Sindikalni internet / Za 1. Maj održan internet prosvjed: Sindikati iznijeli 12 zahtjeva Vladi i poslodavcima

Image
Foto: Borna Filic/PIXSELL

U 12 zahtjeva sindikalci traže transparentnost i nadzor potpora za očuvanje radnih mjesta

1.5.2020.
13:40
Borna Filic/PIXSELL
VOYO logo

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) održao je u petak prvi internet-prosvjed u Hrvatskoj pod geslom "Radnicima hvala, ali prvo prava", pri čemu je istaknuto 12 zahtjeva koji su upućeni Vladi, Hrvatskom saboru, Hrvatskoj udruzi poslodavaca i Hrvatskoj gospodarskoj komori.

"Danas će radnici iz svih sektora govoriti kako prolaze kroz krizu. Veliki benefit krize trebalo bi biti da ulaganje u domaću proizvodnju i industriju postane pravilo, da izvoz postane pravilo, a uvoz samo nužda", poručio je predsjednik SSSH-a Mladen Novosel putem platforme Zoom, gdje se na virtualnom prosvjedu okupilo oko 200 sudionika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kriza probudila želju za profiterstvom, nepoštivanjem i umanjivanjem prava radnika

"Ova je kriza probudila sve aveti neoliberalnog kapitalizma, koji u svakoj krizi vidi priliku za profiterstvom, nepoštivanjem i umanjivanjem prava radnika. Dokaz tome je naš socijalni partner HUP, koji je u dogovoru s Vladom skovao plan mjera putem kojih će podijeliti privatnim poduzetnicima više desetaka milijardi kuna, i onda kao "šlag na tortu" tražiti izmjene Zakona o radu, u svoju korist i u korist Vlade", ustvrdio je Novosel u obraćanju prosvjednicima.

Image

Nikad tužniji Praznik rada u Hrvatskoj: Parkovi prazni, roštiljanja nema, ali neki su se ipak snašli!

Image

Nikad tužniji Praznik rada u Hrvatskoj: Parkovi prazni, roštiljanja nema, ali neki su se ipak snašli!

Novosel je istaknuo da je SSSH pravovremeno reagirao kada je prvi inzistirao na transparentnoj objavi imena poslodavaca koji su iskoristili potporu Vlade, a popis je objavljen prije dva dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 12 zahtjeva sindikalci traže transparentnost i nadzor potpora za očuvanje radnih mjesta, te da poslodavci koji koriste potpore radnike zadrže dodatna tri mjeseca.

Odbijaju prijedloge za smanjenjem plaća i pozivaju na bolju organizaciju rada kroz provedbu ključnih reformi u javnom i privatnom sektoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahtijevaju primjenu Europskog stupa socijalnih prava, kojim bi se proširila radna i socijalna prava na radnike u nestandardnim oblicima rada, poput rada putem interneta.

Minimalna plaća od 4000 kuna, progresivno oporezivanje

Traže povećanje minimalne plaće na 4000 kuna neto, sa ciljem smanjenja jaza između najviših i najnižih plaća. Žele veći porez za bogate i manji za radnike kroz progresivno oporezivanje dohotka i snažnije oporezivanje imovine i neinvestirane dobiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahtijevaju jačanje javnog zdravstva, pri čemu treba odvojiti javno zdravstvo od privatnog, te zaustaviti komercijalizaciju usluga i privatizaciju primarne zdravstvene zaštite.

Traže da se u mirovinski sustav hitno uvede načelo pravednosti i značajno povećaju mirovine stečene radom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Traže podizanje kvalitete i dostupnosti obrazovanja te uvođenje "Poduzetništva i svijeta rada" u kurikulum i obrazovanje za aktivno građanstvo.

Sindikati također traže da se trajno zadrže sve digitalne usluge javne uprave pokrenute tijekom krize, kao i smanjenje broja gradova i općina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trebalo bi značajno povećati javne investicije i poticati privatne sa ciljem izgradnje industrije koja će biti niskougljična, cirkularna, digitalna i s obnovljivim izvorima enegerije.

Zahtijevaju i veće očuvanje i poticanje domaće proizvodnje, pogotovo poljoprivrede, kako bi Hrvatska postala samoodrživa u proizvodnji hrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SSSH je popis zahtjeva poslao na adrese Vlade, predsjednika Sabora, Hrvatske udruge poslodavaca i Hrvatske gospodarske komore.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo