Fond za zaštitu okoliša / Za električne i automobile na vodik: Država će građanima sufinancirati kupnju do 70.000 kuna

Image
Foto: Shutterstock

No "obični" hibridi opet su izostavljeni iz natječaja

21.6.2020.
9:31
Shutterstock
VOYO logo

Fond za zaštitu okoliša objavit će 30. lipnja javni poziv za sufinanciranje električnih vozila za pravne osobe i punionice za električna vozila, a za fizičke osobe u prvom tjednu srpnja, piše u nedjelju Večernji list.

"Zainteresirani će imati desetak dana da pribave svu potrebnu dokumentaciju prije nego što počne službeno zaprimanje ponuda", potvrdili su u Fondu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za pravne osobe Fond je osigurao 22 milijuna kuna, a isti će iznos poticaja biti na raspolaganju i građanima, dok je za sufinanciranje punionica za električna vozila osigurano 10 milijuna kuna. 

Image
prolongiran zbog epidemije /

Nove potpore za kupnju ekovozila prije ljeta: Za električne aute možete dobiti do 80.000 kuna

Image
prolongiran zbog epidemije /

Nove potpore za kupnju ekovozila prije ljeta: Za električne aute možete dobiti do 80.000 kuna

Za električne automobile i automobile na vodik država će građanima i pravnim osobama sufinancirati kupnju do 70.000 kuna, za plug-ih hibridna vozila koja ispuštaju manje od 50 g/km CO2 moći će se dobiti do 40.000 kuna poticaja, dok će se za električne četverocikle, motocikle i mopede moći aplicirati za 20.000 kuna potpore, ali najviše do 40 posto vrijednosti vozila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove godine građani kao fizičke osobe neće moći dobiti poticaj za električne bicikle koji ostaju u sustavu poticaja, ali samo za pravne osobe, odnosno firme i jedinice lokalne samouprave koje će moći dobiti do 5000 kuna po biciklu za pet do 15 bicikala.
Isto tako, i "obični" hibridi opet su izostavljeni iz natječaja. Građani se pitaju zbog čega država potiče kupnju ekoloških vozila uz subvencije koje su jedne od najvećih u Europi, pogotovo jer Hrvatska nema autoindustriju.

"Sufinanciranje kupnje ekoloških vozila temelji se na strateškim dokumentima koje donosi Vlada RH ili resorna ministarstva. Sve te strategije temelje se na direktivama EU koje nalažu dekarbonizaciju prometa i razvoj niskougljičnog gospodarstva. Sukladno tome jedna od mjera nacionalnih akcijskih planova energetske učinkovitosti bila je i poticanje nabave električnih vozila. Hrvatska nažalost, nema razvijenu autoindustriju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, u Hrvatskoj se na automobilsku industriju nadovezuju i drugi popratni sadržaji poput prodajnih salona, servisa, distributera i proizvođača autodijelova, koji zapošljavaju radnu snagu, ostvaruju prihode, uplaćuju poreze i razne druge naknade u državni proračun te stvaraju novu vrijednost na tržištu", kažu u Fondu.

Ističu i da je zapravo najvažniji benefit poticanja elektromobilnosti očuvanje okoliša i dosezanje zacrtanih ciljeva energetske učinkovitosti, piše u nedjelju Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo