turisti se osjećaju prevareno / Za 100 eura tek 610 kuna! Sve je više pritužbi na niske tečajeve u mjenjačnicama: 'Loša reklama za turizam i Hrvatsku'

Ako pažljivo ne čitate mala slova, možete ostati zakinuti za čak 1000 kuna

14.7.2020.
21:30
VOYO logo

Na adresu Turističke zajednice grada Rovinja od početka lipnja stižu brojne pritužbe turista na tečaj pojedinih mjenjačnica. Neki tvrde da su za 100 eura dobili tek 610 kuna.

Kako se radi o tvrtki koja ima poslovnice diljem hrvatske obale, slične priče stižu i iz drugih turističkih središta. Iako praksa nije nezakonita, brojni se turisti osjećaju prevarenima i turistički djelatnici tvrde kako se time ruši kredibilitet cjelokupnog hrvatskog turizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve je više pritužbi turista koji su za svoje eure dobili daleko manje kuna od očekivanog.

Image
Dobre i loše strane /

Što donosi euro? Krediti će biti jeftiniji, a nekretnine skuplje

Image
Dobre i loše strane /

Što donosi euro? Krediti će biti jeftiniji, a nekretnine skuplje

"Bila bih vrlo ljuta i mislim da nije u redu da se ovakve stvari rade", rekla je Sophie iz Njemačke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Loša je to reklama za cjelokupni turizam i za cijelu Hrvatsku", izjavio je Leo iz Njemačke.

Misle to i sami Rovinjani: dok se svi trude u teškim vremenima ponuditi gostima najbolje što imaju, neki bezobzirno iskorištavaju njihovu nepažnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najgore što gost ispašta u svemu tome, a na kraju i mi kao ugostitelji isto", poručio je Joško Radovčić, djelatnik rovinjskog restorana.

Uobičajeni tečaj od 7,50 u spornim se poslovnicama postiže tek ako se uplati 800 ili više eura. No ako pažljivo ne čitate mala slova, možete ostati zakinuti za čak 1000 kuna, tvrdi djelatnik tvrtke koji je htio ostati anoniman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prvo što ljudi vide kada dođu u tu mjenjačnicu je to istaknuto 7,50 za 800 eura, iako piše ono 7,50, prvo to uoče a onda kasnije u onih sto, milijun brojeva različitih valuta piše 6,10", rekao je anonimni djelatnik tvrtke.

A iz tvrtke, vlasnika mjenjačnica dobili smo pisano objašnjenje za suludo niski tečaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrtka posluje u skladu s propisima RH. Ovakva je praksa uobičajena u svijetu, posebno kada se radi o frekventnim lokacijama s visokim zakupima. Tečajne liste su jasno istaknute, a klijentima vraćamo novac ako nakon transakcije nisu zadovoljni.

Da nisu zadovoljni, potvrđuju nam i iz Turističke zajednice Grada Rovinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znači mi smo već tijekom 6. mjeseca dobili pritužbe na rad tih mjenjačnica koje primjenjuju jako loš tečaj u odnosu na euro i slijedom toga uputili smo upit HNB-u", izjavila je Odete Sapač, direktorica Turističke zajednice Grada Rovinja.

Iz HNB-a odgovaraju kako ovlašteni mjenjači imaju pravo formirati vlastite cijene, ali pritom moraju jasno istaknuti tečaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo