Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
POSEBNA REGULACIJA

Za 10 dana napokon kreće 'šminkanje' Mosta slobode: Dok radovi traju promet neće stati

Jedan od golim očima vidljivo najderutnijih mostova metropole napokon bi trebao zasjati novim sjajem

Image
Foto: Andreja Žapčić / RTL
Andreja Žapčić/ 6.3.2019. u 13:45
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Remetinečki rotor i Most slobode dvije su gradske žile kucavice, a na njihovu obnovu čekalo se godinama. Nakon što je početkom godine započeta rekonstrukcija rotora, na red ipak stiže i sanacija jednog od najderutnijih mostova metropole.

Prva faza obnove, koja započinje za 10-ak dana, uključuje izradu novih pješačkih staza, sanaciju pješačke ograde i korozijom oštećena mjesta na čeličnim lukovima mosta preko rijeke Save koji spaja dva dijela grada. Za vrijeme radova, vrijednih nešto više od 16,5 milijuna kuna bez PDV-a koji bi trebali trajati do rujna, mostom će se prometovati, iako vjerojatno nešto otežano. 

Zagrebački mostovi (PIXSELL)

Čak šest od osam zagrebačkih mostova treba sanaciju

Podsjetimo, početkom 2018. godine IGH je konačno završio šestogodišnji glavni pregled svih zagrebačkih mostova nakon čega je i službeno potvrđeno da sanaciju u većoj ili manjoj mjeri treba čak šest od osam savskih mostova - Podsusedski most, Most slobode, Jadranski most, Most mladosti, Domovinski most i stari Savski most. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Upravo je Most slobode - uz naglasak na pitanje sigurnosti, a ne estetike - najčešće punio medijske stupce i minute s obzirom na učestalo ispadanje i otpadanje kamenih blokova i betonskih rubnjaka, raspadnute upornjake, hrđavu ogradu, čiji dijelovi ponegdje i nedostaju, rupe na stepenicama ili izbijene komade stube. No sada bi jedan od golim očima vidljivo najderutnijih mostova metropole napokon u sljedećim mjesecima trebao zasjati novim sjajem, a radovi će se odvijati pod prometom - dakle, nema zatvaranja mosta.

Most slobode sanirat će se od ožujka do rujna

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Image
Davor Puklavec/PIXSELL

Most slobode (Davor Puklavec/PIXSELL)

''U subotu 16. ožujka počet će priprema zapadnog dijela mosta, odnosno priprema za privremenu regulaciju. Predviđeni vremenski period trajanja kompletnih radova sanacije I. faze Mosta slobode je pet mjeseci, odnosno u periodu od ožujka do rujna ove godine'', za Vijesti.hr najavio je Dinko Bilić, pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet.

Upravo se čita

Image
optužen za plaćeništvo

Sutra počinje suđenje Hrvatu zarobljenom u Ukrajini, prijeti mu smrtna kazna. Hrvatska ne može ništa

''Privremena regulacija će obuhvaćati suženje prometnih traka na zapadnoj strani u smjeru sjever – jug od kojih će lijeva preticajna traka biti sužena na 2,75 metara, dok će desna zbog autobusa biti sužena na minimalno tri metra, a radni prostor i devijacija ogradit će se markerima. Dan kasnije, u nedjelju na snazi je privremena regulacija i postavljena u cijelosti, a izvođač radova će početi s potrebnom pripremom, odnosno dovoz kontejnera, ograda i slično. U ponedjeljak 18. ožujka započinju radovi na I. fazi sanacije ograda, vijenaca i nogostupa Mosta slobode na zapadnoj strani i trajat će do 31. svibnja 2019. nakon čega će se posebnim rješenjem regulirati promet za nastavak radova na istočnom dijelu mosta'', objasnio je Bilić.

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Image
Marko Lukunic/PIXSELL

Dinko Bilić (Marko Lukunic/PIXSELL)

Sanacija Mosta slobode izvodit će se u fazama i pojedini radovi predviđeni su u pojedinoj etapi izvođenja. Do odluke o podjeli je došlo, napominje, zbog velike složenosti i duljine mosta te ograničenosti sanacije regulacijom prometa - kad bi se radove izvodilo odjednom, Most bi u potpunosti trebalo zatvoriti. S obzirom na situaciju s rotorom, to bi moglo biti vrlo problematično, a mnogi su i sumnjali da će zato doći do prolongiranja sanacije. Naposljetku, ulogu su odigrali i financijsk okviri koji su definirani proračunom za sanaciju cesta i cestovnih objekata na području Grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Image

Za 10 dana napokon kreće 'šminkanje' Mosta slobode: Dok radovi traju, promet neće stati

Fotogalerija
Image

Za 10 dana napokon kreće 'šminkanje' Mosta slobode: Dok radovi traju, promet neće stati

Fotogalerija


Podsjetimo, prošle godine je dovršen projekt II. faze sanacije Mosta slobode - zamjene prijelaznih naprava na predmetnom cestovnom objektu, a Bilić kaže da će se radovima pristupiti po završetku javnog nadmetanja za izvođača, ''koja zbog radova na rekonstrukciji rotora Remetinec nije predviđena u tekućoj investicijskoj godini. Najveći razlog tome je očekivana saturacija prometne mreže koja spaja sjeverni i južni dio grada, odnosno Novi Zagreb s centrom''.

''Pri završetku je javno nadmetanje za III. fazu sanacije Mosta slobode s potrebnim istražnim radovima, kojim se planira izrada potrebne projektno-tehničke dokumentacije za sanaciju čeličnog mosta iznad Save i upornjačkih prostorija, koja će se izvoditi u koordinaciji sa Zagrebačkim holdingom, odnosno podružnicom Voda i odvodnja. Posljednja, završna faza sanacije odnosi se na radove održavanja pristupnih vijadukata mosta'', navodi Bilić.

Tko će izvoditi radove vrijedne 16,5 mililijuna kuna?

Image
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
Image
Zarko Basic/PIXSELL

Most slobode (Zarko Basic / PIXSELL)

Radove na sanaciji Mosta slobode izvodit će splitske tvrtke SPEGRA i SPEGRA INŽENJERING uz ugovoren nadzor i koordinatora zaštite na radu od strane tvrtke GEOEKSPERT, a vrijednost ugovorenih radova iznosi 16.575.664 kuna bez PDV-a.

Što se tiče budućih planova, osim što valja napomenuti da je u tijeku i sanacija Stupa D Podsusedskog mosta i drugog nivoa petlje na Aveniji Marina Držića, u dogledno vrijeme u planu je i sanacija starog Savskog mosta te Mosta mladosti za koje su u tijeku pripreme za pokretanje postupaka javnog nadmetanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Andreja Žapčić/ 6.3.2019. u 13:45
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
kaskamo za ostatkom EU

Čamimo u zapećku cijepljenih... Ove godine cijepilo se tek 2% Hrvata, a broj umrlih ne opada

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba