odabir motiva / Za 18 mjeseci Hrvatska uvodi euro, a građani mogu glasati koji motiv žele na hrvatskim euro kovanicama

Među prijedlozima je uz ostale bio lik Nikole Tesle, hrvatski grb, dalmatinski pas, šibenska katedrala, vučedolska golubica, ali i brojni drugi

1.7.2021.
20:10
VOYO logo

Hrvatska bi za 18 mjeseci trebala uvesti euro, a građani glasaju koji motiv žele na hrvatskoj stanice euro-kovanice. Nakon što se izjasnila Komisija za odabir likovnog rješenja za hrvatske kovanice eura, utvrđen je i redoslijed, a grafički odjel RTL-a izradio je rješenja kako bi to moglo izgledati kada je hrvatska strana kovanice eura u pitanju.

Prema rang listi, prvi izbor je hrvatska šahovnica. Po 25 crveno-bijelih polja Hrvatska je prepoznatljiva u svijetu. I ovo je, ako građani tako odluče, a Komisija prihvati, jedno od triju rješenja za nacionalni motiv euro-kovanice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi motiv prema utvrđenoj rang listi je geografska karta Republike Hrvatske.Na euro kovanici bi se mogla naći i hrvatska kuna, kakvu sada imamo na nacionalnoj valuti, odnosno prednjim stranama svih kovanica.

Pomoć građana Komisiji za novac u konačnoj odluci

Četvrto rješenje je glagoljično pismo. Hrvatska glagoljica na našim područjima bila je u upotrebi od 11. do 16. stoljeća, i dio je hrvatske kulturne baštine. Na peto mjesto smješten je hrvatski biser turizma i kulture Dubrovnik, pa bi i ovo rješenje moglo krasiti hrvatske euro-kovanice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među prijedlozima je uz ostale bio lik Nikole Tesle, hrvatski grb, dalmatinski pas, šibenska katedrala, vučedolska golubica, ali i brojni drugi.

Na stranici euro.hr od danas do 15. srpnja možete ocijeniti ponuđene motive, ali i predložiti i jedan dodatni koji bi prema vašem mišljenju najbolje predstavljao Hrvatsku, i tako pomoći Komisiji za novac u konačnoj odluci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Ispali Tesla i kralj Tomislav /

Izabrano pet motiva koji bi se mogli naći na hrvatskoj kovanici eura: Glasajte i izaberite tri najbolja!

Image
Ispali Tesla i kralj Tomislav /

Izabrano pet motiva koji bi se mogli naći na hrvatskoj kovanici eura: Glasajte i izaberite tri najbolja!

Odabir motiva samo je jedan korak u nizu uvođenja eura

Na osmu godišnjicu ulaska u Europsku uniju Hrvatska je korak bliže uvođenju eura, barem što se tiče izbora motiva za kovanice, a nakon što se izabere slijedi pravi posao.

"Tu se radi o značajnoj logističkoj operaciji same kovanice kuna i lipa koje trebamo povući 1,1, mlrd kovanica koje teže kao 120 trmvaja ili pola metra na nogomenom igralištu to sve treba prikupiti otkovati nove i distribuirati ih", objasnio je Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prikupljat će i oko 500 milijuna komada papirnatih novčanica kuna. Kada bi se naslagale jedna na drugu, bio bi to 50-kilometarski stup ili visina 6 Mount Everesta. Ulazak Hrvatske u euro područje donijet će, tvrde u Vladi, niz prednosti građanima i gospodarstvu.

"Nestat će valutni rizik i mjenjački troškovi, smanjit će se kamatne stope, potaknut će se strana ulaganja, povećati mogućnost financiranja na tržištu kapitala, kreditni rejting bi mogao porasti za dvije razine, olakšat će se izvoz i dolazak turista iz europodručja", kazao je premijer Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, prije ulaska u euro područje, treba zadovoljiti određene uvjete. Kada je riječ o pranju novca, provedene su dvije od tri mjere.

"Što se tiče poboljšanja poslovnog okruženja, trenutno je provedeno 43 od 65 aktivnosti iz akcijskog plana za administrativno rasterećenje gospodarstva te su provedene dvije od deset administrativnih procedur", pojasnio je Zdravko Marić, ministar financija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska, tvrdi guverner Vujčić, ima snažnu potporu ostalih zemalja. Smatra da ne bismo trebali ući u makroekonomsku neravnotežu ni u pretjerani deficit.

"Što se tiče kriterija javnog duga mi bismo trebali zadovoljiti taj kriterij koji kaže da se treba smanjivati za 1/20 sadašnjeg i 60 posto prema projekcijama našim i EK i ostalih trebali smo ga zadovoljiti", dodao je Vujčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I zato žele da sve bude spremno za ulazak u eurozonu od 1. siječnja 2023. 

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo