GENEZA SUKOBA / Ž. Antunović i F. Vidović za Direkt: 'Ako se ovo nastavi, doći će do polarizacije unutar vojske'

Od svečanog obilježavanja do svečanog obilježavanja. Pozdrav pa rešetanje uvredama. To je postao standard dvije najodgovornije vojne osobe u državi

2.11.2021.
22:35
VOYO logo

Od svečanog obilježavanja do svečanog obilježavanja. Pozdrav pa rešetanje uvredama. To je postao standard dvije najodgovornije vojne osobe u državi. Prvi čin sukoba je počeo kada je ministar Banožić umirovio brigadira Elvisa Burčula, zapovjednika Počasno-zaštitne bojne.

Prošli petak - Milanovićeva zabrana Banožiću održavanja govora i Banožićevo traženje ostavka načelnika Hranja drugi je čin drame.

Image
Komentar Zorana Šprajca /

Sukob Milanović Banožić, u tom obračunu teško da će biti pobjednika, ali već se zna gubitnik

Image
Komentar Zorana Šprajca /

Sukob Milanović Banožić, u tom obračunu teško da će biti pobjednika, ali već se zna gubitnik

"Tko je on da traži ostavku, hoćete da ja tražim njegovu", rekao je Milanović

"Pozivam predsjednika Milanovića da onako pravo muški hrabro sjedne sa mnom za stol", rekao je Banožić

"Ovaj gospodin, on je pao s kruške", rekao je Milanović i dodao: "Kao Dudek sa stroškom u vlaku, s picekom, s nudlecima u Bruxelles i tamo je u nečije ime govorio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No ako je suditi po današnjim izjavama, treći čin - bacanje uvreda još nije završio.

Što smeta premijeru?

Premijera je u svemu najviše zasmetalo što novinari ovo nazivaju prepirkom.

"Nije ovo prepirka, ovo je nezakonito ponašanje. Ja vas ljubazno upozoravam, naročito televizijske kuće kad ovo budete kratili večeras da tu lažnu tezu o prepirkama mičete iz etera", rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković 29. listopada 2021. 

Dodao je: "Ovo se slobodno može nazvati jednim puzajućim državnim udarom."

A o čemu se ustvari radi. Iza prepirke između predsjednika Milanovića i premijer Banožića, smatra se, stoji još jedan problem, a to je pitanje veleposlanika.

Prema nekim napisima premijer Plenković ne želi odobriti Milanovićeve prijedloge da se za veleposlanike postave bivši ministri Ranko Ostojić i Mihael Zmajlović i povjesničar Ivo Goldstein. Nitko od njih za Direkt danas nije htio govoriti o ovoj temi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivša SDP-ova ministrica obrane za Direkt kaže da cijeli sukob samo dovodi do podjela među vojnicima.

"To zaslužuje samo jedno opće ismijavanje bahatosti, egoizma, egocentričnosti i nebrige. Ovog trenutka vojska je na sreću još stabilna, ali ako se ovo stanje nastavi ovako javno eskalirati doći će i do polarizacije unutar oružanih snaga, vojnici i časnici će se raspoređivat na jednu ili drugu stranu, a to je jednostavno nedopustivo", kaže bivša ministrica obrane Željka Antunović

Predjednik savorskog odbora za obranu u istom tonu.

"Mislim da je to loše, kao prvo ostavlja gorčinu u ustima kod građana, kod pripadnika oružanih snaga RH. Prema tome, to nikako ne može biti dobro. To odvlači fokus od puno važnijih stvari. Hrvatska ima puno većih briga od svađa dva brda", kaže saborski zastupnik Franko Vidović

Pantovačk-Banski dvori

Svađa na relaciji Pantovčak - Banski dvori odvija se u isto vrijeme kada Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, planira UN-ovom vijeću sigurnosti podnijeti izvještaj da je Bosna i Hercegovina na rubu raspada jer je povratak sukoba gotovo sigurna stvar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svađa je još uvijek samo to - svađa. Nema govora o ugrozi sigurnosti i paralizi sustava, zasad. Smatra bivši obavještajac Ante Letica.

"Nema uopće razgovora o kolapsu sustava, da se sustav zloupotrijebi iznutra, ali može imati s obzirom na situaciju u kojj je RH, s obzirom na okruženje u kojem se RH nalazi, s obzirom na procese koji se događaju u svijetu, može biti velikih problema", kaže bivši načelnik uprave za operacije SOA-e Ante Letica

Vijeće za nacionalnu sigurnost održat će se za tjedan dana - 9. studenog - a dotad će sigurno još strelica i s jedne i s druge strane biti ispaljeno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo