STVARANJE FORTENOVA GRUPE / Weber u RTL Direktu objasnila zašto su Agrokoru pali prihodi: 'To je sustavno i namjerno'

Agrokor odlazi u povijest, a od 1. travnja zvat će se Fortenova grupa

28.2.2019.
23:05
VOYO logo

Dugo se o padu šutilo, a točno prije dvije godine prvi se put javno počelo pričati da je Agrokor u problemima, a onda se sve javno i raspalo. Novi početak izglasan je lani na mega ročištu u Ciboni - nagodba na čak 7300 stranica. Ni godinu dana kasnije nagodba ide u implementaciju. Agrokor kao takav odlazi u povijest! Od prvog travnja zvat će se Fortenova grupa.

"Implementacijom nagodbe vjerovnika zaokružujemo zahtjevan proces spašavanja kompanije koja je prije samo dvije godine bila na rubu potpunog raspada", rekao je danas Fabris Peruško, izvanredni povjerenik za Agrokor. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim promjene imena koncerna i 45 kompanija unutar Agrokora postaju nove kompanije s novim imenom dok njihovi dugovi ostaju na starima. Tako će Ledo postati Ledo plus, Konzum Konzum plus, a jamnica Jamnica plus. Za male dioničare to je, kažu, smrtna presuda.

"Za dioničare će to značiti kraj"

"Za dioničare će to značiti kraj. Oni će ostati dioničari tvrtki kao što je Jamnica, Ledo i ostale. Jamnica će tako postat Jamnica jedan i iz Jamnice će se u jedinicu prebacit kompletna imovina. A u Jamnici će ostati kompletan dug. Tako da svi dioničari ostaju s dugom u tim kompanijama što znači u konačnici i stečaj", kaže Miroslav Jeličić Purko, zamjenik predsjednika udruge Malih dioničara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Malim dioničarima je iz Eurospke komisije stigla obavijest kako istražuju implementaciju nagodbe, ali su uzeli rok od godine dana zbog ospega istrage. Pravdu će, kažu, tražiti na europskim sudovima jer žele naplatiti 4 milijarde kuna.

"To je vjerojatno onaj iznos koji sada ubiru Knighthead i ostali lešinarski fondovi. Događa se jedna situacija da su lešinari došli opljačkati hrvatske građane i da uvijek kod tako velikih poslova prvo im pruže ruku hrvatski konzultanti koji ubiru po stotine tisuća eura", kaže Purko. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za razliku od njih, mali dobavljači namireni su među prvima, a očekuju da će nastaviti poslovanje kao i do sada. "Straha nemamo definitivno s obzirom na dosadašnje iskustvo u zadnjih godinu dana. Sva plaćanja od strane Agrokor grupe du uredno, idu u zakonskim rokovima. Svi ugovori se poštuju", kaže Tihoir Jaić, predstavnik Hrvatske udruge poljoprivrednika.

Ali ono što će biti najteže ispoštovati jest roll up kredit. Prema neslužbenim podacima operativna dobit Agrokora je u plusu za 33 posto, ali prihodi su pali za 18 posto, ili oko milijardu i 200.000 kuna. A pri tome treba pokriti kredit čija će kamata uskoro doseći fantastičnih 14 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve dok se roll up ne refinancira zapravo će kompanija raditi za refinanciranje roll up kredita. Ja i da lje ne isključujem da je prirodni kandidat za refinanciranje roll upa su opne banke koje će postat najveći pojedinačni vlasnici", rekao je Andrej Grubišić, konzultant za koorporativne financije. 

Bolja profitabilnost donosi veće prihode

Grubišić dodaje i da će biti potrebna dokapitalizacija kako bi se unaprijedila profitabilnost u kompaniji. "Vrlo je teško za očekivat da će Agrokorove perjanice, dakle Konzum, Ledo, Zvijezda, Jamnica da će one na ovim tržištima na kojima sad posluju očekivat nekakve iznad prosječne ili jako velike stope rasta. Što znači da će biti jako veliki pritisak na poboljšanje profitabilnosti", rekao je Grubišić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A bolja profitabilnost donosi veće prihode, a to je san ruskih bankara i većinskih vlasnika. Već su više puta isticali kako svoj udio žele prodati, ali na bubanj će ga dati tek onda kada zarada od prodaje bude pokrivala zadovoljavajući dio duga Agrokora.

"S imenom smo željeli označiti novi početak"

U RTL Direktu o promjenama u Agrokoru govorila je kooperativna direktorica Fortenove Irena Weber. "Ima je bila želja svih kreditora da se time označi novi početak i nova snaga, nova kompanija", kazala je Weber i objasnila da su 1. travnja izabrali jer je on ponedjeljak, početak novog mjeseca i novog kvartala te da će time uštedjeti puno vremena. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sama nagodba je de facto završena 4. srpnja kada je velikom većinom od 80,2 posto izglasana od strane vjerovnika. Mi već mjesecima iza kulisa radimo na pripremi implementacije u svim operativnim kompanijama", kazala je Weber te dodala da su spremni za implementaciju nagodbe za koju će ima trebati "nekoliko mjeseci". 

Kazala je kako tvrtka nema povlaštene koncesije. "Tu se radi o primjeni zakona o izvanrednoj upravi i stvarno ne vidim zašto bi okidač za ugovoranje novih ugovora bila sama primjena zakona", rekla je Weber i dodala da u zakonu stoji da se sva imovina i prava treba prenijeti na zrcalna društva. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Konzum dućani ostaju Komzum, a Ledo Ledo", objasnila je Weber promjene imena kompanija. Na pitanje prezaduženosti, Weber je kazala da im je trenutna kamata 10,5 posto. "Ona raste po 50 basisa mjesečno. To je visoka kamata i zato nam je u interesu da što prije refinanciramo taj kredit", rekla je Weber. 

Na pitanje o padu prihoda kazala je da je taj pad prihoda "sustavan i namjeran". "Riječ je o završetku odnosno prekidu ugovora koji su negativno utjecali na profitabilnost. Nama je fokus na profitabilnosti. Ako gledate marže i profitabilnost one su bitno veće nego su bile. S druge strane riječ je i o knjiženju prihoda gdje se jednokratni prihodi ne knjiže kao prihodi iz poslovanja", kazala je Weber. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo