, knjigovodstveno očišćenih od dugova. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je rezultat dogovora između samih vjerovnika i ovaj dio vlasničke strukture koji će biti osnovan u Nizozemskoj - za nas je najvažnije da će matično društvo, matična kompanija, majka svih kompanija koje posluju u Hrvatskoj i regiji biti sa sjedištem u Zagrebu. 

Uprava će sjediti u Zagrebu, kompanija će poslovati po hrvatskim zakonima. Taj holding imat će u vlasništvu sve operativne kompanije koje posluju u Hrvatskoj ali i Sloveniji, Srbiji i BiH. To je ključno za nas i sve zaposlenike, kupce i dobavljače. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nove kompanije će preuzeti dugove koji su osigurani sa nekretninama, koji se mogu naplatiti u budućnosti i prebacit će se dio duga kako bi kompanije mogle u budućnosti nesmetano funkcionirati", objašnjava Weber.

Todorić je danas rekao da je jedini cilj ovakve nagodbe spasiti Knighthead i roll up model, no Weber se ne može složiti s njim. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Teško mi je shvatit tu tezu jer smo raspravljali o činjenici da će većinstvo vlasništvo imati ruske banke pa imatelji obveznica pa domaće banke. Ne mogu naći opravdanje za tu tezu za spašavanje Knightehada kad su de facto jedan od budućih vlasnika pri čemu ipak veliku većinu drže neki drugi", kazala je weber.

Na pitanje hoće li nakon nagodbe Todorić više posjedovati ijednu dionicu Agrokora, Weber odgovara: "Sudeći po okvirnom sporazumu i ključnim elementima nagodbe koji su dogovoreni od strane svih vjerovnika u procesu, što znači i financijskih institucija, ali i dobavljača na razini cijele grupe, teško mi je taj scenarij zamisliti", kazala je Weber.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo